Coronavaccination av elever i årskurs 1–5 fortsätter i skolorna

Nyhet om coronavaccination i skolorna i Helsingfors.
Rokottaja ja rokotettava keskustelevat pöydän äärellä.

Helsingfors fortsätter coronavaccination av elever i årskurs 1–5 i skolorna denna vecka. Du behöver inte boka tid för vaccinationen i skolan.

I skolorna ges första och andra vaccindoser. Alla elever i årskurs 1–5 erbjuds vaccinet oavsett deras boendekommun.

Om barnet har konstaterats att ha coronaviruset genom ett laboratorietest inom sex veckor efter den första vaccindosen, rekommenderas hen den andra dosen tidigast 4–6 månader efter infektionen. Om det har gått minst sex veckor mellan den första vaccindosen och genomgången sjukdom, behöver barnet inte den andra dosen med tanke på skydd.

Vårdnadshavarnas tillstånd krävs för vaccination

Vårdnadshavarna kan ge sitt samtycke till coronavaccinationen med denna blankett(Länk leder till extern tjänst). Samtyckesblanketten krävs för dem som kommer till den första vaccinationen eller dem som har fått den första vaccindosen på andra vaccinationsställen eller i familjecenter. Eleven behöver inte ta en ny samtyckesblankett till den andra vaccinationen, om en sådan redan har tagits till skolan.

Vårdnadshavarnas samtycken kan ges med separata blanketter. Om eleven inte har ett undertecknat samtycke av båda vårdnadshavarna, kan hen inte vaccineras.

Coronavaccination kan fås också vid Östergatans eller
Berghälls familjecenter

Om eleven inte är i skolan vid tidpunkten för vaccination, kan hen få vaccinationen med tidsbokning vid Östergatans eller Berghälls familjecenter. Du måste boka tid för vaccinationen.

Vaccinationstiden kan snabbast bokas på adressen coronavaccinbokning.fi(Länk leder till extern tjänst). Du kan också boka tid genom att ringa 09 3104 6300 (vardagar kl. 8–16).

Barn vaccineras med mRNA

För vaccination av barn i åldern 5–11 år använder man Biontech-Pfizers vaccination Comirnaty 10 mikrog/dos som är avsedd för denna åldersgrupp. Ytterligare information om vaccination finns på THL:s webbplats(Länk leder till extern tjänst). Vaccinationen är frivillig och avgiftsfri.

Mer information

Bild: Virpi Velin