Miltä kuulostaisi kouluviikko, jossa saa viettää aikaa lempiaineensa tai itseään kiinnostavan aiheen parissa viikoittain? Helsingin peruskoulujen painotetussa opetuksessa se on mahdollista.
Painotettu opetus tarkoittaa sitä, että tiettyä oppiainetta tai aihealuetta opiskellaan tavallista enemmän. Kouluviikko voi olla yhden tai kaksi tuntia pidempi kuin yleisopetuksessa opiskelevilla.
– Oppilaan on mahdollista syventyä sellaiseen oppiaineeseen, joka motivoi ja kiinnostaa, kertoo Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan pedagoginen asiantuntija Melina Lukkarinen.
Painotettua opetusta on järjestetty Suomessa jo vuosikymmeniä esimerkiksi musiikin osalta. Nykyään painotetun opetuksen tarjonta on laajaa. Helsingissä oppilas voi valita kiinnostuksenkohteensa kuudentoista aihealueen joukosta.
– Tarjonta lähtee koulujen omasta innostuksesta, kiinnostuksesta ja osaamisesta. Painotetussa opetuksessa edellytetään opettajilta harrastuneisuutta tai erityisosaamista.
Mediakasvatusta, matematiikkaa ja nykytanssia
Helsingissä painotettu opetus alkaa joko ensimmäiseltä, kolmannelta tai seitsemänneltä vuosiluokalta. Ensimmäisellä vuosiluokalla painotettua opetusta tarjotaan musiikissa.
Kolmannelta luokalta lähtien painotettua opetusta tarjotaan ilmaisussa, kuvataiteessa, liikunnassa, musiikissa, nykytanssissa ja taideilmaisussa.
Seitsemännelle luokalle haettaessa painotetun opetuksen hakuvaihtoehdot ovat digitaalinen kuvataide, ilmaisu, kuvataide, latina, liikunta, liikunta ja kotitalous, luonto ja tiede, matematiikka, matematiikka ja luonnontiede, mediakasvatus, musiikki, taideilmaisu, tanssitaide, tanssi, liike ja ilmaisu, teknologiakasvatus ja viestintä.
Kolmekymmentä peruskoulua tarjoaa Helsingissä painotettua opetusta seitsemänneltä luokalta alkaen.
– Tavoitteena on, että jokainen oppilas pystyy hakeutumaan halutessaan painotettuun opetukseen omalla asuinalueellaan tai kohtuullisen kulkumatkan päähän. Painotettua opetusta on tarjolla monipuolisesti eri puolilla kaupunkia, sanoo pedagoginen asiantuntija Anni Holopainen Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.
Valintakokeet järjestetään alkuvuodesta
Painotettuun opetukseen haetaan vuosittain marraskuun alun ja tammikuun lopun välisenä aikana. Opetukseen hakeva oppilas osallistuu valintakokeeseen. Tarkemmat tiedot hakemistavoista, aikatauluista ja valintakokeista saa opetusta järjestävien koulujen kotisivuilta. Monikieliset perheet voivat tarvittaessa ottaa yhteyttä lapsen oman koulun henkilökuntaan sekä monikieliseen ohjaajaan ja pyytää tukea hakemisessa painotettuun opetukseen.
Oppilas voi hakea viiteen eri hakuvaihtoehtoon, jotka asetetaan ensisijaisuusjärjestykseen. Saman painotuksen koulut käyttävät samaa valintakoetta: viiteen kuvataidepainotuksen eri kouluvaihtoehtoon hakeva oppilas osallistuu vain yhteen valintakokeeseen.
– Lähes kaikkia painotuksia on tarjolla useammassa eri koulussa. Kannattaa hakea rohkeasti kaikkiin vaihtoehtoihin, jotta parantaa mahdollisuuksia tulla valituksi, vinkkaa Holopainen.
Valintakokeissa testataan niitä valmiuksia, joita on siihen mennessä koulussa saanut. Valintakokeita ei tarvitse jännittää, eikä niihin ei pääsääntöisesti tarvitse valmistautua. Riittää, että tulee paikalle omana itsenään.
– Taideilmaisun painotuksessa testataan monipuolisesti hakijan valmiuksia muotoilussa, piirtämisessä, musiikissa ja ilmaisussa. Harrastustaustaa ei tarvitse olla takana, Lukkarinen sanoo.
Tärkeintä on nuoren motivaatio
Keväällä 2024 seitsemännelle luokalle siirtyvistä noin 5 500 oppilaasta hieman yli 2000 haki painotettuun, englanninkieliseen tai kaksikieliseen opetukseen. Hakijoista hieman yli puolet tuli valituksi.
Kaksi painotusta jäi kokonaan toteutumatta, koska hakijoita ei ollut tarpeeksi. Melkein kaikkiin painotuksiin jäi joitakin täyttämättömiä paikkoja.
Lukkarisen mukaan tavoitteena on, että oppilas jatkaa valitsemassaan painotetussa opetuksessa peruskoulun loppuun saakka.
– Tärkeintä on, että lapsi tai nuori on itse sitoutunut painotettuun opetukseen, eikä hae vain huoltajan toiveesta.
Uusia painotuksia perustetaan, jos alueella on tarvetta ja kysyntää. Viime vuosien uusia painotuksia ovat esimerkiksi Itäkeskuksen peruskoulun liikuntapainotus ja Kannelmäen peruskoulun aikaisemmin seitsemänneltä luokalta alkanut ilmaisupainotus, johon voi keväällä 2025 hakea jo kolmannelle luokalle.
Holopaisen ja Lukkarisen mukaan painotettu opetus voi hyvin ja kasvaa sekä kehittyy ajassa vastaamaan tämän päivän koulumaailman tarpeita.
– Kehitystä ohjaavat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Helsingin kaupunki haluaa tehdä painotetun opetuksen saavutettavaksi kaikille.
Teksti: Eveliina Lauhio