Malminkartano

Kuva: Tuomas Uusheimo

Tällä sivulla

Malminkartano alueena

Malminkartano on monipuolinen asuinalue hyvien kulkuyhteyksien äärellä. Malminkartanosta löytyy koteja niin kerros- kuin pientaloista. Merkittävä osa Malminkartanoa on rakennettu 1980-luvulla, mutta asuntorakentaminen on jatkunut vuosikymmenten läpi aina tähän päivään asti. Malminkartanon juna-asemalta pääsee suoralla yhteydellä niin Helsingin keskustaan tai Myyrmäkeen kuin lentokentällekin.

Malminkartanossa on erityisen hienot ulkoilu- ja kuntoilumahdollisuudet. Mätäjoen varren laaja puistoalue tarjoaa kauniita ulkoilureittejä ja paikkoja oleskeluun. Malminkartanonhuipun kuntoportaat ja talviset mäenlaskuolosuhteet houkuttelevat kävijöitä kauempaakin. Kulttuurin osalta naapurialueella sijaitsevan Kanneltalon tarjonta ulottuu monissa muodoissaan myös Malminkartanoon.

Malminkartano ja Kannelmäki ovat yhdessä yksi Helsingin neljästä kaupunkiuudistusalueesta, joiden kehittämiseen kaupunki satsaa erityisesti tulevien vuosien aikana. Kaupunkiuudistus tarkoittaa Malminkartanon ja Kannelmäen pitkäjänteistä kehittämistä muun muassa täydennysrakentamisen ja palveluiden kehittämisen kautta, mutta myös lyhyen aikajänteen toimenpiteitä kaupunkiympäristön kohentamiseksi esimerkiksi asemanseudulla ja muilla julkisilla paikoilla.

Rakentaminen

Malminkartanossa uusi rakentaminen keskittyy erityisesti Pihkatien ympäristöön, entisen AEL:n koulutuskeskuksen alueelle. Uusia asuntoja suunnitellaan myös juna-aseman läheisyyteen Malminkartanon keskiosaan, minkä lisäksi Malminkartanon koulu-, päiväkoti- ja kirjastopalveluita uudistetaan. 

Pihkatien alueelle Malminkartanonhuipun viereen on kaavoitettu uusi monipuolinen asuinalue noin 1300 asukkaalle. Aluetta halkoo uusi puisto hulevesipuroineen. Asuntorakentamista ennakoiva esirakentaminen on aloitettu ja se jatkuu vaiheittain asuntorakentamisen edetessä Pihkatien alueella.

Malminkartanon keskiosaan tutkitaan uusia maankäytön mahdollisuuksia. Alueelle on vuonna 2023 hyväksytyssä Malminkartanon suunnitteluperiaatteissa osoitettu asuntorakentamista Malminkartanontien varteen. Seuraava suunnitteluvaihe on alueen asemakaavoituksen käynnistäminen. Mahdollinen rakentaminen alueella voi käynnistyä aikaisintaan 2020-luvun loppupuolella.

Malminkartanon suunnitteluperiaatteissa myös Malminkartanontien länsipäähän Kartanonkaaren risteysalueelle on kaavailtu uutta asuntorakentamista. Alueen suunnittelua ei ole vielä aloitettu. 

Malminkartanonhuipun alueen asemakaavamuutos on tullut lainvoimaiseksi vuonna 2023. Kaavamuutos mahdollistaa Malminkartanonhuipun alueen kehittämisen monipuolisena virkistysalueena. Alueelle on suunniteltu uusia ulkoilureittejä ja kattava ulkokuntoilupaikka. Tarkempi suunnittelu aloitetaan vuoden 2025 aikana ja rakentamisen arvioidaan alkavan vuosien 2026-2027 aikana.

Piianpuiston uudistus ja laajennus on Malminkartanossa merkittävä muutoshanke. Piianpuistoon rakennetaan uusi teemaleikkipuisto, joka tulee osaksi Helsingin kaupungin teemaleikkiverkostoa. Uusittavan koulun pihan ja siihen liittyvien pelikenttien kanssa Piianpuisto muodostaa kattavan ulkoilu-, harrastus- ja leikkialueen. Piianpuiston uudistamisen tavoiteaikataulu on vuosina 2027-2029.

Kartanonhaan skeittipaikka on tavoitteena uusia Helsingin skeittipaikkaohjelman mukaisesti monipuoliseksi suureksi skeittipuistoksi. Kunnostuksessa huomioidaan alueen vaalittavat kulttuurihistorialliset ominaispiirteet ja luontoarvot. Kunnostuksen suunnittelu aloitetaan vuonna 2025 ja tavoitteena on, että kunnostustyöt toteutetaan vuosina 2026-2027. kunnostustyöt on tavoitteena toteuttaa  vuosina 2026-2027.

Malminkartanon asemanseudun pohjoispuolen aukioille, Tuohiaukiolle ja Kehruuaukiolla suunnitellaan pieniä parannuksia toteutettavaksi vuonna 2025 jatkona eteläpuolen aukioiden kunnostuksille. Myös Malminkartanon asemalla tehdään lähivuosina peruskorjausta ja kunnostustoimenpiteitä.

Kaarelan yleisten alueiden suunnitelma on valmistunut vuonna 2024. Suunnitelman pohjalta Malminkartanossa suunnitellaan ja toteutetaan lähivuosina Pakarintuvan leikkipaikan peruskorjaus, sekä parannetaan Kartanonkaaren viereisiä puuistutuksia ja kehitetään Kartanonmäen aluetta.  

Nainen kävelee kohti kameraa viljelypalstalla
Malminkartanossa on erityisen hienot ulkoilu- ja kuntoilumahdollisuudet. Kuva: Ville Lehvonen

Malminkartanon ala-asteen koulu peruskorjataan ja laajennetaan yhtenäiseksi peruskouluksi, jonne sijoittuvat vuosiluokat 1-9, sekä esikoulu. Lisäksi Malminkartanon peruskoulun yhteyteen rakennetaan uusi lisäosa, jonne sijoittuu läheiseltä tontilta purettu Apollon koulu. Kouluille rakennetaan myös täysin uudet pihat. Koulumuutosten yhteydessä Malminkartanon kirjastolle rakennetaan uudet tilat erilliseen uudisrakennukseen Puustelliaukion laidalle. Koulu- ja kirjastohankkeiden rakennustyöt aloitetaan vuoden 2026 aikana ja ne etenevät vaiheittain niin, että peruskorjattu ja laajennettu Malminkartanon peruskoulu, uusi Apollon koulu ja uusi Malminkartanon kirjasto ovat valmiina vuoden 2029 loppuun mennessä.  

Piianpuistossa sijaitseva leikkipuisto Piika peruskorjataan vuosina 2026-2027.  

Pihkapuiston ala-asteen koulu ja päiväkoti Kaunokki peruskorjataan ja laajennetaan. Rakentaminen alkaa arviolta vuoden 2026 alussa ja kestää kesään 2027 asti. Toiminta jatkuu rakentamisen ajan väistötilapaviljongeissa osoitteessa Arentikuja 3.  

Ihmisiä torilla
Ulkoilmatapahtuma Malminkartanossa heräsi sankoin joukoin ihmisiä kesällä 2024. Kuva: Sakari Röyskö

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Malminkartanon suunnitelmat karttaupotuksena - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Liikenneyhteydet

Malminkartano sijaitsee Vihdintien ja Hämeenlinnanväylän välissä erinomaisten liikenneyhteyksien äärellä. Malminkartanon juna-asemalta pääsee raiteita pitkin vartissa Helsingin päärautatieasemalle ja alle 20 minuutissa lentokentälle.

Polkupyöräilyn yhteyksiä kehitetään, kun Myyrmäenbaanan osuudet Kannelmäen ja Malminkartanon alueilla toteutetaan. Baanan toteutuksen aikataulu tarkentuu alueen maankäytön kehittämisen edetessä. 
 

Pyöräväylien priorisointi- ja toteuttamisohjelma

Palvelut

Malminkartanosta löytyvät kaikki tarpeelliset lähipalvelut: päiväkodit, koulut, lähikaupat, terveyskeskus, kirjasto ja nuorisotalo. Lähimmät kauppakeskukset löytyvät naapureista Kannelmäestä ja Myyrmäestä. 
Malminkartanossa on hienot liikunta- ja viherpalvelut: lähi- ja leikkipuistot, Mätäjoenvarren ja läntisen vihersormen ulkoilumaastot sekä Malminkartanonhuippu. Pallokentät ja jäähalli sekä Myyrmäen ja Lassilan urheilupuistot löytyvät myös läheltä.

Malminkartanon palvelut kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteystiedot

Nimi
Assi Rautanen

Titteli
Projekti-insinööri
Kuvaus
Rakentamisen ja suunnittelun koordinointi

Nimi
Max Takala

Titteli
projektinjohtaja
Kuvaus
Rakentamisen ja suunnittelun koordinointi

Nimi
Jaakko Haavisto

Titteli
Projektikoordinaattori
Kuvaus
Rakentamisen ja suunnittelun koordinointi

Nimi
Suvi Tyynilä

Titteli
Tiimipällikkö
Kuvaus
Asemakaavoitus

Nimi
Juha Väisänen

Titteli
Tiimipäällikkö
Kuvaus
Liikenne- ja katusuunnittelu

Nimi
Ville Andersson

Titteli
Liikenneinsinööri
Kuvaus
Liikenne- ja katusuunnittelu

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uuttahelsinkia/malminkartano.