Business Helsinki Accelerator accelererar nystartade företag till tillväxt

Business Helsinki Accelerator erbjuder stadens företagsrådgivningstjänster till nystartade företag som siktar på internationell tillväxt. Syftet är att hjälpa företag att hitta finansiering och samarbetspartners och att koppla samman aktörer i startup-ekosystemet med varandra. Tjänsten är gratis och företagen kan anmäla sig när som helst.
Business Helsinki Accelerators ledande företagsrådgivare Jukka Hakola presenterar tjänsten för allmänheten. Business Helsinki erbjuder ett brett utbud av företags-, innovations-, turism- och sysselsättningstjänster.   Bild: Sakari Röyskö
Business Helsinki Accelerators ledande företagsrådgivare Jukka Hakola presenterar tjänsten för allmänheten. Business Helsinki erbjuder ett brett utbud av företags-, innovations-, turism- och sysselsättningstjänster. Bild: Sakari Röyskö

- Helsingfors mål är att vara en av de mest fascinerande platserna i Europa för innovativa företag. Vi vill erbjuda startupföretag i huvudstadsregionen långsiktigt stöd för att de ska kunna växa i denna utmanande ekonomiska situation, säger Timo Helenius, servicechef för  Helsingfors stad.

Tjänsten Business Helsinki Accelerator stöder startup-företag i inkubations- och accelerationsfasen samt team som har kommit förbi idéfasen med produkten eller tjänsten som utvecklas. Syftet är att ge långsiktigt stöd och personlig coachning till företag som strävar efter internationell tillväxt. Tjänsten erbjuder också personlig coachning för nystartade företag som ännu inte uppfyller kriterierna för accelerationscoachning.

Deltagarna får stöd från staden för att bygga upp ett team, planera för tillväxt och ansöka om finansiering

Företag som deltar i Business Helsinki Accelerator får stöd av en personlig och erfaren företagscoach. Deltagarna kommer också att få stöd från staden för att bland annat hjälpa dem att bygga upp ett team, planera för tillväxt och ansöka om finansiering. Förutom personlig coachning erbjuder Business Helsinki Accelerator omfattande nätverksmöjligheter med investerare och andra innovativa entreprenörer.

Syftet med den skräddarsydda och långsiktiga coachningen är att utveckla nyetablerade företags färdigheter och hjälpa dem att överleva i en mer utmanande ekonomisk miljö.

Helsingforsregionens ekosystem för nystartade företag blomstrar i internationell jämförelse

Att stödja tillväxtföretag och hjälpa dem att lyckas lockar också inhemska och utländska investerare till huvudstadsregionen

utländskt investeringskapital, talanger och andra tillväxtföretag. Business Helsinki Accelerator betjänar också utländska startupföretag, av vilka en del överväger att flytta till Helsingfors. Multinationella team utgör cirka 50 % av de kunder som regelbundet coachas.

Business Helsinki Accelerator grundades i december 2020. Hittills har det redan betjänat cirka 500 företag eller team, varav cirka 160 fick regelbunden individuell coachning förra året. Acceleratorn har redan varit framgångsrik, med kundföretag som fått mer än 15 miljoner euro i extern finansiering under coachingperioden.

Helsingfors har också ett internationellt attraktivt ekosystem för startupverksamhet. Till exempel, i rapporten Global Startup Ecosystem som publicerades sommaren 2022, rankades Helsingfors bland de fyra bästa stadsregionerna i Europa när storleken och prestandan på städernas startup-ekosystem utvärderades utifrån värdet av deras finansiering och företagsförsäljning. GSER-rapporten är den mest omfattande och mest lästa undersökningen om startups i världen.

Hur du ansöker till Business Helsinki Accelerator? 

Alla startup-företag i Helsingfors kan när som helst ansöka om att delta i Business Helsinki Acceleratorns tjänster och program.

Boka ett möte med en företagscoach via hel.fi/businesshelsinki eller skicka ett e-postmeddelande till
startup@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post). Lämna dina kontaktuppgifter i meddelandet och presentera kort vilket skede av verksamheten du befinner dig i och var du hoppas få stöd från programmet.

Business Helsinki Accelerator erbjuder företagare:

  • Regelbundna coachingsessioner med erfarna och personliga företagscoacher
  • Hjälpa till att bedöma lämpligheten av den lösning som företaget erbjuder
  • Stöd för att utveckla en tillväxtplan och välja en affärsmodell
  • Kartläggning av finansieringsmöjligheterna i ett tidigt skede
  • Tillgång till Helsingfors ekosystemtjänster och ett brett utbud av stadens experimentella plattformar
  • Möjligheter att bilda nätverk med investerare, branschexperter och andra entreprenörer

Artikeln publicerades ursprungligen i tidningen Yritystä Stadiin den 28 april 2023.