Helsingfors ansöker om seglingsevenemanget Tall Ships Races 2024

Vid sammanträdet 15 mars beslutade Helsingfors stadsstyrelse att ansöka om att Tall Ships Races ordnas i Helsingfors i juli 2024.

Vid sammanträdet 15 mars beslutade Helsingfors stadsstyrelse att ansöka om att Tall Ships Races ordnas i Helsingfors i juli 2024.

Tall Ships Races är en årlig tävling för stora segelskepp som seglas på Östersjön med jämna mellanrum. Tävlingen ordas av den ideella organisationen Sail Training International (STI), grundad i London 1956. Det är inte själva tävlingen som är det viktigaste i detta evenemang, utan ungdomsarbetet. Syftet är att genom ett gemensamt seglingsevenemang främja utbildning och samarbete mellan ungdomar, oavsett nationalitet, kulturell bakgrund, religion eller social bakgrund.

Helsingfors har varit en av destinationerna för Tall Ships Races 1972, 1988, 2000 och 2013. Då deltog cirka 100 fartyg från hela världen och sammanlagt omkring 500 000 besökare samlades i Sandvikens område.

Åbo och Mariehamn är hamnstäder för Tall Ships Races 2021 i Finland.

Stadsstyrelsen godkänner höjning av finansieringen för Olympiastadions ombyggnadsprojekt

Stadsstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att stadens andel av finansieringen för Olympiastadions ombyggnadsprojekt höjs med 37 936 500 euro. Ett villkor är att stadens finansieringsandel av kostnaderna för projektet uppgår till högst 168,4 miljoner euro i stället för beloppet på högst 130,5 miljoner euro, enligt ett tidigare beslut.

En förutsättning för att detta beslut ska kunna verkställas, är att finska staten deltar i kostnaderna för renoverings- och ombyggnadsprojektet för Olympiastadion med minst en lika stor andel.

Ärendet går vidare till behandling i stadsfullmäktige.

Dessutom gav stadsstyrelsen sitt utlåtande till undervisnings- och kulturministeriet om utkastet till ett arkitekturpolitiskt program samt om fusionen mellan Helsinki Business Hub Ltd Oy och Helsinki Marketing Oy Ltd, där ett nytt bolag bildas. 

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden. Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).