Poistotekstiilejä kerättiin parissa kuukaudessa 20 tonnia

HSY:n uusia keräystapoja testaava pilottihanke on tuottanut parissa kuukaudessa lähes 20 000 kiloa poistotektiilejä.
Muovikassia sujautetaan farkkukuosiseen poistotekstiilinen keräyspisteeseen kauppakeskuksessa.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden uusia keräystapoja testaava pilottihanke on tuottanut parissa kuukaudessa lähes 20 000 kiloa poistotekstiiliä. Niitä kerättiin yhdeksässä kauppakeskuksessa ja yhdellä itsepalvelukirpputorilla. Jätelajina poistotekstiili on uusi. Sen lajittelussa on vielä parannettavaa.

Pilotin tavoitteena on lisätä tekstiilien elinkaarta sekä vähentää sekajätteen määrää tuomalla poistotekstiilin maksuttomat keräyspisteet lähelle asukkaita. Suuri osa kerätystä materiaalista ei kuitenkaan ole jalostus- eikä kierrätyskelpoista. Käyttökelvottomien vaatteiden ja muiden kodin tekstiilien lajittelu vaatii yhä panostamista.

Esilajittelumme perusteella varsinaiseen jatkojalostukseen päätyy vain noin 60 prosenttia kerätyistä tekstiileistä. Pari prosenttia kelpaa vaatteina uudelleenkäyttöön, mutta loput päätyvät sekajätteeksi, kertoo projektipäällikkö Leena Tuominen ja muistuttaa lajittelun tärkeydestä.

Käytetyt tekstiilit voi jakaa kolmeen lajitteluryhmään: 

  • Käyttökelpoinen
    tekstiili
    : kaikki puhtaat ja ehjät tekstiilituotteet, jotka kelpaavat sellaisenaan uudelleenkäyttöön. Ne voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille ja muihin tekstiilikeräyksiin.
  • Poistotekstiili: risat, virttyneet tai muuten käyttökelvottomat, mutta kuitenkin puhtaat, kuivat ja homeettomat tekstiilit. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Parhaiten poistotekstiiliin soveltuvat esimerkiksi, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat, jotka on pakattava tiiviisti muovipussiin tai jätesäkkiin.

  • Tekstiilijäte: alusvaatteet, sukat, sukkahousut sekä kaikki märät, homeiset ja luteiset tekstiilit kuuluvat aina sekajätteeseen.

- Esimerkiksi taas hyväkuntoiset matot, kengät, laukut, vyöt, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet voi myydä tai lahjoittaa uudelleenkäyttöön. Mutta huonokuntoisina ne kuuluvat sekajätteeseen. Eivät koskaan poistotekstiilikeräykseen, Tuominen selventää.

HSY kuljettaa esilajitellut tekstiilit jatkojalostukseen Lounais-Suomen Jätehuollon kiertotalouslaitokseen. Siellä niistä valmistetaan kierrätyskuitua. Keräys ja lajittelu tukevat kiertotaloutta. Tekstiilijäte hyödynnetään energiantuotannossa.

Suuret tekstiilimäärät Sortti-asemille, pienet kauppakeskuksiin

Kauppakeskuskeräys palvelee parhaiten pienempien tekstiilimäärien tuomista. HSY toivoo, että suuremmat määrät vietäisiin Sortti-asemille, joissa niistä kerätään pieni käsittelymaksu (50 senttiä 50 litran pussista tai kaksi euroa 200 litran säkistä), koska tekstiilien hyödyntäminen materiaalina ei kata jätteen käsittelystä syntyviä kuluja.

Samalla reissulla Sortti-asemalle voi tuoda monia muitakin jätteitä, jotka toimitamme hyödynnettäväksi materiaalina tai energiana. Jotkut niistä otamme vastaan ilman maksua. Poistotekstiilin kauppakeskuskeräys jatkuu kesäkuun loppuun asti maksuttomana, Tukiainen lupaa.

Lisää aiheesta
Vaatteet ja tekstiilit/HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Sortti-asemat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 
Valtakunnalliset keräyspisteet mm. poistotekstiileille(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: HSY