Tredje dos av coronavaccin för dem som fyllt 12 år och tillhör riskgrupp

Nyhet om coronavaccination för 12 år fyllda Helsingforsbor.
Kaksi nuorta ottavat kuvan koronarokotus-selfieseinän edessä.

Helsingforsbor som fyllt 12 år och som tillhör riskgrupp 1 och 2 får nu en tredje dos av coronavaccinet. Vaccinet fås utan tidsbokning vid vaccinationsställena.

Det blir senare möjligt att boka tid för vaccination. Tidsbokning för den tredje dosen för denna grupp inleds inom kort och vi informerar om det separat.

Vaccinationspunkter och öppettider finns på hel.fi/vaccinationen.

En tredje dos kan ges till riskgrupper i åldern 12-17 år minst sex månader efter den andra dosen. De personer som haft covid-19 och som har fått två vaccindoser behöver för närvarande inte den tredje dosen för att få ett vaccinationsskydd.

En tredje dos kan också ges till andra personer mellan 12 och 17 år om det är nödvändigt av särskilda skäl, till exempel för ett vaccinationsintyg. Då ska det tredje vaccinet ges minst sex månader efter den andra dosen.

Sjukdomar och tillstånd som orsakar mycket kraftig risk för allvarlig coronavirussjukdom (riskgrupp 1)

Sjukdomar och tillstånd som orsakar risk för allvarlig coronavirussjukdom (riskgrupp 2)

Vaccination kräver föräldrarnas samtycke

En minderårig kan själv bestämma om han eller hon ska ta coronavirusvaccinet om en expert inom hälso- och sjukvården anser att han eller hon kan göra det på basis av sin ålder och utvecklingsnivå. Situationen bedöms vid vaccinationsstället.

Om den unga inte själv kan besluta om vaccinationen, krävs ett skriftligt medgivande av båda vårdnadshavarna. Samtycket

ges på denna blankett(Länk leder till extern tjänst)
. Om den unga har fått den första och/eller andra dosen av coronavaccinet i Helsingfors och samtycket har då givits, behöver blanketten inte visas upp på vaccinationsstället på nytt.

Mer information

Bild: Virpi Velin

Nyheten har uppdaterats 10.3: En tredje vaccindos kan ges till riskgrupper i åldern 12-17 år minst sex månader efter den andra dosen.