Helsingfors bereder en trafiksystemplan för stadskärnan – målet är att stärka livskraften i centrum

Helsingfors påbörjar arbetet med en trafiksystemplan för stadskärnan. Planen fastställer principerna för utvecklingen av transportsystemet och styr utarbetandet av trafik- och gatuplaner i centrum. Målet är att utveckla trafiksystemet i en riktning som lockar människor att komma till centrum och vistas där en längre tid.
Gloets stadsdel i Helsingfors centrum.  Bild: Teina Ryynänen
Gloets stadsdel i Helsingfors centrum. Bild: Teina Ryynänen

Planen för trafiksystemet innehåller ett åtgärdsprogram som beskriver tidtabellen och etappindelningen för dess genomförande.

Planen baseras på följande antaganden:

  • För att möjliggöra en betydande utveckling av stadskärnans attraktivitet och vitalitet planeras den tvärgående biltrafiken i stadskärnan att främst baseras på huvudförbindelsen mellan Norra och Södra Esplanaden. 
  • Tillgängligheten till och funktionen av de underjordiska parkeringsanläggningarna och servicetunneln kommer att utvecklas systematiskt för att tillgodose de logistiska behoven i stadskärnan och de som anländer med bil. Som ett första steg kommer en underjordisk förbindelse från norra sidan av Hagnäs torg till servicetunneln i stadens centrum att främjas.
  • Lokalgatorna kommer att utvecklas som miljöer där man kan röra sig lugnt och tryggt, vilket främjar både stadsdelarnas livskraft och kontinuiteten i gångvägarna. Genomfartstrafiken bör i möjligaste mån ledas till huvudnätets gator. 

Planen har som mål att göra Helsingfors centrum mer upplevelserikt. Målsättningen är att erbjuda allt fler människor goda möjligheter att anlända till centrum. Staden förbättrar förutsättningarna för att promenera, umgås och ha roligt, minskar de olägenheter som trafiken orsakar, säkerställer funktionaliteten i stadskärnan och ökar livskraften i stadskärnan.

Arbetet med att ta fram en trafikplan för stadskärnan kommer att påbörjas under hösten. Den förberedande interaktionen kommer att äga rum under vintern 2023–2024. Planen och dess åtgärdsprogram ska vara klara för beslut i stadsmiljönämnden under våren 2024.

Stadsmiljönämnden kommer att diskutera målen och utformningen av trafiksystemplanen för stadskärnan vid sitt möte 29.8.2023.

Stadsmiljönämndens föredragningslista 29.08.2023(Länk leder till extern tjänst)