Kulttuurikeskusten kesä on täynnä tapahtumia – kurkkaa mitä kaikkea kulttuurikesään kuuluu!

Kaiken ikäiset voivat viettää kesäisiä päiviä Helsingin kulttuurikeskuksissa monipuolisen musiikin, tanssin ja erilaisen kesäisen tekemisen parissa. Kesäpihoilla kuullaan ulkoilmakeikkoja, gallerioissa on kiinnostavia näyttelyitä ja Pridea juhlitaan monin tavoin. Valtaosa tapahtumista on maksuttomia.
Ihmisiä tanssiin Stoan aukiolla aurinkoisessa kesäpäivässä.
Kulttuurikeskus Stoan aukiolla vietettiin aurinkoista Helsinki-päivää tanssien 12.6.2024. Kuva: Petri Anttila

Kulttuurikeskuksissa on tänäkin kesänä tarjolla monenlaista kesäpuuhaa, taidetta, teatteria ja musiikkia. Tapahtumia täynnä oleva kesä tarjoaa pääosin maksutonta kulttuuriohjelmaa eri ikäisille.

Seikkailuja ja taidejuttuja lapsille

Annantalossa tapahtuu pitkin kesää. Arkipäivisin Annantalon työpajoissa tehdään taidejuttuja. Nuoria Annantalo kutsuu tekemään katutaidetta ja pitämään hauskaa katutaidekontin työpajoihin. Kesätaiteilija, muusikko Jukka Kääriäinen luo kesän aikana ääniteoksen Annantalon kävijöiden unelmista ja toiveista. Oman unelmansa voi käydä jättämässä osaksi teosta arkisin Annantalon aukioloaikoina. Lisäksi Annantalolla voi viivähtää Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden runo-olohuoneessa. Kesämuskarit Annantalon A-lavalla jatkuvat elokuussa.

Kanneltalon kesätaideleirit vievät lapset metsään tutustumaan maalaamisen ja piirtämisen perustekniikoihin ja luonnosta saataviin materiaaleihin. Vuotalon kesäpihalla järjestetään kaikille avoimia taidepajoja ja Meri-Rastilassa pääsee Pehmee kaupunki -tanssileirille.

Tanssia ja keikkoja kaikenikäisille

Yksi kesän kohokohdista on Ala-Malmin puistossa järjestettävä kaupunkifestari Malmin tapahtumakesä, joka tarjoaa kaikenikäisille kaupunkilaisille maksuttomia tapahtumia, toimintaa ja konsertteja kesäkuussa 6.–15.6. ja elokuussa 15.–24.8. Kaupunkifestivaalin ohjelmassa on ikärajattomia keikkoja, sirkusta, työpajoja, liikuntaa, tanssia, kirppiksiä ja piknikejä. Lavalla nähdään muun muassa Arppa, Terveet Kädet, Grande Mahogany ja Pikku Papun orkesteri sekä Honey B. and T-Bones

Kulttuuritila Merirastissa heinäkuussa lauantaisin järjestettävä Get Together Music Series -konserttisarja esittelee maailmanmusiikin taitureita ja juhlistaa moninaisuutta ja musiikin universaalia kieltä. Merirastissa esiintyvät maailman pohjoisin flamencolaulaja Anna Murtola uusimmalla projektillaan La Tierra Blanca. Kreikkalaista musiikkia soittaa Kaleidoscope ja Chico Matada puolestaan ammentaa inspiraationsa mosambikilaisesta kansanmusiikista ja jazzista. From Baghdad to Granada -illassa itä kohtaa lännen ja muinaiset harmoniat sulautuvat nykyaikaisiin rytmeihin.

Suosituissa kaupunkitansseissa pääsee tänäkin kesänä erilaisten paritanssien pyörteisiin ohjatusti ja maksutta. Ala-Malmin puistossa, Stoan aukiolla, Vuotorilla, Sitratorilla ja Malminkartanon Puustellinaukiolla opetellaan paritansseja foxista fuskuun, jenkasta sambaan ja valssista tangoon.

Pridea juhlitaan monin tavoin

Pride-viikolla kulttuurikeskuksissa on monenlaista ohjelmaa eri ikäisille. Kulttuurikeskus Caisan Pride-viikkoa Kalliossa vietetään aikuisten kesken. Ohjelmassa on teatteria, musiikkia, komediaa, lavarunoutta ja dragia. Esityksissä käsitellään muun muassa muunsukupuolisuutta, polyamorisia suhteita ja kinky-elämää. Esitykset on sallittu yli 18-vuotiaille.

Stoan aukiosta tulee ke 26.6. Queer Square. Nuorten Pride-etkoilla on luvassa erilaisia värikkäitä työpajoja katutaiteesta kankaanpainantaan ja kynsitaiteeseen. Paremman huomisen paraati -työpajassa unelmoidaan, tanssitaan ja tehdään rekvisiittaa Pride-kulkuetta varten. Queer-runoiltaan voi tulla kuuntelemaan tai oman esityksen kanssa. Tunnelmaa tapahtumailtapäivään luo DJ Mora.

Annantalon nuorten Pride-laboratoriossa ma 24.6. askarrellaan lippuja, pinssejä ja koruja. Halutessaan voi tuunata myös omia vaatteita. Malmitalolla Kino Helioksessa järjestetään Pride-elokuvasarja, ja ke 26.6. kokoonnutaan sateenkaarenväriseen nuorten runokollaasityöpajaan.

Maunula-talon Pride-viikkoon kuuluu Pride-someseinä, -tietovisa ja -askartelua. Tiistaina 25.6. Metsäpurosalissa esitetään maksuton, nuorille suunnattu tanssiesitys Jos nyt olisi huominen. Vuotalon sateenkaarevissa työpajoissa isot ja pienet pääsevät tekemään kukkaseppeleitä, koruja ja omia kylttejä Pride-kulkueeseen.

Gallerioiden ovet ovat auki kesälläkin

Kulttuurikeskukset pitävät gallerioidensa ovia auki myös kesällä. Kesäkuussa Caisassa voi kokea Jessica Alexandra Northin rönsyilevistä puutarhoista inspiroituneen Lumottu puutarha -näyttelyn ja Kanneltalossa voi tutustua Nuorten Taide Nyt 2024 Liekeissä -yhteisnäyttelyyn.

Stoan galleriassa on kesän ajan esillä Roihupellon taidekorttelin Luovuus itää -ryhmänäyttely, joka juhlistaa Stoan 40-vuotista taivalta. Lisäksi Stoassa jatketaan Priden hengessä myös heinäkuussa, kun parvigalleriaan avautuu 5.7. Rainbow Cities Networkin näyttely Queer Elders and Pioneers. Näyttely nostaa esille sateenkaarioikeuksien historiaa ja esikuvia. Vuonna 2021 verkostoon liittynyt Helsinki on näyttelyssä mukana toista kertaa.

Taiteiden yö huipentaa kulttuurikesän

Taiteiden yö 15.8. huipentaa kesän kulttuuritarjonnan ja kääntää katseet jo syksyyn. Stoassa Taiteiden yönä vietetään Elojuhlaa musiikin lumoissa, kun UMO Helsinki Jazz Orchestra saa solisteikseen Pikku Papun orkesterin sekä Elena Mindrun ja Juha-Pekka Mikkolan.

Malmin tapahtumakesän elokuun osuus käynnistyy komeasti Taiteiden yönä. Ala-Malmin puiston lavalle nousevat hekumallisesta synapopistaan tunnettu MODEM ja svengaavalla rockillaan illan kruunaava Grande Mahogany.

Maunula-talossa on tarjolla yhteislaulua, Blackout Poetry -runotyöpaja ja teatteri-impron alkeita. Kanneltalon Taiteiden yössä nähdään ja kuullaan eri kansanmusiikin perinteitä yhdistelevä Kaiun kajo. Kanneltalon kesään kuuluu myös Kantsun kyläjuhla 31.8., jota vietetään venetsialaisten hengessä.

Vuotalossa jatkuvat suositut Elokuun iltasoitto -konsertit. Vuotalon Taiteiden yö on maailmanmusiikin, tanssin ja iloisen yhdessäolon juhlaa. Story Sharing Caféssa ihmiset eri puolilta maailmaa voivat tavata ja jakaa arjen tarinoita.

Kulttuurikeskusten koko kesän ohjelmatarjontaan voi tutustua tapahtumat.hel.fi-sivulla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)