Grundandet av HUS-sammanslutningen godkändes

HUS-sammanslutningen har grundats efter att alla Nylands välfärdsområden samt Helsingfors stadsfullmäktige har godkänt HUS grundavtal. Den i början av årtusendet

HUS-sammanslutningen har grundats efter att alla Nylands välfärdsområden samt Helsingfors stadsfullmäktige har godkänt HUS grundavtal. Den i början av årtusendet grundade Samkommunen HNS slutar att existera i slutet av detta år.

Som sista välfärdsområde godkände Mellersta Nyland HUS grundavtal torsdagen 28.4.2022. HUS-sammanslutningen anses nu vara grundad och man kommer att ansöka om ett FO-nummer för den.

Den nuvarande Samkommunen HNS verksamhet, egendom och personal överförs till HUS-sammanslutningen direkt med stöd av lagen. Ansvaret för att ordna service flyttas över till HUS-sammanslutningen 1.1.2013, då Samkommunen HNS slutar existera.

I grundavtalet fastställs bl.a. HUS-sammanslutningens struktur, förvaltningsmodell, styrelsens sammansättning, ägarstyrningens struktur och finansieringsmodell. Grundavtalet skapar också basen för sjukhusets universitetsstatus och universitetssamarbete.

I fortsättningen ägs HUS av fyra välfärdsområden: Västra Nyland, Mellersta Nyland, Östra Nyland och Vanda-Kervo samt Helsingfors stad. HUS-sammanslutningens högsta beslutande organ är sammanslutningens stämma, i vilken varje ägarmedlem företräds av en representant.

Stämman besluter bl.a. om strategi, förvaltningsstadga, budget och bokslut. Rösträtten som en representant i samkommunsstämman använder grundar sig på denna representants andel av Nylands invånarantal.

Sammanslutningens stämma godkänner vid sitt första möte i juli en temporär förvaltningsstadga som den temporära HUS-beredningsgruppen har berett och väljer den första styrelsen för HUS-sammanslutningen.

Mera information:

HUS(Länk leder till extern tjänst)