Stadens kalkylator för koldioxidavtryck används för första gången på Sideways

Helsingfors stad har skapat en egen kalkylator för koldioxidavtryck för evenemang. Kalkylatorn gör det lättare att planera klimatvänligare evenemang. Kalkylatorn används för första gången på festivalen Sideways mellan den 8 och 10 juni.
Sideways öppnar festivalsäsongen i Helsingfors i början av juni. Sideways vill också visa exempel på hållbara evenemangsarrangemang.  Bild: Miika Varila / Sideways
Sideways öppnar festivalsäsongen i Helsingfors i början av juni. Sideways vill också visa exempel på hållbara evenemangsarrangemang. Bild: Miika Varila / Sideways

Kalkylatorn för koldioxidavtryck lämpar sig för olika evenemang från utomhusevenemang till virtuella evenemang, och avsikten är att hjälpa evenemangsarrangörer att identifiera evenemangens utsläppskällor. Identifieringen av de mest centrala utsläppskällorna gör det lättare att planera klimatvänligare evenemang.

– Många turister vill minska sitt koldioxidavtryck, och enligt undersökningar är de mer intresserade än tidigare av hur hållbara evenemangen är. Koldioxidfrågan utgör en viktig del av hållbar turism, och kalkylatorn är ett praktiskt verktyg för evenemangsarrangörer, säger Pirita Kuikka, teamchef vid Helsingfors stad.

Målet är att vara världens mest hållbara resmål

Helsingfors stad genomför ett verksamhetsprogram för turism och evenemang som har utarbetats för 2022–2026. I verksamhetsprogrammet prioriteras den hållbara miljön och kolneutraliteten i utvecklingen, och hållbarheten av turismen och evenemangen anses vara en bra profileringsfaktor och konkurrensfördel för Helsingfors. Helsingfors stads mål är att vara världens mest hållbara resmål. För att staden ska uppnå målet spelar även ibruktagandet av kalkylatorn för koldioxidavtryck en viktig roll.

Kalkylatorn för koldioxidavtryck för evenemang beskriver hurdan klimatpåverkan evenemanget har. Kalkylatorn mäter påverkan med hjälp av bildningen av växthusgaser av vilka de mest betydande är koldioxid, metan och kväveoxidul. I kalkylatorn består beräkningen av koldioxidavtrycket av sex delområden som har identifierats som evenemangens mest betydande utsläppskällor. Delområdena är trafik och transport, energiförbrukning, mat, avfall, inköp och inkvartering. Kalkylatorn har skapats av Sitowise Oy, och den baserar sig på principerna för livscykelanalysen samt anvisningarna Greenhouse Gas Protocol.

Festivalen Sideways vill visa exempel på hållbara evenemangsarrangemang

Festivalsommaren i Helsingfors öppnas av tredagarsfestivalen Sideways som arrangeras i omgivningen runt ishallen på Nordenskiöldsgatan. Huvudartister i festivalens omfattande musikutbud är bland annat Interpol, Phoenix, Fever Ray, Paperi T och Anna Puu. Vid sidan av musiken kan man på Sideways också delta i till exempel hemmafest, spela japanska arcadespel, sjunga karaoke och delta i verkstäder. Festivalen kompletteras av högklassigt mat- och dryckesutbud.

– Användningen av kalkylatorn för koldioxidavtryck är viktig för Sideways eftersom vi kan räkna noga hurdan miljöpåverkan evenemanget har. Med hjälp av kalkylatorn kan vi upptäcka faktorer som onödigt ökar vårt koldioxidavtryck och minska dem i framtiden. Så kan vi göra vårt evenemang mer hållbar och miljövänligare, konstaterar Mikael Neves, produktionschef för Sideways.

I fjol satte Sideways publikrekord i festivalens historia eftersom festivalen hade drygt 26 000 besökare under tre dagar. På den mångsidiga festivalen kan man ju uppleva Helsingfors bästa sidor under ett veckoslut. Helsingfors stad är evenemangets samarbetspartner.