Helsingfors stad deltar i festivalen Världen i byn för att skapa fred och sämja i vardagen

Temat Fred hörs starkt på festivalen Världen i byn, som ordnas i maj. I stadens program får besökarna fördjupa sig i ett Helsingfors med drömmar och sämja samt bekanta sig med samarbetet med den ukrainska staden Dnipro. Helsingfors stad är festivalens huvudsakliga samarbetspartner för första gången.
Ihmisiä tapahtumassa.
Festivalen Världen i byn erbjuder gratis program och aktiviteter för besökare i alla åldrar. Bild: Vesa Laitinen

Festivalen för hållbar utveckling, Världen i byn, firar sitt 30-årsjubileum med fred som tema. Festivalen ordnas i Södervik den 24–25 maj och programmet innehåller konserter av internationella och finländska artister, samtalsprogram kring fred-temat, program för barn, verkstäder, aktiviteter för ungdomar, konst och andra upplevelser. Som evenemangets huvudsakliga samarbetspartner producerar Helsingfors stad samtalsprogram, en egen avdelning och program för barnområdet på festivalen.

– Temat för festivalen Världen i byn i år, Fred , är viktigt för Helsingfors, eftersom vi vill vara en stad där alla livsstilar och åsikter kan leva i harmoni. Under festivalen framstår staden framför allt som en stad för sämja, delaktighet och hållbar utveckling som är öppen och interaktiv samt lyssnar, berättar Johanna Seppälä, Helsingfors stads delaktighetsdirektör.

Fred granskas i festivalens samtalsprogram i vid bemärkelse.

– På scenen har vi en imponerande grupp talare och anföranden från både Finland och utlandet. Många av dem har egen erfarenhet av krig, konflikter och orättvisa. Vi vill lyfta fram röster som mer sällan hörs i den offentliga diskussionen. Årets samtalsprogram kommer att vara mycket rörande– fred är för närvarande både ett akut och ett konkret tema överallt i världen, funderar festivalens programchef Johanna Eurakoski.

Ungdomar som skapare av fred och sämja

Våldet och konflikterna som ungdomar upplever syns i rubrikerna och vardagen. Samtidigt har ungdomar många sätt att delta och påverka lösningen av konflikter i sitt eget liv genom fredliga metoder. Den gemensamma diskussionen mellan Helsingfors stad och Stationens Barn lyfter fram konkreta resultat i situationer där ungdomar har fått stöd och ägarskap för att lösa konflikter som gäller dem.

I diskussionen som leds av stadslotsen Gurmann Saini talar man konkret om vad man når när ungdomar får stöd och ägarskap för att lösa konflikter som gäller dem. Saini intervjuar medlingshandledaren Aydarus Ibrahim och gatumedlaren Hanad Bulhan, som båda har flera års erfarenhet av medlingsarbete i Helsingfors. I diskussionen deltar även en 14-årig ung Helsingforsbo, som berättar sin egen historia om att skapa fred i en utmanande situation.

Städerna främjar fred och en hållbar framtid

Städerna är mäktiga aktörer i arbetet för en fredlig och civiliserad framtid. De har i allt högre grad en nyckelroll i att bygga upp internationellt samarbete och säkerhet. Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, Dnipros borgmästare Borys Filatov och Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova diskuterar samarbetet mellan finländska och ukrainska städer samt hur lokal verksamhet, såsom städernas samarbetsförhållanden och skol- och ungdomsutbyten, kan ha global betydelse.

Paneldiskussionen leds av Helsingfors stads expert på internationella ärenden Outi Jäppinen. Helsingfors stad och dess ukrainska samarbetsstad Dnipro ordnar också en unik musikkväll i Tempelplatsens kyrka fredagen den 23 maj klockan 19. Konserten Toivon sävelet (Hoppets toner) sammanför Four Seasons-kammarorkesterns toppmusiker, som spelar i olika länder på grund av kriget. Staden Dnipro använder intäkterna från konserten för att hjälpa barn som studerar musik och som har förlorat sina närstående i kriget.

Köp konsertbiljett(Länk leder till extern tjänst)

Verkstäder, konst och motion

Utöver samtalsprogrammen erbjuder festivalen Världen i byn även många slags aktiviteter, såsom konst, motion, dans och verkstäder.

På lördagen får man vid Helsingfors stads verkstadstält koncentrera sig på en hållbar livsstil och på söndagen bekanta sig med ukrainsk kultur, när barn från Helsingfors vänstad Dnipro kommer för att dela sina egna traditioner. De älskade skräpmåsarna Börje och Tuula berättar om nedskräpning och sortering för barn. På skräpuppgiftsbanan kan man testa sina egna kunskaper om hur nedskräpning påverkar naturen. Banan kan genomföras på finska, svenska eller engelska. Och vem skulle inte vilja ta en bild med Börje eller Tuula?

Barn får också snurra på ett lyckohjul och svara på frågor om en hållbar livsstil på finska och engelska. Barnen kan vinna godis eller en snygg engångstatuering med mås- eller rävmotiv.

Vid tältet finns också tips för upcycling av cyklar och uppgiftsböcker för hållbar mobilitet på finska samt tips för cirkulär ekonomi i vardagen på finska, svenska, engelska, somaliska, arabiska och ryska.

Vad gör Räven på festivalen? Det får vi veta när en räv från en hållbar framtid besöker området framför tältet för att glädja barn och vuxna under verkstaden lördagen den 24 maj klockan 12.30, 13 och 13.30.

På söndagen får besökarna dyka in i kulturen och traditionerna i den ukrainska staden Dnipro. I verkstaden får varje deltagare göra, pröva och uppleva hur traditionerna och kreativiteten vaknar till liv genom hantverk, när barnen från Dnipro delar sin egen målningstradition ”petrykyvka” med barnen i Helsingfors. Dessutom får man pyssla Ukraina-fredsduvor av filt samt armband i Ukrainas färger. Den kreativa verkstaden erbjuder en möjlighet att lära sig, få nya vänner och njuta av rolig samvaro.

Verkstaden ordnas i verkstadstältet i Barnens område på engelska, men man kan också delta utan kunskaper i engelska. Verkstaden passar för alla åldrar.