Läs på de svenska sidorna i Helsingforstidningen om Siw Handroos-Kelekay som producerar svenskspråkigt kulturprogram för Nordhuset som fyller 20 år och om teamet bakom Lucia. Tidningen kommer ut i dag och berättar också om nya stadsstrategin och viktiga beslutsfattaren i staden, till exempel borgmästaren Juhana Vartiainen som vill att ekonomin, klimatet och miljön samt människornas välfärd ska vara i balans med varandra.
Tidningen redogör också för den nya stadsstrategin. I oktober godkände Helsingfors stadsfullmäktige Helsingfors nya stadsstrategi som bär namnet Läge för tillväxt.
"Jag vill se att Helsingfors goda och hållbara tillväxt fortsätter. Den innebär välstånd och bättre arbetstillfällen för stadsborna. Därför lovar jag att arbeta för att inte bara stadens ekonomi utan även stadsbornas ekonomi ska förbli stark", säger Vartiainen.
Den kommunala skattesatsen stiger inte och utgifterna är noggrant planerade. Vartiainen berättar att han hela tiden funderar över hur staden kan ge sina invånare bättre tjänster till lägre kostnader och med ödmjuk tjänstevilja. För att lyckas med detta är hållbar tillväxt nödvändig för Helsingfors. Helsingfors har tidigarelagt sitt mål för kolneutralitet till år 2030.
Helsingforstidningens svenska sidor berättar bland annat om stadens kulturcentrum Nordhuset som fyller 20 år. Där jobbar Siw Handroos-Kelekay som är stadens enda svenskspråkiga kulturproducenten med uppdrag att producera svenskspråkigt kulturprogram för helsingforsare. Själv firar hon också ett jubileum, hon har jobbat 25 år som kulturproducent. Hon började på Rastis och kom till Nordhuset i samband med att man lade om verksamheter i Nordsjö.
”Jag kan säga att mitt jobb är intensivt och krävande, alltid roligt och så har jag en unik chans att samarbeta med artister och sedan föra dem samman med publiken, de svenskspråkiga helsingforsarna”, säger Handroos-Kelekay.
I Nordhuset pågår en fotoutställning som skildrar Nordsjö på natten. Utställningen pågår till mitten av december och är ett led i firandet av Nordhusets 20-årsjubileum. Siw Handroos-Kelekay tipsar också om annat på Nordhuset, till exempel Klubb Ankdam.
Svenska sidorna berättar också om hur invandrare kan ta det svenska integrationsprogrammet Svenska för invandrare, som ordnas på Arbis. Undervisningen är tjugo timmar i veckan och över hälften av studierna är språkinlärning. Finskan kommer sedan som för många finlandssvenskar, genom jobb, vänner och umgänge.
Ett sammansvetsat team, fyra luciaföräldrar, ser till att allt löper när Lucia och hennes tärnor är på turné. De ser till att hela sällskapet är på rätt plats vid rätt tid och har koll på allt från vita klänningar och röda skärp till tändstickor och stearinljus. Det är ett frivilligt åtagande och de fyra, Agneta Lindevall, Patrik Limnell samt Monika Weckström och Guy Willman har varit med i många år. Belöningen är som Limnell säger: ”Den där härliga känslan att uppleva lyckan som lyser i ögonen på folk när Lucia kommer”.
Luciasäsongen startar 13 december då Lucia kröns i Domkyrkan. I år har THL:s direktör Mika Salminen äran att kröna henne. I årets program ingår den traditionella kortegen i centrum, familjekonsert och luciabasar.
Läs mer om detta och andra intressanta ämnen i Helsingforstidningen och på de svenska sidorna(Länk leder till extern tjänst).
Bild: Leif Weckström