Rektorer, lärarrepresentanter, skolpersonal, vårdnadshavare och representanter från Hem och Skola-föreningar samlades i Helsingfors stadshus tisdagen den 22 april på Helsingfors stads evenemang ”Att bygga broar för framtiden – en fostringsgemenskap”. Målet för kvällen var att diskutera hur samarbetet mellan hem och skola kan utvecklas och stärkas.
Kvällen öppnades av Micaela Romantschuk, verksamhetsledare för förbundet Hem och Skola, och Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen i Helsingfors. I sina tal lyfte de fram vikten av ett förtroendefullt samarbete för att stötta barns och ungas välbefinnande och lärande.
– Daghemmen, skolorna och läroinrättningarna har insyn i de förändringar som sker i barns och ungas liv. Tillsammans med vårdnadshavare har vi möjlighet att göra verklig skillnad, sade Rönnholm.
Evenemanget är en del av Helsingfors svenskspråkiga skolors gemensamma målsättning för att utveckla fostringsgemenskapen under läsåret 2024–2025. Målet är att bygga starkare band mellan hem och skola samt att skapa tillit och öppen dialog, både på individnivå och i hela skolgemenskapen.
Dialogpaus och principer för tryggare rum
Kvällens huvudmoment var en dialogpaus, där deltagarna samtalade i mindre grupper om hur samarbetet mellan hem och skola kan stärkas. Dialogpausens principer bygger på principer för tryggare rum, det vill säga att varje person får möjlighet att berätta sina åsikter och bli hörd.
Deltagarna diskuterade frågor som:
- Vad betyder en trygg lärmiljö?
- Hur bygger vi gemenskap i skolan?
- Vad krävs för att samarbetet mellan hem och skola ska fungera bättre?
Principerna för tryggare rum innebär att visa förtroende och ansvar, att respektera och ge plats åt andra, att lyssna och lära samt att ingripa om något inte känns rätt. Under diskussionen lades mobiltelefonerna undan för att skapa en fokuserad och respektfull samtalsmiljö.
Diskussionerna under dialogpausen spelades in för att samla deltagarnas tankar och analysera materialet. Helsingfors stad och förbundet Hem och Skola kommer att använda resultaten från dessa samtal i det fortsatta utvecklingsarbetet kring fostringsgemenskapen. Alla bidrag hanteras anonymt.
Materialet kommer att utnyttjas i det systematiska utvecklingsarbetet, som fortsätter under läsåret 2025–2026. Huvudfokus för arbetet är barnens välmående och rätt till stöd.
En lyckad kväll med framtidstro
Kvällen avslutades med en gemensam reflektion. Många deltagare uttryckte hur värdefullt det var att få diskutera viktiga frågor tillsammans och möta andra från olika skolor.
– Tid och plats är det som behövs för att folk ska ha möjlighet att träffas, sade en deltagare.
– Ord är makt. Vi måste fundera på hur vi för respektfull dialog tillsammans, sade en annan deltagare.
Hem och Skolas kommunikatör Jocke Enegren betonade också vikten av god dialog.
– Jag blir snudd på rörd. Det är lätt att föreställa sig att vi lever i en tid där det inte finns tid för god dialog, men det är en villfarelse, sade han.
Evenemanget visade tydligt att viljan att samarbeta är stark – och att fostringsgemenskap är en viktig nyckel till en tryggare och mer inkluderande skolmiljö för alla.
Artikeln är skriven av svenska servicehelhetens språkpraktikant i samarbete med kommunikationsavdelningen.