Renoveringen av Aino Acktés villa inleds

Renoveringen av Aino Acktés villa inleds
Aino Acktés villa, Bild: Ulla Rahola
Aino Acktés villa, Bild: Ulla Rahola

Reparationerna är starten på det arbete som ska göra det möjligt att ta Aino Acktés villa i sommarbruk.

När renoveringen planerats har skyddsvärdena för villan och dess omgivning beaktats. Arbetet inleds med reparationer för att säkerställa att byggnaden kan bevaras.

I reparationerna förnyas först villans hustekniska installationer och förbättras självdragsventilationen. Dessutom repareras yttertaket och skadade delar av konstruktionerna samt förnyas fuktskadade yt- och konstruktionslager.

Flera konditionsgranskningar av villan har gjorts. I takt med att arbetet framskrider öppnas konstruktionerna, varvid den slutgiltiga omfattningen av vilka reparationer som är nödvändiga klarnar.

Arbetet inleds i april

Byggarbetsplatsen etableras i slutet av april 2023. Stigarna nära villan och gräsmattorna gärdas in och används för byggarbetsplatsens ändamål. En del trafik till och från byggarbetsplatsen kommer att gå genom parken. Arbetet utförs av Helsingfors stads byggtjänstaffärsverk Stara.

Projektplanen godkändes 

Stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden beslutar om genomförandet av renoveringen. Sektionen godkände förslaget till godkännande av projektplanen torsdagen den 20 april. 2,5 miljoner euro reserveras för reparationerna.

Iståndsättningen av villan intresserar stadsborna, och renoveringsprojektet fick finansiering ur medlen för stadens deltagande budgetering via en OmaStadi-omröstning. Man räknar med att det kommer att återstå saker att åtgärda i byggnaden även under de kommande åren, till exempel att restaurera innerväggarnas ytor och måla ytterväggarna.

Aino Acktés villa färdigställdes år 1877 och är skyddad i detaljplanen. Arkitekt Theodor Decker ritade den två våningar höga trävillan i nyrenässansstil för sommarbruk. Villan ligger i Turholmsparken i Degerö som är en värdefull park med tanke på kulturhistorien, trädgårdskonsten och landskapsbilden. Staden äger byggnaden.

Vy över vardagsrummet.  Bild: Arkkitehdit NRT.
Vy över vardagsrummet. Bild: Arkkitehdit NRT.