Favoritplatser i Helsingfors söks nu med en webbenkät som en del av stadens kulturmiljöprogram

Helsingfors stadsmuseum bjuder in stadsborna att påverka planeringen av Helsingfors kulturmiljöprogram genom webbenkäten Mina skatter i Helsingfors.
Ihmisiä Fleminginkadulla 1970

Helsingfors stadsmuseum bjuder in stadsborna att påverka planeringen av Helsingfors kulturmiljöprogram genom webbenkäten Mina skatter i Helsingfors. I Helsingfors kulturmiljöprogram 2020–2022 fastställs hur värdefulla kulturmiljöer ska beaktas, bevaras och användas som resurser under den ständiga förändring som staden genomgår. Webbenkäten är öppen 1.6–31.8.2021.

Helsingfors har ett rikt byggnadsarv och kulturmiljöer från olika tider är vår gemensamma skatt. En av stadsmuseets uppgifter är att se till att byggnader, och områdeshelheter från olika tider bevaras för kommande generationer. I Helsingfors kulturmiljöprogram fastställer man dels hur värdefulla kulturmiljöer ska beaktas och bevaras och dels användas som en resurs i en allt större och tätare stad.

Man kan dra nytta av kulturmiljöer till exempel i utvecklingen av en stadsdels image, främjandet av stadsbornas självdrivna verksamhet och i kulturmiljöfostran. I programmet vill man skapa ett redskap för stadsplaneringen som minskar motsättningar och ökar gemensam förståelse. Man arbetar också tillsammans med invånarna genom att reda ut deras förhållande till kulturmiljön i Helsingfors, väcka intresse för hur man använder, sköter och värnar om det egna bostadsområdet och i större utsträckning kulturarvet i Helsingfors.

Helsingforsbornas favoritplatser söks nu med en webbenkät

Stadsmuseet bjuder in stadsborna att påverka planeringen av Helsingfors kulturmiljöprogram. Museet har startat webbenkäten Mina skatter i Helsingfors, i vilken man ber allmänheten berätta om den värdefulla kultumiljön i den egna närmiljön. Man kan berätta om sina egna favoritplatser i Helsingfors på museets webbplats på adressen helsinginkaupunginmuseo.fi. Enkäten är öppen 1.6–31.8.2021.

“Närområdets betydelse har förstärkts under undantagsförhållandena. Människor längtar efter betydelsefulla upplevelser, vilka kan inhämtas även ur kulturmiljöer. Man ser stadsmiljöer och landskap med nya ögon och samtidigt har historien bakom dem börjat intressera alltmer. Detta har synts på museet till exempel i en märkbar tillväxt i efterfrågan på informationstjänster i anknytning till byggandet av Helsingfors.
Självständiga stadsdelsturer och arkitekturpromenader samt cykelutfärder till intressanta naturobjekt har ökat uppskattningen för kulturmiljöer och samtidigt upplever man stolthet över sin hemort inför Helsingfors mångsidiga kulturmiljö från olika tidsåldrar”, berättar projektchef Sari Saresto.

”Jag uppskattar hur historien existerar i lager i närmiljön. Mina egna favoritplatser är bland annat de sympatiska kepskioskerna, som berikar användningen av stadsrummet. Jag njuter också av stadslandskap som lever med årstiderna och dygnet. Till exempel där jag arbetar på Katarinagatan kan jag alltid stanna upp för att njuta av stadens färger”, tipsar museidirektör Reetta Heiskanen.

Mina skatter i Helsingfors -webbenkäten(Länk leder till extern tjänst)

På bilden: Folk på Flemingsgatan bredvid Björnparken i maj 1970. I bakgrunden en kepskiosk. Foto: Eeva Rista / Helsingfors stadsmuseum