Helsingfors stad förbereder en planändring som gör det möjligt att bygga en permanent snötipp i närheten av korsningsområdet mellan Krämertsskogsvägen och Tavastehusleden. Fältet i utkanten av Centralparken har använts för tillfällig snölagring vintertid.
Flera snötippar kommer att försvinna under de närmaste åren
Det finns för närvarande nio officiella snötippar i Helsingfors, varav fem kommer att försvinna under de närmaste åren. Nya permanenta snötippar kommer att behövas för att ersätta dem som tas bort, för att staden ska kunna sluta dumpa snö i havet och på grund av den allt tätare stadsstrukturen. Staden har som mål att sluta dumpa snö i havet senast 2033.
Byggandet av den nya permanenta platsen baseras på ett beslut av Helsingfors stadsfullmäktige om att öka antalet snötippar på land från nuvarande sex till nio senast 2033.
Smältvatten från snön ska släppas ut i Hagabäcken efter rening
Snötippen kommer att vara i drift dygnet runt och kommer att kunna ta emot ungefär tre gånger så mycket snö som tidigare. Vid planeringen av den permanenta snötippen ägnas särskild uppmärksamhet åt uppföljning av miljöns tillstånd och verksamhetens påverkan på natur, vattendrag och buller.
Smältvatten från snön kommer ledas genom ett filtreringssystem till ett utfallsdike som leder till Hagabäcken. Vid filtreringen kommer teknik att användas som effektivt avlägsnar skadliga ämnen från smältvattnet.
Med avseende på snötransporterna är platsen välvald. En ny körförbindelse kommer att byggas från Krämertsskogsvägen till snötippen, eftersom den ökade trafiken kommer att innebära att transporterna inte kan fortsätta ske på rekreationsleder. Träd kommer att fällas vid den nya körförbindelsen och eventuellt också längs fältets kanter på den södra, sydvästra och nordvästra sidan.
Välkommen på terrängpromenad för att höra mera om projektet
Vill du veta mer om snötippen kan du delta i en terrängpromenad som är öppen för alla torsdagen den 3 oktober 2024 kl. 17–18. Under en promenad som börjar från Månsasstugan får vi höra mer om projektets utgångspunkter och effekter. Det kommer att vara möjligt att fortsätta diskussionen med stadens experter på Månsasstugan fram till kl. 18.30.
Du kan ta del av delaktighets- och utvärderingsplanen för projektet från den 30 september till den 25 oktober 2024 på Åggelby bibliotek, Norra Haga bibliotek, Månsasstugan och på hel.fi/suunnitelmat. Skriftliga kommentarer ska skickas till Helsingfors stads registratorskontor senast den 25 oktober 2024.