Hyresgäst sökes till Stansvik gård – byggandet av rutter på området fördröjs

Hyresgäst sökes till Stansvik gård – byggandet av rutter på området fördröjs

Helsingfors stad söker en långvarig hyresgäst till Stansvik gård i Degerö. Till helheten som hyrs ut hör 11 byggnader: huvudbyggnaden från början av 1800-talet, restaurangen med 100 platser som stod klar 1960, fyra inkvarteringsbyggnader, en servicebyggnad, en bastu och olika förrådsbyggnader. Byggnadernas sammanlagda yta är 1 467 m2.

Byggnaderna lämpar sig väl för exempelvis kafé-, restaurang- och inkvarteringsverksamhet samt fester. Området lämpar sig också för havsnära rekreationstjänster, eftersom alla gårdens byggnader är belägna vid eller nära stranden. Byggnaderna lämpar sig huvudsakligen endast för användning sommartid.

Stadens mål är att hitta en hyresgäst till gården som kan erbjuda helsingforsarna och områdets användare intressanta och så öppna tjänster som möjligt. Den kommande hyresgästen väljs därför genom ett anbudsförfarande i två skeden, där man först bedömer den verksamhet som föreslås för byggnaderna.

Den som är intresserad av att hyra gården kan framföra idéer om dess kommande användning fram till 31.3.2022 kl. 16. Mer information om uthyrningen finns på webbplatsen Oikotie(Länk leder till extern tjänst) (på finska). Man kan också bekanta sig med objektet genom en stadsmodell(Länk leder till extern tjänst).

Byggandet av rutter har pausats tills vidare

Helsingfors stad har planerat nya grusbelagda gång- och cykelleder samt parkeringsarrangemang i Stansviks rekreationsområde nära gården, för att man även i framtiden ska kunna röra sig i området på ett hållbart sätt. Man har också tänkt förnya Stansviksvägen och ytan på stigen i Gammelby sommarstugeområde.

Det var tänkt att byggandet och upprustningen av rutterna skulle börja i september 2021. Staden avbröt förberedelserna av arbetet, eftersom Stansvikin kyläyhdistys och Helsingfors naturskyddsförening ansökte om verkställighetsförbud för arbetet hos Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland och Regionförvaltningsverket (RFV).

RFV har inte ännu fattat något beslut om föreningarnas krav i anknytning till vattenlagen. NTM-centralen avslog föreningarnas krav för sin del i november. Enligt NTM-centralens beslut har områdets naturvärden undersökts och beaktats på ett tillbörligt sätt i planerna. Beslutet har överklagats till Helsingfors förvaltningsdomstol.

Tidtabellen för inledandet av bygg- och upprustningsarbetena är osäker, eftersom ärendet fortfarande behandlas av RFV och förvaltningsdomstolen. Staden förbereder sig för att inleda arbetet tidigast nästa vinter (2022–2023). Arbetet baserar sig på planer som godkänts av stadsmiljönämnden.

Sommarstugeverksamheten i området fortsätter

I Gammelby sommarstugeområde i Stansvik planeras nya sommarstugor, som ersätter de byggnader som rivs i det närliggande sommarstugeområdet i Nyby. Det är inte ännu möjligt att inleda byggandet av de nya sommarstugorna, eftersom alla byggplatser inte är dugliga för byggande och eftersom det inte finns ett gällande markhyresavtal för sommarstugeområdet sedan Jyty Metropoli ry avslutade sin verksamhet i området.

Sommarstugeverksamheten i området fortsätter tills vidare som tidigare, och staden har som mål att förhandla och avtala om användningen av området med Stansvikin kesämajalaiset ry.

Nyby sommarstugeområde är beläget inom Stansviksbergets detaljplanområde, där man planerar bostadsbyggnader. Helsingfors stadsfullmäktige har beslutat att detaljplanen för Stansviksberget ska omvärderas med tanke på skogsnaturens värden. Stadsmiljönämnden gav ett utlåtande i ärendet den 21 december 2021, enligt vilket staden fortfarande främjar en flytt av sommarstugeverksamheten från Nyby till Gammelby sommarstugeområde. På grund av ändringar i tidtabellerna för byggande i området kan sommarstugeverksamheten ändå fortsätta i Nyby uppskattningsvis till hösten 2023. Den ursprungliga planen var att sommarstugeverksamheten skulle ha koncentrerats till Gammelby redan hösten 2022.

Invånarmöte ordnas i slutet av våren

Helsingfors stad utarbetar för närvarande en skötsel- och utvecklingsplan för Stansviks gårds- och rekreationsområde, där man fastställer målen för natur- och landskapsvården utifrån den tidigare utarbetade parkplanen. Planens mål är att delvis återställa kärnområdet i den kulturhistoriskt och naturmässigt värdefulla gårdsmiljön.

Ett invånarmöte om skötsel- och utvecklingsplanen planeras i slutet av maj. Mer information om mötet ges under våren i Helsingfors stadsmiljösektors kanaler.

Mer information

Information om byggandet i Stansviksområdet: Uutta Helsinkiä / Kronobergsstranden(Länk leder till extern tjänst)

Nyhet 16.9.2021: Rutter byggs på Stansviks rekreationsområde

Bild: © Sofie Jokinen / Helsingfors stad

Områdets läge på kartan: