Oletko asioinut ruokarekalla tai myyntikärryllä? Vastaa kyselyyn ja kerro kantasi

Helsingin kaupunki uudistaa parhaillaan ruokarekkojen ja muun liikkuvan myyntitoiminnan ohjeistuksia ja vuokrausperiaatteita. Kaupunkilaiset voivat osallistua työhön kertomalla omat näkemyksensä ja kokemuksensa liikkuvasta myynnistä.
Ihmisiä asioimassa ruokarekalla.
Kuva: Miina Pohjolainen

Liikkuva myynti tarkoittaa muun muassa ruokarekkoja, kahvilapyöriä ja myyntikärryjä, jotka toimivat väliaikaisesti eri puolilla kaupunkia ilman pysyvää myyntipaikkaa. Ketteräksi kioskiksi luokitellaan liikuteltava elintarvikehuoneisto, joka on rekisteröity moottoriajoneuvoksi tai vaunuksi. Ketterällä kioskilla ei ole pysyvää myyntipaikkaa, vaan se tarvitsee aina kaupungilta käyttöoikeuden kauppapaikoille. Polkupyörästä, kärrystä tai moposta saa tietyin ehdoin myydä ja jakaa tuotteita ilman erillistä maankäyttölupaa. Elintarvikevalvontaviranomaiselle on kuitenkin tehtävä ilmoitus liikkuvan elintarvikehuoneiston toiminnan aloittamisesta.

Valmistelemme parhaillaan uusia periaatteita ketterille kioskeille ja muulle liikkuvalle myynnille. Nykyiset vuokrausperiaatteet uusittiin tänä syksynä kaupunkiympäristölautakunnassa, ja ne ovat voimassa vielä vuoden 2025 loppuun. Päivitämme ohjeistuksia ja arvioimme samalla myyntipaikkojen verkoston laajentamista. Tavoitteena on varmistaa, että liikkuva myynti tukee sekä yrittäjiä että kaupunkilaisten viihtyvyyttä.

Kerro mielipiteesi ruokarekoista ja muusta liikkuvasta myynnistä!

Kerrokantasi-kyselyssä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) voit kertoa, missä paikoissa liikkuva myynti toimii parhaiten ja missä sitä voisi kehittää. Kysely on suunnattu kaikille Helsingissä asuville ja liikkuville kaupunkilaisille. Toivomme palautetta erityisesti niiltä, jotka ovat käyttäneet tai törmänneet liikkuvaan myyntiin kaupungilla. Vastausten perusteella parannamme ohjeistuksia ja arvioimme myyntipaikkojen sijainteja. Kysely on avoinna 19. tammikuuta asti.

Nykyisille Ketterä kioski -yrittäjille olemme lähettäneet oman kyselyn, jonka tarkoituksena on kerätä kehitysehdotuksia toiminnan parantamiseksi yrittäjien näkökulmasta eli muun muassa siitä, miten ketterien kioskien toiminta olisi sujuvampaa ja asiointi kaupungin kanssa toimivampaa.