Matlagningskursens mat smakar gott också på distans

Fritidsaktiviteterna anpassas till ny verklighet men maten blir lika god på distans – läs mer i Helsingforstidningen som kommer ut idag.
Dokumentaristi-ohjaaja Virpi Suutari

Precis som många andra har Ludde och Utti Ant-Wuorinen deltagit i Arbis kurser på distans. Coronarestriktionerna har också ställt om ungdomsverksamheten. Läs mer i Helsingforstidningen om hur man lyckas klara utmaningarna.

Rektor för Arbis, Moa Thors, berättar att man lärt sig arbeta på ett nytt sätt genom försök och misstag. I fråga om till exempel språk, data och IT har omställningen varit okomplicerad. När det gäller matlagning och motion har omställningen förutsatt flexibilitet, men både lärare och kursdeltagare har omfamnat kurser på distans.

På Arbis berättar Ghita Henriksson, planeringsansvarig för hushåll, att man tillämpar recept som innehåller färre ingredienser och går att tillreda i ett hemmakök som kanske saknar vissa redskap. Recept och inköpslista skickas ut i god tid till kursdeltagarna. Annorlunda är också att Arbis inte begränsar antalet kursdeltagare där hemma.

”Det glada pladdret kring matlagningen uteblir men det är inget fel på stämningen på distans och maten blir lika god”, säger Utti och Ludde Ant-Wuorinen som har gått på olika kurser sedan de gick i pension för fem, sex år sedan.

Läget har också ställt om ungdomsverksamheten där smågrupper nu är regeln också utomhus. Staden har ungdomsgårdar med svenskspråkig verksamhet på Rastis i Nordsjö, Sandels i Tölö och på Drumsö.

”Ungdomsarbetet i pandemin innebär flexibilitet och anpassning. Vi träffas, pratar, umgås och har skoj men enligt andra premisser. Vi har skärpta restriktioner, noga handhygien och krav på både munskydd och avstånd. Inomhus riktar vi oss främst till unga under tolv år och i begränsade grupper. I rådande situation arbetar vi i synnerhet med uppsökande verksamhet utomhus genom att röra oss på platser där unga samlas, som sportplaner, kring köpcenter och vid metrostationer”, säger ungdomsledare Felix Eskelin på Drumsö.

Ungdomsverksamheten jobbar mycket på nätet enligt tanken om att träffa och stödja unga genom sina sociala medier på Instagram, Facebook och Discord.

Även stadsorkestern har anpassat sig till den nya verkligheten och erbjuder både direktsändningar och inspelningar av sina konserter. Läs också om de spännande lästips som Tobias Larsson på Richardsgatans bibliotek ger.

Om detta och mer kan du läsa på Helsingforstidningens svenska sidor(Länk leder till extern tjänst).

Bild: Leif Weckström