Helsingfors intressebevakning och den framtida användningen av Sörnäs fängelse diskuterades vid stadsfullmäktiges frågestund

Stadsfullmäktige sammanträdde den 10 maj. Frågorna vid dagens frågestund handlade om Helsingfors intressebevakning i social- och hälsovårdsfrågor, stadens mål i regeringsförhandlingarna och vad Sörnäs fängelse ska användas till i framtiden efter att det lagts ner. Dessutom antecknade fullmäktige en uppföljningsrapport för programmet för boende och markanvändning.
Valtuustosalin seinä
Bild: Johanna Snellman

Ledamot Minna Lindgren (Gröna) ställde en fråga om bevakningen av Helsingfors intressen i finansieringen av social- och hälsovården och om Helsingfors möjligheter till tilläggsfinansiering för att främja välfärd och hälsa. Frågan besvarades av Daniel Sazonov (Saml), biträdande borgmästare för social-, hälsovårds- och räddningssektorn.

Ledamot Silja Borgarsdóttir Sandelin (SFP) frågade vilka mål Helsingfors har i regeringsförhandlingarna. Frågan besvarades av borgmästare Juhana Vartiainen (Saml).

Ledamot Eveliina Heinäluomas fråga gällde nedläggningen av Sörnäs fängelse och byggnadens framtida användningsändamål. Frågan besvarades av borgmästare Juhana Vartiainen (Saml).

Du kan se hela diskussionen i fullmäktige på Helsingforskanalen från och med den 11 maj.

Fullmäktige behandlade uppföljningsrapport för programmet för boende och markanvändning

Stadsfullmäktige antecknade uppföljningsrapporten 2023 för programmet för boende och markanvändning. Av uppföljningsrapporten framgår att bostadsbyggandet i Helsingfors har stabiliserats efter några rekordår. Bostadsbyggandet är allra intensivast i Böle, där bostäder byggs i Bangårdskvarteren och Postparken.

Staden nådde inte sitt mål för reglerad bostadsproduktion år 2022. Andelen ARA-hyresbostäder av alla bostäder som färdigställdes var cirka 14 procent.

Under 2023 har staden satt upp ett gemensamt mål för stadsförnyelseområdena: att förbättra trygghetskänslan genom att utveckla stadsmiljön och tjänster.