Utrymme för förbättring i angivelse av köttets ursprung och köttets spårbarhet i Helsingfors restauranger

Helsingfors stads miljötjänster genomförde 2022 ett tillsynsprojekt för att kontrollera spårbarheten av köttet som används i restauranger samt om köttets ursprungsländer visas för kunderna. I samband med inspektionerna togs också prov av rått kött.
Livsmedelstillsynen kontrollerar regelbundet spårbarheten av livsmedel, uppgifterna som lämnas om dem samt hygien.  Bild: Maarit Lähdesmäki
Livsmedelstillsynen kontrollerar regelbundet spårbarheten av livsmedel, uppgifterna som lämnas om dem samt hygien. Bild: Maarit Lähdesmäki

Alla köttprov testades för salmonella och en del av proven för EHEC-bakterier. Utredningen omfattade 63 restauranger där man tog sammanlagt 120 prov.

Inga salmonellabakterier förekom i de 44 köttprov som togs av finländskt kött. Salmonella hittades i ett prov av utländskt kött. Det salmonellapositiva provet var rå fryst kyckling från Polen. EHEC-bakterier förekom inte.

Köttets spårbarhet var i ordning i 74 procent av restaurangerna (vitsord A). Det fanns mindre brister (vitsord B) i 10 procent av restaurangerna. 16 procent av restaurangerna fick vitsord C (Bör korrigeras). 55 procent av restaurangerna angav köttets ursprungsland på tillbörligt sätt. Vitsord B gavs till 24 procent och vitsord C till 21 procent av restaurangerna. De restauranger som fick vitsord C fick en korrigeringsuppmaning. Vid de nya inspektionerna konstaterades att aktörerna i huvudsak hade åtgärdat de upptäckta bristerna väl, och majoriteten (89 %) fick vitsord A eller B.

– Enligt tillsynsprojektet finns det fortfarande utrymme för förbättring i livsmedlens spårbarhet och de uppgifter som lämnas om livsmedlen. Aktörer inom livsmedelsbranschen ansvarar för uppgifterna om livsmedlens spårbarhet och om själva livsmedlen. Även rätt tillagningstemperaturer och noggrann hygien är viktiga för att minska risken för matförgiftning. Till exempel ska fjäderfäkött tillagas i över +75 °C och annat kött i över +70 °C för att utrota sjukdomsalstrare som salmonella, säger livsmedelsinspektör Maarit Lähdesmäki.

Livsmedelstillsynen kontrollerar regelbundet spårbarheten av livsmedel, uppgifterna som lämnas om dem samt hygien. Resultaten av restauranginspektionerna finns på webbplatsen www.oivahymy.fi(Länk leder till extern tjänst).