Helsingfors erbjuder mångsidig gymnasieutbildning och satsar på studerandenas välbefinnande

I Helsingfors stads 15 gymnasier utvecklas ständigt nya tillvägagångssätt för att främja välbefinnandet och lärandet i gymnasierna. Verksamheten utvecklas av gymnasierna och teamet för utvecklingstjänsterna inom fostran och utbildning, i samråd med de studerande.
Helsingfors stads gymnasier utvecklas mångprofessionellt, i samråd med de studerande. Bild: Sanna Wallenius
Helsingfors stads gymnasier utvecklas mångprofessionellt, i samråd med de studerande. Bild: Sanna Wallenius

Det centrala i vårt arbete är läroplanerna för gymnasieutbildningen samt de teman som finns i Helsingfors stadsstrategi 2021–2025, men nya idéer och innovationer uppstår hela tiden också i gymnasierna. Många av dem har sitt ursprung i praktiska behov", berättade Elli-Noora Lassy, som arbetar som pedagogisk sakkunnig.

Ensamhet bland ungdomar är ett fenomen som har blivit vanligare under de senaste åren. Känslor av utanförskap berör ofta till exempel introverta ungdomar eller nyblivna gymnasieelever.

Helsingforsmissions School to belong-program hjälper studerande och lärare att identifiera ensamhet. Det ger också verktyg till att hjälpa ungdomar.

Enligt läroanstaltspsykologerna Mirja Färkkilä-Järvinen, Anna Takkunen och Jenna Rintaluoma har man redan sett positiva tecken på framsteg.

I de skolor i Helsingfors där man har börjat arbeta målmedvetet för att få slut på ensamheten har utmaningarna klart minskat.

Känslor kan hanteras med hjälp av bilder

I Helsingfors gymnasiers PhotoVoice-projekt fick studerandena uttrycka sina upplevelser av otrygghet eller utanförskap genom att fotografera. Fotografierna och berättelserna trycks i en bok som genomförs i samarbete med Stadin ammattiopisto.

Kide Rinne, som studerar i gymnasiet Kallion lukio, presenterade i Ode sina foton som hon hade tagit av Vartiokylän koulu, som skulle rivas. 
 

PhotoVoice Nova ja Kide Rinne
Bild: Sanna Wallenius

Jag har alltid gillat att fotografera vardagen och hantera känslor genom foton. Med mina bilder vill jag berätta om hur många studeranden kan uppleva skolan som en kal och ångestväckande klump.

Nova Virkkala från gymnasiet Helsingfors bildkonstgymnasium illustrerade känslan av utanförskap med en bild av separata grupper av säten i metron. Det är samma separation som Nova ser i gymnasier ibland.

Fotografering är ett bra sätt att göra sin röst hörd och uttrycka även svåra ämnen. PhotoVoice-metoden skulle kunna användas i större utsträckning i skolorna", funderade Nova.

Välbefinnande genom motion och caféer

Behovet av gemenskap har också besvarats med välbefinnandecaféer som blev vanligare vid Helsingfors stads gymnasier år 2021. Kuratorn Sirkku Selkosmaa berättade i Ode om sina erfarenheter från gymnasiet Etu-Töölön lukio.

De gemensamma kaffestunderna har klart ökat växelverkan mellan studenter och lärare. Vi har haft växlande diskussionsteman, studentband och bingo.

Att främja motion är ett av Helsingfors stads spetsprojekt som stöds av motionscoach-projektet. I år finns det 11 motionscoacher i Helsingfors som inspirerar ungdomar att röra sig i 13 gymnasier och fyra poäng vid Stads yrkesinstitut. Verksamheten har redan nått 7000 studenter.

Det är ett väsentligt att få med de unga som är utanför hobbyerna och inte har funnit sig någon lämplig form av motion. Det måste också beaktas att olika saker fungerar i olika skolor, påminde ansvarig motionscoach Lilli Grönroos.

Ett nytt gymnasium förbereder för arbetslivet

Helsingfors stad satsar synligt på att diversifiera och specialisera utbudet av gymnasieutbildning. I Helsingfors ordnas Hux-utbildning som förbereder unga som fortfarande söker sin egen studieväg för examensutbildning. Nätgymnasiet Helsingin verkkolukio erbjuder för sin del möjlighet att förena även nät- och distansstudier med närstudier.
 

Konepajan lukion Katri Hyrsky ja Eeva Korhonen
Bild: Sanna Wallenius

Ett av de intressanta nya projekten är gymnasiet Konepajan lukio, som startar i Vallgård nästa höst och där studierna har byggts så att de stärker ungdomarnas arbetslivsfärdigheter. Konepajan lukio samarbetar bland annat med Finsk Handel och partnerföretag.

Vi drar nytta av teamtänkandet i våra studier. Det lär ungdomar att samarbeta och ta ansvar. Onsdagarna blir nätverksdagar i skolan, då eleverna utför på förhand överenskomna uppgifter och projekt för företag, förklarade Eeva Korhonen, partneransvarig för Konepajan lukio.

Korhonen och rektor Katri Hyrsky har gått runt och berättat om det nya gymnasiet för företag och hundratals elever som går i nionde klass i grundskolan. 

Vi har tagits emot väldigt entusiastiskt.

Kallion lukios internationella filmkurs

Att arbeta tillsammans har också stått i centrum vid gymnasiet Kallion lukio, där man i fjol genomförde kortfilmen Together med berlinska studenter och den amerikanske regissören Peter Allen Stone. Till studieavsnittet ”Von Der Kamera” hörde en resa till Berlin för att bekanta sig med filmhögskolan och gymnasiet där.

"Det här var en oerhört fin erfarenhet och öppnade många dörrar för även mig. Jag ivrades så mycket av sminket att jag fortsatte studera show- och teaterteknik", berättade Leo Hult, som kom med från Stadin ammattiopisto.

Den internationella kursen har fått en fortsättning: Peter Allen Stone är för närvarande i Finland för att filma en ny kortfilm. Sara Katainen, som studerar vid Kallion lukio, är en av dem som deltar i studieperioden i år.
Det har varit fantastiskt att lära känna nya människor och se ett proffs som Peter arbeta i praktiken. Jag har redan lärt mig en hel del."