Arbetsdomstolen gav sitt avgörande gällande löneutbetalningen i Helsingfors

Arbetsdomstolen har gett sitt avgörande gällande Helsingfors stads löneutbetalning. Talan mot Helsingfors väcktes av Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation Sote rf och Offentliga sektorns union JAU rf. Organisationerna kräver att Helsingfors betalar strejkböter, eftersom medarbetares och tjänsteinnehavares löner inte hade betalats ut helt eller delvis på grund av problemen med stadens löneutbetalning.
Kaupungintalon aula.

Organisationerna kräver att Helsingfors betalar strejkböter, eftersom medarbetares och tjänsteinnehavares löner inte hade betalats ut helt eller delvis på grund av problemen med stadens löneutbetalning.

Arbetsdomstolen beslutade att Helsingfors stad ska betala strejkböter. Till Sote rf uppgår strejkböterna till 6 000 euro och till JAU rf till 9 000 euro. Staden betalar också för organisationernas rättegångskostnader.

Helsingfors stad medgav att bestämmelserna gällande löneutbetalning är obestridliga. Staden förnekade dock att den skulle ha brutit mot bestämmelserna i tjänstekollektivavtalet medvetet eller av grov oaktsamhet. Man har strävat efter att betala ut lönerna i tid och till rätt belopp och det har inte medvetet brutits mot bestämmelserna i kollektiv- och tjänstekollektivavtalet. Staden har vidtagit alla möjliga åtgärder för att förebygga fel i löneutbetalningen.

Arbetsdomstolens avgörande är slutgiltigt och kan inte överklagas.