Annegården öppnar för allt fler Helsingforsbor – konstkurserna börjar i september

Kursutbudet för Annegårdens fritidskonstkurser för läsåret 2023–2024 offentliggörs på torsdagen den 17 augusti, och anmälan till kurserna öppnar måndagen den 21 augusti kl. 9 på Annegårdens webbplats.
Konstutbildningsverksamheten på Annegården har förnyats så att allt fler barn och unga i Helsingfors kan prova på och utöva konst. Bild: Virpi Peltola
Konstutbildningsverksamheten på Annegården har förnyats så att allt fler barn och unga i Helsingfors kan prova på och utöva konst. Bild: Virpi Peltola

Höstens konstkurser på Annegårdens konstcentrum för barn och unga börjar från och med måndagen den 4 september. Det nya kursutbudet är en del av förnyelsen av konstundervisningsverksamheten på Annegården, som har ändrat konstkursernas längd och anmälningspraxis från tidigare år. Syftet med förnyelsen är att allt fler barn och unga i Helsingfors har tillgång till konstundervisning på Annegården.  

Annegårdens nya och gamla elever är välkomna till höstens kurser 

Från och med höstterminen 2023 kommer de flesta fritidskonstkurserna på Annegården att pågå hela läsåret från början av september till början av maj. Under läsåret 2023–2024 ordnas kurser i bildkonst, keramik, teaterkonst, mediekonst, serier och fotografi. Det finns också allt fler verkstäder som är öppna för alla. Dessutom har schemaläggningen av verkstäderna ändrats för att bättre passa familjer. Från och med 2024 ordnas konstundervisning även på sommaren.  

Anmälan till fritidskurser ändras från och med hösten 2023 så att förhandsanmälan tas bort och anmälningen till kurser öppnar samtidigt för alla. Kontinuiteten i konstkurser riktade till grupper med behov av särskilt stöd övervägs separat. 

– Förnyelsen gör det möjligt för allt fler barn och unga att delta i Annegårdens verksamhet. Detta stöder också stadens mål att göra offentliga tjänster tillgängliga för så många Helsingforsbor som möjligt. Naturligtvis är alla Annegårdens tidigare elever fortfarande välkomna i Annegårdens konstkurser, säger Pirjetta Mulari, direktör för Annegården och chef för barnkulturen i Helsingfors. 

Annegården ska vara en av de mest populära mötesplatserna för barnfamiljer

Annegårdens förnyelse fortsätter under de kommande åren, och målet är att öka konstfostringsverksamhet som är öppen för alla och som produceras i samarbete med aktörer inom Helsingfors barnkulturfältet och andra partner. Dessutom är planen att öka kursutbudet i framtiden med korta kurser där man kan prova på en viss konstform under en kortare tid. 

– Vi vill att Annegården blir en av de mest populära mötesplatserna för barnfamiljer de närmaste åren, med både gott om ledda konsthobbyer och möjligheter till självständiga hobbyer och fritidsaktiviteter, säger Mulari.  

Dessutom utlovas på Annegården utställningar, föreställningar och evenemang under hösten 

Förutom konstkurser ordnas många andra fritidsaktiviteter som är öppna för alla på Annegården, såsom teater-, cirkus- och dansföreställningar, hela familjens evenemangsdagar och utställningar med sidoevenemang. Största delen av programmet är avgiftsfri. 

Annegårdens höstsäsong inleds med Konstens natt-evenemanget torsdagen den 17 augusti, som kommer att innehålla nycirkus, konstverkstäder och föreställningar riktade till spädbarn. I slutet av augusti hålls den internationella SAMPO-festivalen, producerad av Dockteatern SAMPO, som har tre föreställningar för olika åldrar till Annegården (22–27.8). Du kan läsa mer om alla höstens evenemang på Annegårdens webbplats(Länk leder till extern tjänst).  

Mer information: 
Pirjetta Mulari 
direktör för Annegården och chef för barnkulturen i Helsingfors
tfn 09 310 37174, pirjetta.mulari@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)