Stadsstyrelse föreslår att stadsfullmäktige godkänner detaljplaneändringar för området vid Haga cirkulationsplats och området vid Hoplaksvägen

Vid sitt sammanträde 21.8 beslutade stadsstyrelsen tillsätta en organisationsdelegation, en jämställdhets- och likabehandlingskommitté, ett äldreråd och ett handikappråd för verksamhetsperioden 2023–2025.
Illustration av Haga cirkulationsplats och Vichtisvägen. Bild: Helsingin kaupunki
Illustration av Haga cirkulationsplats och Vichtisvägen. Bild: Helsingin kaupunki

Stadsstyrelsen beslutade föreslå stadsfullmäktige att den godkänner en detaljplaneändring för Haga cirkulationsplats och Vichtisvägen. Detaljplaneändringen är en del av detaljplaneringen av Västra boulevardstaden. Målet är att det nuvarande området för Haga cirkulationsplats ändras till stadsbildsmässigt högklassiga kvarter och mellan kvarteren bildas den gröna Västra Hagaplatsen.

Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige godkänner en detaljplaneändring för ett gatuområde och området vid Hoplaksvägen. Detaljplanen är en del av planeringen av Västra boulevardstaden och dess viktigaste mål är att möjliggöra bygget av en snabbspårväg längs Hoplaksvägen.

Stadsstyrelsen godkände dessutom ett utkast till en avsiktsförklaring som gäller förbättring av anslutningen mellan Åboleden och Hoplaksvägen samt nedläggning av Skogsbackavägen och dess ändring till en gata.

Ärendena går vidare till behandling i stadsfullmäktige.

Stadsstyrelsen tillsatte delegationer, råd och kommittéer

Stadsstyrelsen beslutade tillsätta en organisationsdelegation, en jämställdhets- och likabehandlingskommitté, ett äldreråd och ett handikappråd för verksamhetsperioden 2023–2025.

Organisationsdelegationens uppgift är att säkerställa organisationernas möjligheter att delta och påverka. Jämställdhets- och likabehandlingskommittén å sin sida bidrar till att jämlikhet och jämställdhet mellan könen integreras som en övergripande princip i stadens hela verksamhet och service.

Äldrerådet påverkar planeringen, beredningen och uppföljningen av stadens verksamhet i ärenden som har betydelse för den äldre befolkningens välbefinnande, hälsa, deltagande, levnadsmiljö, boende och rörlighet samt med tanke på hur de äldre klarar av dagliga aktiviteter och de tjänster som de behöver.

Handikapprådets uppgift är att säkerställa att stadsbor med funktionsnedsättning eller långtidssjukdom har möjligheter att delta och påverka.

Sammansättningarna av delegationerna, kommittéerna och råden finns på föredragningslistan.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas i beslutsmeddelandet. Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens dokument.