Utvecklingsreserveringarna för Magasinstranden samt det nya arkitektur- och designmuseet går vidare till beslutsfattande

Helsingfors stadsmiljönämnd behandlar vid sitt sammanträde den 25 april utvecklingsreserveringarna för Magasinstranden samt det nya arkitektur- och designmuseet. Bidraget Saaret som vann planeringstävlingen för området kompletterar stadsstrukturen och strandstråket i nationallandskapet på ett balanserat sätt. En separat planeringstävling ordnas om AD-museet.
Förslag Saaret, strandpromenad.
Förslag Saaret, strandpromenad.

Helsingfors stad ordnade en kvalitets- och koncepttävling för utvecklingen av Magasinstranden i Södra hamnen åren 2021–2022. Målet var att hitta ett förslag som skulle stödja utvecklingen av området som en fortsättning på promenadcentrumet och som en del av strandstråket runt Helsingfors stränder.  I tävlingen var det möjligt att föreslå kultur-, service- och affärsbyggande till området. I november 2022 utsåg man till vinnare bidraget Saaret av gruppen Konsortium Gran.

I tävlingsbidragen skulle nytt byggande anpassas som en del av del värdefulla området och framtiden för de skyddade Gamla Saluhallen, Olympiaterminalen och Hamnhuset skulle beaktas. I planeringen betonades också en lösning som grundar sig på klimatsmarta och hållbara byggsätt, som stöder Helsingfors koldioxidneutralitetsmål. Under tävlingens två olika interaktionsskeden lämnade stadsbor in totalt cirka 2 000 åsikter om förslagen i tjänsten Säg din åsikt.

Vinnarbidraget uppskattar och kompletterar miljön

Bidraget Saaret  som tävlingsjuryn utsåg till vinnare ansågs ha en lyckad stadsbild och arkitektur som uppskattar den historiska kulturmiljön. Bidraget konstaterades att på ett insiktsfullt sätt betona det havsnära landskap som öppnas från området och de skvär som planeras på stranden kompletterar strandstråket som löper runt Helsingenäs.

Det föreslås att Magasinstranden reserveras för Niam Oy som ledde det vinnande konsortiet för fortsatt planering och för en ny detaljplan som utarbetas som partnerskapsplanläggning. Reserveringsområdet har hyrts ut till Helsingfors Hamn, men det frigörs för nytt byggande när hamnfunktionerna koncentreras till Västra hamnen och Skatudden.

I den fortsatta planeringen måste man följa planeringsprinciperna för Magasinstranden och Olympiastranden, där randvillkoren och målen för planeringen av området har fastställts vad gäller exempelvis stadsstrukturen och landskapet. Utvecklingsreserveringen gäller fram till utgången av 2025.

En planeringstävling ordnas om det nya arkitektur- och designmuseet

På sammanträdet behandlas också områdesreserveringen för det nya arkitektur- och designmuseet som byggs i Magasinstranden för planeringen och partnerskapsplanläggningen av projektet. Det nya AD-museet har som mål att vara en nationell attraktionsfaktor, ett museum för alla och en flerstämmig mötesplats som erbjuder publiken flera upplevelser av arkitektur och design både lokalt och internationellt.

Helsingfors stad och finska staten har kommit överens om samarbetet för att genomföra det nya museet. Staden och staten bildade Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum våren 2022 samt Fastighets Ab ADM i augusti för att främja byggprojektet för museet.

Museet genomförs som ett självständigt utvecklingsprojekt i samarbete med utvecklingsprojektet för Magasinstranden. Museibyggnaden placeras till den norra delen av det område som anvisats för nybyggnad närmast Gamla Saluhallen och det beräknas att en separat planeringstävling om den ordnas i slutet av 2023.