Työvoimaviranomaisen tehtävät siirtyvät TE-toimistoilta kunnille 1.1.2025. Jatkossa sinua palvelee Helsingin kaupungin työllisyyspalvelut. Palvelumme saattavat ruuhkautua. Lue ajankohtaiset tiedot uudistuksesta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päivitämme Helsingin työllisyyspalveluiden verkkosivuja. Siirtymävaiheessa jotkin tiedot saattavat päivittyä verkkoon viiveellä. Ota yhteys tarvittaessa asiantuntijaan Työmarkkinatorin asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ennen kuin teet toimenpiteitä. Ruotsin- ja englanninkieliset sivut julkaistaan myöhemmin.

Opiskele oppisopimuksella

Oppisopimuskoulutus yhdistää opiskelun ja työnteon. Voit hankkia uutta osaamista tai suorittaa loppuun aiemmin aloitetut opinnot.

Oppisopimuksella voit suorittaa eri tasoisia toisen asteen ammatillisia tutkintoja tai tutkinnon osia. Opit ammatin käytännönläheistä työtä tehden ja täydennät osaamistasi teorialla oppilaitoksessa.

Oppisopimuskoulutus ei ole Helsingin työllisyyspalveluiden palvelu, vaan määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja sitoutuu kouluttamaan työntekijän. Oppisopimuskoulutukseen osallistuessasi et ole enää työtön työnhakija. Et saa työttömyysetuuksia, koska työnantaja maksaa sinulle palkkaa.

Oppisopimuksella:

  • Voit opiskella ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai tutkinnon osia.
  • Kouluttaudut käytännössä työtä tehden. Saat oppisopimuskoulutuksen aikana palkkaa ja työkokemusta.
  • Minimityöaika oppisopimustyössä on keskimäärin 25 tuntia viikossa.
  • Työnantajasi voi saada tukea työllistämiseesi palkkatuen tai Helsinki-lisän muodossa.
  • Suoritettu tutkinto antaa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Jokaiselle opiskelijalle suunnitellaan ja toteutetaan oppisopimusta varten henkilökohtainen opintopolku, jossa otetaan huomioon aikaisempi osaaminen.

Opiskeluaika eri tutkinnoissa vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon sinulla on osaamista ennen oppisopimuksen alkua:

  • Ammatillinen perustutkinto 1–3 vuotta.
  • Ammatti- ja erikoisammattitutkinto 1–1,5 vuotta.
  1. Pyydä neuvontaa oppisopimusasioista

    Jos tarvitset apua, hakeudu ensin koulutusneuvontaamme tai keskustele asiantuntijamme kanssa kiinnostuksestasi oppisopimuskoulutukseen. Voit myös selvittää etukäteen, voitko saada oppisopimukseen palkkatukea tai Helsinki-lisää.

    Lähetä yhteydenottopyyntö Työmarkkinatorilla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  2. Etsi sopiva oppisopimuspaikka ja työnantaja

    Voit selata avoimia oppisopimuspaikkoja eri työnhakusivustoilta tai etsiä sinua kiinnostavia työnantajia itse. 

    Jos löydät kiinnostavan työnantajan, voit ottaa heihin yhteyttä ja tiedustella, onko heillä sinua kiinnostavia oppisopimukseen soveltuvia paikkoja tarjolla. 

    Muista kertoa mahdollisuudesta palkkatukeen tai Helsinki-lisään, jos vastuuasiantuntijasi on kertonut, että näitä voidaan tarjota työnantajallesi.

    Löydä oppisopimuspaikka Työmarkkinatorilta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  3. Työnantajasi hakee mahdollisen palkkatuen

    Jos työnantajasi on mahdollista hakea oppisopimuskoulutukseen palkkatukea tai Helsinki-lisää, ne on haettava ennen työsopimuksen tekemistä.

  4. Tee sopimus työnantajan ja oppilaitoksen kanssa

    Kun olet löytänyt sopivan oppisopimuspaikan, tee työsopimus työnantajan kanssa. Valitse toisen asteen oppilaitos, jossa oppisopimuskoulutus on mahdollista suorittaa, ja sovi opinnoista oppilaitoksen kanssa.

    Etsi oppilaitos oppisopimus.fissä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  5. Ilmoita työllisyyspalveluille oppisopimuksen alkamisesta

    Ilmoita omalle asiantuntijallesi, että olet aloittamassa oppisopimuskoulutuksen. Tämä on tärkeää, jotta voimme päivittää tietoihisi työnhakuusi ja työttömyysturvaasi liittyvät asiat.

    Lähetä yhteydenottopyyntö Työmarkkinatorilla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)