Små ändringsarbeten i Lilla parlamentets park för president Koivistos minnesmärke

Helsingfors stad gör grundläggnings-, belysnings- och parkändringsarbeten i Lilla parlamentets park för installation av president Koivistos minnesmärke och dess placering i parken. Arbetena inleds i juli och färdigställs i november.
På bilden skulptör Kirsi Kaulanens verk Förmedlaren i förgrunden. Riksdagshuset i bakgrunden.
President Koivistos minnesmärke placeras i Lilla parlamentets park.

Lilla parlamentets park finns i Helsingfors centrum söder om Riksdagshuset och öster om Lilla parlamentet. Minnesmärket placeras vid parkens centrala gångväg på den runda stenbelagda skvären. Verket Gångna riddare i närheten av minnesmärket installeras i parkens nordöstra hörn närmare Riksdagshuset. Mauno Koivistos minnesmärke belyses med hjälp av fyra stolpar och fjorton markspottar som grävs ner i den stenbelagda skvären. Den nuvarande parkbelysningen byts till LED-armaturer.

Parkens nuvarande stenmjölsbelagda gångvägar förblir som de är, med undantag av små ändringar i parkens sidokorridor. Parkens växtlighet förblir nästan som förut. Ett körsbärsträd flyttas till den andra sidan av parkens centrala gångväg. Busk- och perennplanteringar förnyas delvis i utkanten av parken.

Skulptör Kirsi Kaulanens verk Förmedlaren vann statsrådets kanslis öppna tävling om ett minnesmärke 2021. Det sex meter höga och femton meter långa verket av rostfritt stål i två delar placeras på båda sidorna av parkens centrala gångväg och man kan gå genom det.

Minnesmärket ska avtäckas den 25 november 2023 när det har gått hundra år från president Koivistos födelse.

Statsrådets kansli donerar president Koivistos minnesmärke till Helsingfors stad. Republiken Finlands presidenters minnesmärken finns i huvudstaden. Alla de har donerats till staden, som ansvarar för deras underhåll.