En tillfällig skolbyggnad byggs vid Eirastranden

Efter att den är klar kommer byggnaden att användas av elever från Tehtaankadun ala-aste och senare av elever från Grundskolan Norsens verksamhetsställe Cygnaeus

Byggandet av en tillfällig skolbyggnad har påbörjats vid Eirastranden. Efter att den är klar kommer byggnaden att användas av elever från Tehtaankadun ala-aste och senare av elever från Grundskolan Norsens verksamhetsställe Cygnaeus. Den tillfälliga skolan behövs medan de egentliga skolbyggnaderna renoveras.

 

Byggplatsen är parkeringsområdet mellan Havsgatan och Eirastranden som vintertid använts som förvaringsplats för båtar.

 

Att anpassa skolan till Eirastranden har krävt omsorgsfull planering, eftersom bostadsområdet och den närliggande parken utgör en värdefull helhet. Skolans västra del har två våningar och den östra delen en våning, så att området runtom fortsättningsvis har havsutsikt. Byggnadens taklinje är ungefär på samma nivå som stenmuren.

 

Sopcontainrarna vid byggplatsen avlägsnas. Staden utreder möjligheten att placera dem på ett annat ställe.

 

Byggnaden blir klar på våren - bullret från arbetet kontrolleras

 

Skolbygget framskrider på följande sätt:

 

  • Markarbetet blir klart mot slutet av januari 2020.
  • Mot slutet av januari börjar man resa och montera byggelementen.
  • Byggnaden blir färdig i april 2020.
  • I maj–juni utförs landskapsarbete på gården och monteras lekredskap på gården.

 

Byggandet förorsakar särskilt buller i miljön i december–januari, då man utför losskilning av berget och pålning. Till byggarbetet hör inte stenbrytning eller sprängning.

 

Arbetet genomförs vardagar klockan 7–18. Vid byggplatsen iakttas miljöskyddsföreskrifterna, och ses till att bullret inte överskrider de tillåtna decibelgränserna. Decibelnivån på bygget har mätts 20.12 och 23.12.2019. Fredagen 27.12 har man monterat bullermätare i närbelägna hus.

 

Säkra rutter har avskilts från byggplatsen med stängsel och skyltar. Trapporna ner från Havsgatan är stängda för att trygga säkerheten för områdets användare, då byggnaden kommer att resas i närheten av trapporna. Trafikplanen för byggplatsen har godkänts i samband med att bygglovet beviljats.

 

Byggprojektet har beställts av Helsingfors stad (stadsmiljösektorn). Huvudentreprenör är Stara. Markarbetet utförs av TerraWise Oy, och elementhuset byggs av Parmaco Oy.

 

Mer information:

 

Nyhet 20.09.2019 (på finska): Eiranrantaan suunnitteilla tilapäinen koulurakennus

 

 

 

 

Projektplan godkänd av stadsstyrelsen 21.10.2019(Länk leder till extern tjänst)