På Esplanaden repareras gupp

På Norra Esplanaden förnyas beläggningen av körbanorna. Nedmonteringen av försöket på Esplanaderna inleds i oktober.
Rakennusten julkisivunäkymä Pohjoisesplanadilla.
Bild: Veikko Somerpuro

På Norra Esplanaden mellan Glogatan och Mikaelsgatan förnyas beläggningen av körbanorna från och med stödlagret. Inom projektet repareras de gupp som trafiken under tidernas lopp orsakat på körbanan och förbättras utjämningen av gatan. Samtidigt monteras ned tillfälliga konstruktioner som var en del av utvidgningsförsöket med promenadområdet på Esplanaderna. Arbetena inleds i månadsskiftet september-oktober vecka 40.

Den förnyade beläggningen återställs till det ursprungliga utseendet och gatans nubbstenar sätts tillbaka på plats. Arbetet har planerats i samarbete med stadsmuseet.

Trafiken på gatan stängs inte av, utan man kan köra förbi arbetsplatsen. Arbetena kan dock orsaka tillfälliga trafikolägenheter för personer som rör sig och sköter ärenden i området.

Försöket på Esplanaderna monteras ned enligt planerna under hösten.

Försöket på Esplanaderna var planerat att pågå två år, och det avslutas i höst. Nedmonteringen av försökets konstruktioner inleds i oktober. Planering av utförandet av nedmonteringsarbetena pågår fortfarande, men nedmonteringen inleds sannolikt på Södra Esplanaden i riktning mot Salutorget. Avsikten är att slutföra nedmonteringsarbetena före utgången av året. 

En del av möblerna i försöksområdena flyttas till andra platser i staden och en del lagras för kommande projekt. 

Projektets entreprenör är Stara.