Hesperiaparken och Hagasundsparken får en parkplan –utgångspunkterna presenteras nästa vecka

Helsingfors stad utarbetar som bäst en parkplan för Hesperiaparken och Hagasundsparken. En terrängpromenad som är öppen för alla ordnas onsdagen den 12 oktober.

Helsingfors stad utarbetar som bäst en parkplan för Hesperiaparken och Hagasundsparken. Utkastet till parkplanen utarbetas under hösten och man kan ge respons på det i slutet av året. En terrängpromenad som är öppen för alla ordnas onsdagen den 12 oktober kl. 17–19.

I parkplanen för Hesperiaparken och Hagasundsparken beaktar man områdets kultur- och landskapshistoriska värden samt fäster särskild uppmärksamhet vid naturvärden. Utredningar och kartläggningar har gjorts av parkernas fågelbestånd och naturvärden samt skicket på knäckepilarna på stranden.

Hesperiaparkens träd är gamla och skicket på dem har granskats regelbundet. Största delen av strandens knäckepilar som är i dåligt skick har man varit tvungen att ta bort. Staden planerar lösningar för att bland annat upprätthålla trädraden.

I samband med planeringen utreds flyttning av strandrutten mot inlandet så att träden får livsrum och stranden kan förbättras för att bättre tåla erosion. Stranden rustas upp med så naturenliga lösningar som möjligt.

Området kring Tölöviken är ett populärt rekreationsområde för stadsbor och besökare. I samband med totalrenoveringen flyttas en del av funktionerna, såsom lekplatsen och träningsredskapen, annanstans i parken. Också parkens belysning förnyas i hela området.

Välkommen på terrängpromenad den 12 oktober

En terrängpromenad i parken ordnas onsdagen den 12 oktober kl. 17–19. Promenaden är öppen för alla och ingen förhandsanmälan behövs. Avresa vid amfiteatern som ligger söder om Operahuset. Under terrängpromenaden behandlas utgångspunkterna och principerna som används som grund för parkplanen. Vid tillfället finns också tid för frågor och diskussion kring målen och alternativen för parkplanen.

Utkasten till parkplanen för Hesperiaparken och Hagasundsparken presenteras på invånarmötet i slutet av året och de kommer att publiceras på www.hel.fi/planer under Gatu- och parkplaner.