AstraZenecas vaccin för personer under 70 år och intervallen mellan vaccindoserna förlängs till 12 veckor

Enligt rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd kommer AstraZenecas vaccin mot coronaviruset i Helsingfors erbjudas till personer under 70 år.
Rokotuksen valmistelua Jätkäsaaren rokotuspisteessä.

Enligt rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd kommer AstraZenecas vaccin mot coronaviruset i Helsingfors erbjudas till personer under 70 år. Intervallen mellan alla vaccindoser förlängs till 12 veckor. Pfizers vaccin riktas i tilltagande grad till äldre.

De nya rekommendationerna tas i bruk stegvis och på så sätt att de orsakar så lite besvär som möjligt för de personer som har fått den första vaccindosen. Förlängningen av intervallen mellan vaccindoserna påskyndar starten av nya vaccinationsgruppers vaccinering. Vaccinationstidsbokningen för personer som fyllt 80 år öppnas nästa vecka.

Intervallen mellan
vaccindoserna förlängs till 12 veckor

Enligt gårdagens rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd förlängs intervallen mellan de två coronavirusvaccindoserna till 12 veckor. I Helsingfors påverkar förlängningen av intervallen mellan vaccindoserna vaccinationsgrupperna enligt följande:

Personer som fyllt
85 år och deras närståendevårdare får i fortsättningen tid till sin andra vaccindos på vaccinationsenheter om 12 veckor. Om en person som har fyllt 85 år redan har vaccinerats och fått en tid för en andra vaccinationsdos, flyttas inte den tiden. Rekommendationen om intervallet mellan vaccindoserna förorsakar inga åtgärder för deras del.

På servicehus och
seniorhus flyttas boostervaccineringen till 12 veckor senare. Tidtabellen för de seniorhus som får den första vaccindosen tidigareläggs.

Social- och
hälsovårdspersonalen som nu står på tur för vaccinering kommer de som ska vaccineras med den första dosen i fortsättningen av få en tid för den andra vaccindosen till 12 veckor senare. För dem som redan har fått sin första vaccindos flyttas redan bokade tider för den andra dosen från och med den 8 februari. Berörda personer bokar en ny tid till 12 veckor senare. Dessa personer har fått anvisningar om detta i ett separat e-postmeddelande från sin chef.

AstraZenecas vaccin
rekommenderas till personer under 70 år

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar AstraZenecas vaccin till personer under 70 år. På grund av detta börjar man i Helsingfors vaccinera personer under 70 år, som på grund av sin sjukdom löper risk för allvarlig form av coronavirussmitta, direkt när vaccinet är tillgängligt. Enligt nuvarande uppskattningar torde vaccineringen av gruppen starta vecka 7. Den här gruppen kommer att vaccineras stegvis.

Institutet för hälsa och välfärd: Expertgruppen rekommenderar: intervallen mellan coronavirusvaccindoserna förlängs och AstraZenecas vaccin ges åt under 70-åringar(Länk leder till extern tjänst)


Mer information om Helsingfors coronavirusvaccinationer finns på adressen: koronarokotus.hel.fi