Äpplen som har fallit på marken kan locka råttor

Äppelsäsongen kan öka antalet råttor på gårdar och trädgårdar när fallna frukter och bär lockar gnagare till sig. Löv- och rishögar som krattats på gården ger skydd för råttor.
Råttor tycker om äppel som fallit från träd.  Bild: Jussi Hellsten
Råttor tycker om äppel som fallit från träd. Bild: Jussi Hellsten

Råttorna är skadedjur som bland annat kan förorena livsmedel och orsaka skador genom att gnaga på olika konstruktioner. Fastighetens ägare eller förvaltare ansvarar för bekämpningen av råttorna.

Råttor bör inte förses med mat eller skydd

I första hand bör man säkerställa att det inte finns någon föda tillgänglig för råttorna. Äpplen som fallit på marken och annan föda som är lämplig för gnagare måste omedelbart samlas bort från gården.

Oätliga frukter kan komposteras. En öppen kompost är dock inte lämplig för detta ändamål, eftersom bioavfallskomposten måste vara sådan att gnagare och fåglar inte slipper in i den. Kompostens tillstånd bör övervakas och det är bra att kontrollera att råttor inte kommer in i den till exempel genom att gnaga hål under den.

Äpplen kan också tas till Sortti-stationer mot en avgift. Till samma station kan också annat ris och grönt avfall föras från gården. Om äpplen ska läggas i fastighetens bio- eller blandavfallsbehållare bör man lägga dem bara lite i taget. På så sätt går avfallskärlet inte sönder eller blir för tung att flytta.

Dessutom är det bra att hålla gården och trädgården ren och kontrollera att det inte finns skydd för råttor i fastighetsområdet. Därför är det inte tillrådligt att samla byggmaterial eller skrot på gården, som ger råttorna skydd. Dessutom bör löv- eller rishögar inte lämnas på marken under en lång tid, eftersom de lockar råttor och andra objudna gnagare.

Vintermatning av fåglar kan också locka råttor till gårdsområdet. Om fåglar matas bör det ordnas så rent att det inte orsakar ett råttproblem. Fåglar bör inte matas direkt på marken.

Fastighetsförvaltaren eller -ägaren ansvarar för bortskaffandet av råttorna

Det rekommenderas att bekämpningsåtgärder utförs samtidigt på flera fastigheters områden, eftersom råttor ofta förekommer i ett stort område.

I butiker säljs råttfällor för konsumenterna. Vid utplacering av fällor ska man säkerställa att de inte orsakar fara för barn, husdjur eller andra vilda djur. Fällorna ska kontrolleras dagligen.

Medel för bekämpning av råttor kan endast köpas och användas av professionella skadedjursbekämpare. Vid stora problem med råttor rekommenderas att man vänder sig till professionella skadedjursbekämpare.

Anmälan om observationer av råttor: kymp.rattahavainnot@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)