Helsingfors revisionsnämnd: Tjänsterna för barnfamiljer bör utvecklas som en helhet

Helsingfors revisionsnämnd har gett flera rekommendationer i sin utvärderingsberättelse för 2023. Revisionsnämnden är ett organ under stadsfullmäktige vars uppgift är att utvärdera genomförandet av de mål som fullmäktige ställt upp.
Kiipeilytelineen verkkoa lähikuvassa.
Stadsfullmäktige behandlar utvärderingsberättelsen på sitt sammanträde den 19 juni 2024.

Revisionsnämnden rekommenderar att arbetsfördelningen för bedömningar av servicebehovet förtydligas och att tillgången till personal och kundernas tillgång till tjänster som motsvarar deras servicebehov tryggas inom socialhandledningen för barnfamiljer.

Socialhandledning för barnfamiljer innebär tidigt stöd med låg tröskel för familjer. Tjänstens tillgänglighet har förbättrats och tjänsten har utvidgats. Köerna har dock blivit längre, eftersom kunder i behov av intensivare tjänster också hänvisas till tjänsten. Dessutom försämras de olika tjänsternas tillgänglighet på grund av överbelastning och personalbrist i andra tjänster. Inom de olika tjänsterna utförs delvis överlappande arbete.

Vinterunderhållet av gång- och cykelbanor ska beaktas redan vid planeringen av markanvändningen

När det gäller vinterunderhållet av gång- och cykelbanor anser revisionsnämnden att man, genom att beakta vinterunderhållet redan vid planeringen av markanvändningen, möjliggör en mer fungerande hantering av snö. Kvaliteten kan även förbättras genom att öka entreprenörernas incitament att handla i enlighet med avtalen.

Vinterunderhåll genomförs i enlighet med stadens produktkort och instruktioner, men snabba förändringar i väderleksförhållandena, extrema väderförhållanden, materialbrist och utrustningsskador försvårar det praktiska arbetet. Under snörika år är problemet brist på utrymme för uppläggning av snö. Man har ännu inte hunnit prioritera vinterunderhåll för gångtrafik. Trots att nätverket för vinterunderhåll av cykelbanor har utvidgats har andelen invånare som är nöjda med förhållandena för att cykla på vintern inte ökat. 

Bibliotekens dragningskraft har ökat, men samarbetet med läroanstalter bör utvecklas

Revisionsnämnden gav också rekommendationer gällande biblioteken. Revisionsnämnden anser att man i framtiden bör fortsätta att utveckla samarbetet mellan biblioteken och läroanstalter på andra stadiet. Dessutom ska man främja åtgärder som gör det möjligt för högstadieelever att besöka biblioteket i större omfattning än tidigare.

Biblioteken har vidtagit flera åtgärder för att öka läsningen och läskunnigheten. Bibliotekens dragningskraft har ökat, vilket märks i form av ett större antal besökare. Samtidigt är det regionala nätverket av närbibliotek tryggat runtom i Helsingfors. 

Kolneutralitetsmålet för Helsingfors Hamn framskrider, men kräver ytterligare arbete 

Revisionsnämnden rekommenderar att åtgärdsprogrammet Kolneutral Hamn ändras så att det, förutom koldioxid, även beaktar metan och andra växthusgaser. Utsläppen från fartygstrafik utgör största delen av Helsingfors Hamns utsläpp, totalt 80 procent. Dessa utsläpp kan minskas med en fjärdedel senast 2030.

I strid med målsättningarna har utsläppen från tung trafik och hamnområdets arbetsmaskiner ökat. De utgör sammanlagt 18 procent av Hamnens utsläpp. Däremot uppnås kolneutralitetsmålet för Hamnens egna utsläpp sannolikt redan 2025. Hamnens egna utsläpp utgör dock en liten andel av alla utsläppskällor sammanlagt, endast två procent.

Utvärderingsberättelsen behandlas av fullmäktige 19.6

Stadsfullmäktige behandlar utvärderingsberättelsen på sitt sammanträde den 19 juni 2024. Samtidigt behandlas stadsstyrelsens och sektornämndernas utlåtanden om de observationer som presenteras i utvärderingsberättelsen.

Ta del av de ämnen som behandlas i revisionsnämndens utvärderingsberättelse för 2023 på www.arviointikertomus.fi/sv(Länk leder till extern tjänst)

Du kanske är intresserad av