Den finländska utbildningen är bra och mångsidig.
Alternativet med läroavtal gjorde att Hans-Petter kunde jobba och studera till ett yrke samtidigt.
”Den finländska utbildningen är bra och mångsidig och det är lätt att få jobb. Man får lön för det man gör och har möjlighet att förtjäna extra på till exempel veckoslut och helger.
Arbetsplatsen blir nästan som ett slags eget hem, jag gillar mest att vara i kontakt med klienterna och det känns meningsfullt att göra deras vardag bättre. Man kan använda lite humor i jobbet, men man måste veta lite vem man kan skämta med. Det gör det lättare att tackla olika situationer, som kan vara ansträngande. Man måste vara professionell och veta när man kan använda humor”, berättar Hans-Petter.
”Just nu är det en bra blandning bland kollegerna i arbetsgemenskapen. Det finns kolleger i alla åldersgrupper mellan 20 och 50 år. Det är lätt att planera arbetet, att komma överens och dela upp arbetsuppgifterna.”
Hans-Petter fungerar också som arbetsplatshandledare åt en läroavtalsstuderande.
”Jag är lite ovan att handleda, men teorin är i färskt minne, vilket gör det lättare att föra den vidare till den man handleder. Då man är lite äldre är man mera mogen och kan ta saker lugnare. Man är mera säker på sig själv och har också mera förståelse. Man förstår hur det är att vara i situationen som läroavtalsstuderande.”
Det är en bra känsla, då man känner att man hjälper någon
Hans-Petters råd åt studerande inom branschen är, ”sök gärna till funktionshinderservicen för det är roligt och meningsfullt! Ingen dag är den andra lik, alla dagar är totalt olika. Det är en bra känsla, då man känner att man hjälper någon.”