Säkerhetskonferensen Helsinki Security Forum sammanför internationella beslutsfattare och experter

Ilmakuva Helsingistä.

Utrikespolitiska institutet ordnar säkerhetskonferensen Helsinki Security Forum i Helsingfors 30.9–2.10.2022. Konferensen fokuserar på utrikes- och säkerhetspolitik och sammanför betydande beslutsfattare och experter inom internationell säkerhetspolitik. Evenemanget för inbjudna gäster omfattar ett slutet program samt paneldiskussioner som streamas till en bred publik.

Temat för Helsinki Security Forum, som nu ordnas för första gången, är det föränderliga säkerhetsläget i norra Europa. Evenemanget kompletterar helheten som omfattar andra internationella säkerhetskonferenser av hög profil genom att ta upp till debatt internationella säkerhetsfrågor som är betydande speciellt för Finland and våra närområden. Konferensens talare omfattar bland annat republikens president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin, utrikesminister Pekka Haavisto, försvarsminister Antti Kaikkonen, generalsekreterare för Europeiska utrikestjänsten Helga Schmid, EU-komissionär Jutta Urpilainen samt experterna Michael Kofman och Constanze Stelzenmüller. Republikens president är också konferensens beskyddare.

Som stödjare och samarbetspartner av evenemanget fungerar utöver Helsingfors stad även utrikesministeriet, försvarsministeriet och Arktiska centret. Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen deltar i programmet tillsammans med stadens andra representanter.

”Städerna upprätthåller och bygger upp sina invånares säkerhet varje dag på året. Som Finlands största stad bär Helsingfors ett alldeles särskilt ansvar för upprätthållandet och skyddandet av ett bra säkerhetsläge. Jag anser att det är oerhört viktigt att Helsingfors stad är en del av Helsinki Security Forum, vars namn också signalerar stadens grundläggande roll i den internationella säkerhetsmiljön och Helsingfors historiska roll i Europeiska säkerhets- och samarbetskonferensen år 1975”, konstaterar borgmästare Vartiainen.

Även stadens säkerhets- och beredskapschef Minna Liimatainen anser att det proaktiva säkerhetsarbetet som görs i städerna är av största vikt.

”Säkerhet är grunden på vilken ett fungerande samhälle, även en stad, byggs. Vår uppgift är att samarbeta med invånarna och områdets aktörer för att främja den. Jag tycker att detta högklassiga evenemang är en stark indikation på ett gemensamt engagemang i säkerhetsarbetet”, säger Liimatainen.

Läs mer

Helsinki Security Forums program(Länk leder till extern tjänst) (endast på engelska)
Registrering till livestream(Länk leder till extern tjänst) (endast på engelska)
Borgmästare Vartiainens artikel som gästskribent på HSF:s evenemangssidor:
Knowledge

does not increase pain(Länk leder till extern tjänst)
 (endast på engelska)