Filippinska vårdare berömmer sin nya vardag: "Rättvisa villkor och goda arbetskamrater"

Vårdare från Filippinerna berömmer Helsingfors och arbetsförhållandena i servicehusen för äldre. På arbetsplatsen är man också nöjd med sina nya kolleger.
Jenelyn serverar kaffe till en kund.
Bild: Kaisa Sunimento

Invånarna i Östra centrums servicehus Aino Hartikainen och Reino Turtiainen ler när närvårdaren Marina Sail och omsorgsassistenten Jenelyn Malana ledsagar dem ut på den somriga gården.

Det är tydligt att Sail och Malana kommer bra överens och känner varandras sätt att arbeta. Inte så konstigt, för Sail har varit Malanas handledare sedan april. Handledarens skyldigheter upphörde i slutet av maj när Malana klarade sin utbildning.

Malana kom till Helsingfors i våras i en grupp med 24 filippinska vårdare. Vägen hit gick via Hongkong där hon arbetade som hembiträde. Hon har studerat vård i sitt hemland och fortsatte studierna i Finland med läroavtal.

– Jag märkte direkt att Jenelyn har jobbat inom branschen tidigare, säger Sail.

Hon berättar att arbetet som handledare varit intressant även om hon måste ordna om sitt eget jobb och rapportera en del.

Jenelyn med sina kunder och kolleger på gården
Jenelyn med sina kunder och kolleger på gården. Bild: Kaisa Sunimento

Direktrekryteringarna fortsätter

Gruppen på 24 filippinare är stadens första direktrekrytering från utlandet, säger Maritta Haavisto, chef för seniorcentren.

En grupp som studerar till omsorgsassistent började jobba med läroavtalsutbildning vid tio av stadens seniorcenter när de kom hit.

I november får Helsingfors ytterligare 15 omsorgsassistenter, som i likhet med dem som kom i april har möjlighet att fortsätta sina studier efter examen.

Malana har redan bestämt sig för att fortsätta sina studier, eventuellt bli sjuksköterska.

Efter att vårdarna kommit till Finland studerar de finska och grunderna i vårdarbete i ca ett halvår.

Kollegerna har förvånats över hur väl de nya medarbetarna kan finska. För säkerhets skull har man valt personer som kan engelska som deras handledare på arbetsplatsen, men målet är att använda det gemensamma arbetsspråket, finska, så mycket som möjligt redan från början.

Malanas kolleger, förutom Sail, avdelningsskötare Essi Holopainen, närvårdare Ammar Elsayed och fysioterapeut Teemu Jylhä, berättar att man sällan måste byta till engelska.

Eftersom Elsayed också har erfarenhet av att komma till ett annat land och studera på ett främmande språk, är det lätt för henne att sätta sig in i situationen för dem som kommer från Filippinerna, och att således stötta dem.

Elsayed är imponerad av den snabba utvecklingen. De gör redan dagligen registreringar i kunddatasystemet och ger kollegerna en rapport på finska. Motivationen är svindlande och många har penna och block i fickan för att göra anteckningar.

Kollegerna har också lagt märke till de nyanländas förmåga att bemöta de äldre.

– Ibland måste jag säga att sätt dig ner och ta en paus, säger Sail, och Malana skrattar.

På hösten ska 50 sjuksköterskor rekryteras direkt från Filippinerna. De ska kunna börja arbeta efter språkstudier och kvalifikationer i sitt eget yrke. Uppskattningsvis kommer detta att ta ett år.

Vänliga och snälla finländare

Malana berättar att hon flitigt sökte information om Finland innan hon kom hit. Bilderna av naturen gjorde ett särskilt starkt intryck, men hon gillar också om finländarnas lugna sätt.

– Här finns gott om plats och lite folk. Jag trivdes inte i trängseln i Hongkong, säger hon.

Hon överraskades av finländarnas vänlighet och snällhet. Alla är redo att hjälpa och stödja. Seniorerna i servicehuset har inte heller tagit illa upp trots att hon inte behärskar alla orden på  finska.

Malana berättar att hon har lärt känna de 31 äldre personer som bor i grupphemmet ganska bra.

Det blir mycket fritid över jämfört med tidigare. I Hongkong var arbetsdagarna tolv timmar långa, och bara en ledig dag i veckan.

Också de korta promenadavstånden bidrar till den ökade fritiden. Malana bor tillsammans med två andra vårdare från Filippinerna och tycker att detta passar utmärkt. De tre är goda vänner med varandra.

På fritiden brukar hon jogga och berömmer friluftsstigarna i östra Helsingfors.

Jenelyn på balkongen.
Jenelyn på balkongen. Bild: Kaisa Sunimento

En mjuk start för nykomlingarna

Haavisto berättar att inte bara Malanas kolleger har gett positiv respons på de nya arbetstagarna, utan också de nyanlända säger sig ha integrerats bra på den korta tiden.

Bristen på arbetstagare i vårdbranschen är skriande också på annat håll än i Helsingfors, och konkurrensen om yrkespersonerna är internationell.

Helsingfors satsar på etisk direktrekrytering; personerna rekryteras för en uppgift som motsvarar deras utbildning och kompetens. Arbetsgivaren tar på sig ansvaret för språkutbildningen och inlärningen under arbetstiden utan att patientsäkerheten äventyras.

Det är goda arbetsförhållanden i Finland i internationell jämförelse, men filippinarna hade innan de kom hit också noterat uttalandena om det lyckligaste folket i världen.

Man försöker göra det så enkelt som möjligt för nyanlända i Helsingfors. De får hjälp med det administrativa och en bostad nära jobbet.

– En stor arbetsgivare som Helsingfors har goda möjligheter att locka talanger, säger Haavisto.

Stadens syfte är också att stödja återföreningen av familjer, vilket hjälper dem som flyttar hit att slå rot här.

I Östra centrums servicehus anser man att inflyttade trivs bättre om de har ett bra jobb. Atmosfären på jobbet påverkar mycket.

Mångkulturell arbetsplats

Chefen för servicehuset i Östra centrum, Claudia Hellström, berättar att personalen var mångkulturell redan tidigare. På en sådan arbetsplats spelar bakgrunden ingen roll, utan det viktigaste är motivationen, en positiv attityd och viljan att lära sig nytt.

Hon berömmer inte bara de nyanlända utan även de stöttande kollegorna. Man funderade först tillsammans över hur personalen bäst skulle kunna stödja sina nya kolleger. De togs emot med ett öppet sinne.

På jobbet anser man att det bästa är att lyckas tillsammans. Malana nämner ett besök till Högholmen tillsammans med kollegerna och fem invånare. Det var en fin upplevelse.