TBE- ja jäykkäkouristusrokotukset ilman ajanvarausta rokotuspisteiltä - TBE-rokotussuositus laajentunut maaliskuun alussa

Helsinkiläiset saavat TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotukset ja jäykkäkouristusrokotuksen ilman ajanvarausta koronarokotuspisteiltä.
Punkkivaaran varoitusmerkki.

Helsinkiläiset saavat TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotukset ja jäykkäkouristusrokotuksen ilman ajanvarausta koronarokotuspisteiltä. THL on päivittänyt listaansa alueista, joilla luonnossa liikkuville suositellaan rokotuksen ottamista. Uutena alueena mukana on 1.3.2022 alkaen Länsi-Herttoniemi.   

Katso koronarokotuspisteet ja aukioloajat sivulta: Tulossa rokotukseen.

”Olen tyytyväinen, että helsinkiläiset saavat kätevästi koronarokotuspisteiltä TBE- ja jäykkäkouristusrokotukset. Myös nämä rokotukset kannattaa pitää ajantasalla”, toteaa terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

TBE-rokotuksiin tarvitaan resepti- rokotussuositus laajentunut 

Resepti rokotteelle pyydetään omalta terveysasemalta esimerkiksi lähettämällä viesti Maisa-palvelussa. Tämän jälkeen rokote ostetaan itse apteekista ja otetaan mukaan rokotuspisteelle.

TBE-rokote antaa suojaa punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan. TBE-rokote ei suojaa punkeilta. Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Rokotetun kannattaa edelleen suojautua punkin puremilta.

THL suosittelee TBE-rokotetta luonnossa liikkuville mökkiläisille ja asukkaille tietyillä alueilla Helsingissäkin. Alueisiin kuuluvat postinumeroittain Etelä-Laajasalo (00870), Jollas/Villinki (00850), Kivinokka (00810) ja Roihuvuori (00820, 00880).

Uutena alueena 1.3.2022 alkaen TBE-rokotussuosituksen piiriin on Helsingin tullut Länsi-Herttoniemi (00800).  

Jäykkäkouristusrokotus kannattaa pitää voimassa

Rokotuksen saa ilman reseptiä rokotuspisteessä. Rokoteainetta ei tarvitse hakea apteekista. Rokote on maksuton.

Lapset saavat jäykkäkouristusrokotukset (Tetanus) neuvolassa ja koulussa. Aikuiset tarvitsevat tehosterokotuksen 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tätä vanhemmille tehoste annetaan 10 vuoden välein. Jäykkäkouristuksen voi saada esimerkiksi syvästä pistohaavasta.

Lisätietoa THL:n uutisesta: Puutiaisaivokuumeen tapausmäärät kasvoivat selvästi viime vuonna(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Kuva: Adobe Stock

Uutiseen muokattu 1.3.2022 THL:n suositusta koskevia kohtia, niin, että alueisiin on lisätty Länsi-Herttoniemi. Ilmaus "luonnossa erityisen paljon (yli 4 viikon ajan) liikkuville" on muutettu muotoon "luonnossa liikkuville mökkiläisille ja asukkaille". Uutiseen on lisätty myös linkki THL:n uutiseen. 

Uutista muokattu 12.5.2022 klo 15.49: korvattu koronarokotuspisteiden lista linkillä 'Tulossa rokotukseen' -sivulle, jossa ajantasaiset tiedot rokotuspisteistä ja aukioloajoista.