Frågestund och godkännande av grundavtal för HUS-sammanslutningen i fullmäktige

Stadsfullmäktige sammanträder onsdagen den 27 april kl. 18.  Utöver frågestunden behandlas bland annat godkännandet av grundavtalet för HUS-sammanslutningen.
Tyhjä valtuustosali.

Stadsfullmäktige sammanträder onsdagen den 27 april kl. 18.  Utöver frågestunden behandlas bland annat godkännandet av grundavtalet för HUS-sammanslutningen.

HUS-sammanslutningen bildas på samma sätt som de nuvarande samkommunerna, genom ett grundavtal mellan välfärdsområdena i Nyland och Helsingfors stad. Grundavtalet är ett avtal som ingås mellan Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden.

I grundavtalet avtalas bland annat om HUS-sammanslutningens uppgifter, strategi, styrning samt om de organ som utövar beslutanderätt. Dessutom avtalas i grundavtalet om granskningen av förvaltningen och ekonomin, systemet för uppföljning av ekonomin och verksamheten samt om rapporteringen till de välfärdsområden som är medlemmar i sammanslutningen.

Frågestundens teman är processerna för behandlingen av barnskyddsanmälningar i Helsingfors sedan 2012, upplivandet av stadskulturen och Senatstorget samt bristen på arbetskraft inom småbarnspedagogiken, socialtjänsterna och hälsovården.

Dessutom behandlas vid sammanträdet arrendeprinciper för vissa flervåningshustomter i Fiskehamnen och Hongasmossa.

Sammanträdet börjar kl. 18 och kan följas i direktsändning på Helsingforskanalen. Sammanträdet kan också ses senare som inspelning på Helsingforskanalen.

Fullmäktiges beslut kan följas i ett fält under sändningsvyn på Helsingforskanalen. För besluten redogörs efter sammanträdet dessutom i stadsfullmäktiges beslutsmeddelande.

Läs mer

Stadsfullmäktiges föredragningslista 27.4.2022

Helsingforskanalen(Länk leder till extern tjänst) 

Helsingfors stadsstyrelsen föreslår att HUS-grundavtalet godkänns. Nyheten på hel.fi 11.4.2022