Parkeringsförnyelsen för elsparkcyklar inleds i centrum

I fortsättningen får elsparkcyklar och cyklar i samanvändning endast parkeras på anvisade platser i centrum och en del av innerstaden. Att lämna en elsparkcykel eller stationslös cykel på andra platser i dessa områden är entydigt felparkering.
Karta över området där begränsningarna gäller.
Karta över området där begränsningarna gäller.

Parkeringsförnyelsen genomförs med områdesvisa trafikmärken som förbjuder parkering av elsparkcyklar och cyklar i samanvändning. Förbudsområdet omfattar innerstadens område söder om Hesperiaesplanaden och Långa bron. Drumsö bro utgör den västliga gränsen.

Förbudsområdet anvisas med trafikmärken med text på områdets gränser, och platserna som får användas för parkering anvisas med separata trafikmärken. Parkeringsområdena visas också i operatörernas applikationer.

Staden har avsiktligt fattat beslut om parkeringsförbud för att det ska vara så tydligt som möjligt för användarna och operatörerna att verksamheten utanför de tillåtna platserna är förbjuden. Förbudet innebär att även kortvarig parkering, till exempel för att sköta ett ärende, endast får ske på de anvisade parkeringsplatserna för mikromobilitet.

250 parkeringsplatser till centrum

Parkeringsplatser kommer att finnas på öppna platser, torg och längs gator. Sammanlagt kommer det att finnas ungefär 250 parkeringsplatser, varav ungefär 130 på parkeringsplatser för fordon. Märken som anvisar parkeringsplatserna börjar sättas upp i början av april.

Sex operatörer med verksamhet i centrum

Staden har ingått avtal med företagen som hyr ut elsparkcyklar. I avtalen definieras ersättningen för användningen av parkeringsplatserna och det maximala antalet fordon som varje operatör får ha i förbudsområdet.

I förbudsområdet bedrivs verksamhet av sex operatörer: Voi, Tier, Lime, Ryde, Bird och Bolt. Varje operatör får ha högst 700 elsparkcyklar i förbudsområdet. Staden följer efterlevnaden av avtalen.

Stadsmiljönämnden fattade beslut om genomförandet av förnyelsen på sitt sammanträde den 21 mars. Tjänstemannabesluten om trafikarrangemangen finns här.