— Syftet med Pridesamarbetet är att öka känslan av gemenskap och delaktighet samt stadsbornas kunskaper om jämlikhet, jämställdhet och de mänskliga rättigheterna. I år är temat för Pride Glädje och Revolt som också speglar Helsingfors stads värderingar väl, eftersom vi med stolthet värnar om mångfalden och efterlyser de mänskliga rättigheterna och respekt för dem, säger Laura Aalto, stf. sektorchef för kultur och fritidssektorn.
Filmer och Ungas Pridekvällar för i kulturhus
Helsingfors kulturhus fylls med regnbågsprogram i juni. På Malms kulturhus visas det under Prideveckan tisdagen den 27 juni–torsdagen den 29 juni tre filmer som passar temat: Love, Simon som på ett hjärtligt sätt skildrar vuxenblivande och att hitta sig själv, komedin I Love You, Phillip Morris som baserar sig på verkliga händelser och den prisbelönta filmen om första kärlek Call Me By Your Name. I verkstaden torsdagen den 29 juni skapas dessutom egna regnbågsuppställningar.
Förfesten för Ungas Pride firas på Stoa och Nordhuset. På Stoaplatsen kan du onsdagen den 28 juni tillverka Prideaccessoarer, delta i graffitimålning och prova på cirkusredskap med Sirkus Magenta. På Stoa visas Rainbow Cities-nätverkets fotoutställning Queer Youth fram till söndagen den 23 juli. På Nordhusets Pridekväll för ungdomar torsdagen den 29 juni tillverkar vi dessutom pins, tygkassar och skyltar till Prideparaden. RuffleArmys glitterartister gör glittertatueringar och -smink med biologiskt nedbrytbart ekoglitter och queerkomikerna Jamie MacDonald och Illusia Sarvas bjuder på underhållande ståuppkomik.
Verkstäder och sagostunder i bibliotek
I Helsingfors stadsbiblioteks regnbågsverkstäder får du tillverka de finaste accessoarerna till Prideparaden. Verkstäder anordnas under Prideveckan i Gårdsbacka, Månsas, Åggelby och Nordsjö bibliotek samt i centrumbiblioteket Ode.
På dragkonstnären och poeten Maimu Brushwoods sagostunder behandlas vänskap och olika känslor tillsammans med marionetten Olavi, trasdockan Ulla och den regnbågsfärgade mjukisormen Marina. Drag är en konstart där personen uttrycker sig själv bland annat med hjälp av kläder, uppträdande och smink samt leker med könsroller och andra roller. Dragsagostunderna för barn i alla åldrar hålls torsdagen den 29 juni i Berghälls, Åggelby och Vallgårds bibliotek samt onsdagen den 28 juni på ett evenemang för hela familjen på Månsasgårdens sommartorg. På evenemanget finns också annat barnprogram, såsom magnet- och pinsverkstäder samt ansiktsmålning.
Odes gästförfattare under Prideveckan är Kimmo Lust som vann Serie-Finlandiapriset 2023 med sitt verk Silmukka. Silmukka är en personlig beskrivning av en barndom och ungdom med en mamma med missbruksproblem. Prideveckans litteraturdiskussion tangerar också könsmångfald och Lusts bakgrund som queer- och transkonstnär.
Ungas Pride House i Vallgård
Under Prideveckan anordnar stadens ungdomstjänster mångsidigt program där ungdomar kan träffa varandra, bli vänner och umgås i en trygg miljö. På evenemangen kan du till exempel delta i diskussioner, pyssla en egen huvudbonad och flagga eller skapa en rollspelskaraktär. Målet med Ungas Pridevecka är att göra olika aktörer inom ungdomssektorn bekanta för unga, öka ungas välbefinnande, förebygga ensamhet och stärka ungas självförtroende.
Regnbågsprogram anordnas på olika verksamhetsställen runt om i staden. Fredriksberg på maskinverkstaden i Vallgård fungerar som Ungas Pride House, med andra ord som en egen lokal för de unga där de kan umgås, delta i verkstäder eller till exempel spela brädspel. Lokalen är öppen 26–30 juni kl. 14–20. I år firas de ungas officiella avslutningsfest på Helsingfors stadsmuseum på lördagen den 1.7.
Regnbågsprogram i stadens tjänster året runt
Stadens tjänster anordnar regnbågsprogram också genom året. Helsingfors stadsbibliotek erbjuder information, berättelser och diskussion om könsmångfald och sexuell mångfald. Nästan trettio bibliotek har en regnbågshylla där man har samlat böcker och filmer med koppling till könsminoriteter och sexuella minoriteter. Biblioteket upprätthåller också litteratursamtal med regnbågstema genom författarbesök och bokcirklar.
Helsingfors kulturhus bjuder på varierande regnbågsföreställningar, -evenemang och -verkstäder. Särskilt kulturcentret Caisa i Berghäll satsar på de sexuella minoriteternas och könsminoriteternas kultur och främjar Helsingfors utveckling till en mångfaldig stad genom konst och kultur. De sexuella minoriteterna och könsminoriteterna beaktas både i föreställningarnas teman och i konstnärernas mångfald.
Ett centrum för verksamheten för regnbågsunga är IrisHelsinki som erbjuder ungdomar som tillhör sexuella minoriteter och könsminoriteter och funderar över regnbågsteman sensitiv och trygg ungdomsgårdsverksamhet på måndags- och onsdagskvällar. Förutom avslappnat umgänge omfattar programmet bland annat spel, verkstäder, filmkvällar, hantverksundervisning enligt ungdomarnas önskemål samt tillhandahållande av information och stöd. Du behöver inte anmäla dig i förväg och du kan delta när det passar dig. Regnbågsverksamhet anordnas också på andra ungdomsgårdar runt om i staden.
Läs mer om Helsingfors stads evenemang under Pridemånaden och regnbågsprogrammet på tapahtumat.hel.fi/sv(Länk leder till extern tjänst).