Service för dem som har upplevt eller utsatts för våld i nära relationer

Ingen ska behöva utstå våld. Som tur är finns hjälp att få för både gärningspersoner och för dem som blir utsatta för våld. Skammen får inte vara ett hinder.

På den här sidan

Vad är våld i nära relationer?

Med våld i nära relationer avses våld där gärningspersonen och offret har en nära relation med varandra. Våldet kan riktas mot en livskamrat, ett barn eller en nära släkting. Våldet kan, förutom att vara fysiskt, även vara psykiskt, ekonomiskt eller sexuellt. Våld i nära relationer berör alla oavsett samhällsklass, kultur, ålder och kön. Att utsättas för våld har långvariga och allvarliga följder.

Som tur är finns hjälp för både för dem som blivit utsatta för våld i nära relationer och för gärningspersonerna. Man kan få hjälp bland annat av staden, organisationer och polisen. Hjälpen kan vara personlig eller exempelvis  kamratstöd i grupper. Det finns hjälp för alla.

Tjänster som staden tillhandahåller

När du besöker stadens social- och hälsovårdstjänster kan du alltid diskutera frågor som gäller våld med en yrkesperson. Du kan få hjälp både av dem som har upplevt våld i nära relationer och av dem som har använt våld.

  1. Krisjour

    Krisjouren hjälper i akuta, allvarliga krissituationer, till exempel en närståendes plötsliga död, brand eller annan olycka, utsatt för våld eller allvarligt handikapp eller insjuknande.

    Öppet dygnet runt varje dag.

    Ring upp 09 3104 4222(Link startar ett telefonsamtal)

    Gå till sidan krisjour

  2. Socialjour

    Socialjouren är en social myndighet som har jour utanför tjänstetid. Vi bedömer behovet av brådskande socialvård och ordnar vid behov nödvändiga tjänster.

    Öppet dygnet runt varje dag. Samtalets pris: normalt samtalspris.

    Ring upp 0206 96006(Link startar ett telefonsamtal)

    Gå till sidan socialjour

  3. Våra tjänster för barnfamiljer

    Om din familj har en svår livssituation och du behöver stöd, kontakta Bedömning och stöd för servicebehov för barnfamiljer.

    Om du är orolig för ditt eget barns eller ett barn som växer upp i din närmiljö ska du kontakta barnskyddet.

    Om du är student och behöver hjälp ska du kontakta kurator- och psykologtjänster.

  4. Våra tjänster för unga och vuxna

  5. Våra tjänster för äldre

    Om du är över 65 år eller närstående till en äldre person och behöver råd och servicehandledning, kontakta Seniorinfo, tfn 09 310 44556(Link startar ett telefonsamtal) .

    Om du behöver stöd i vardagen kan du bekanta dig med servicecentralens verksamhet.

  6. Orosanmälan

    Är du bekymrad för din anhöriga eller någon annan person du mött? Om du oroar dig för denna persons välmående, hälsa eller säkerhet kan du göra en orosanmälan. Socialen undersöker situationen och erbjuder personen hjälp. Du kan göra anmälan anonymt eller i ditt namn.

    Läs mer om orosanmälan

Organisationers och andra aktörers tjänster

Allmän hjälp, telefoner och chattar

Nollinjen

Gratis telefonrådgivning och chatt för dig som har upplevt våld i nära relationer och våld mot kvinnor, deras närstående och professionella. Den som kontaktar oss har alltid möjlighet att vara anonym om hen önskar. Kontakta Nollinjen, tfn 080 005 005(Link startar ett telefonsamtal) .

Nollalinjen(Länk leder till extern tjänst)

Brottsofferjouren

Gratis hjälplinje och chatt. Råd och stöd till brottsoffer, deras närstående och vittnen. Kontakta Brottsofferjouren, tfn 116 006(Link startar ett telefonsamtal)

Brottsofferjouren(Länk leder till extern tjänst)

Nettiturvakoti

Förbundet för mödra- och skyddshem rf:s webbtjänst och chatt. Information och samtalsstöd för alla parter som utsätts för våld och deras närstående.

Nettiturvakoti(Länk leder till extern tjänst) (på finska)

Hjälp för barn, ungdomar och unga vuxna

Barn och ungdomstelefonen

Mannerheims Barnskyddsförbunds hjälp och stöd för alla under 25 år. Du kan kontakta oss anonymt alla dagar på året om vad som helst. Samma nummer finns på kvällarna vid Stödlinjen för unga, som erbjuder hjälp och stöd till ungdomar i åldern 12–20 år. Samtalet är kostnadsfritt. Kontakta barn- och ungdomsrådgivningen, tfn 0800 96116(Link startar ett telefonsamtal) .

Barn och ungdomstelefonen(Länk leder till extern tjänst)

Kvinnolinjen

Gratis hjälplinje och chatt. För kvinnor och flickor som utsatts för våld och deras närstående. Kontakta Kvinnojouren, tfn 0800 02400(Länken startar ett samtal) .

Naisten linja(Länk leder till extern tjänst) (på finska)

Stödchatten Ärligt talat

Mieli ry:s samtalstjänst för 12–29-åringar.

Stödchatten Ärligt talat(Länk leder till extern tjänst)

OnksOK

Information och stöd för barn under 18 år när det är svårt hemma eller i en relation.

OnksOk (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Nettiturvis

Finlands Röda Kors erbjuder samtalsstöd på nätet för ungdomar i åldern 12–29 år och deras närstående efter överenskommelse. 

Nettiturvis(Länk leder till extern tjänst) (på finska)

Sua varten somessa

Loisto Setlementti ry:s individuella stöd och gruppstöd för unga i åldern 12–21 år som har upplevt sexuella trakasserier, trakasserier och mobbning direkt på sociala medier.

Sua varten somessa(Länk leder till extern tjänst) (på finska och på engelska)

Arbete med sexuellt våld

Loisto Setlementti ry:s professionellt ledda kamratstöd och individuella stöd för unga i åldern 13–28 år som bor i huvudstadsregionen och som har blivit utsatta för sexuellt våld. Stöd och rådgivning för närstående och professionella.

Arbete med sexuell hälsa och sexuellt våld(Länk leder till extern tjänst) (på finska och på engelska)

Välitä! Arbete med sexuellt våld

Setlementti Tampere ry:s stöd till personer som fyllt 17 år och som utsatts för sexuellt våld, personer som gjort sig skyldiga till sexuellt våld och deras närstående. Kontakta vården! Support, tfn 045 279 8090.

Välitä!(Länk leder till extern tjänst)

Hjälp för vuxna

Kvinnolinjen

Gratis hjälplinje och chatt. För kvinnor och flickor som utsatts för våld och deras närstående. Kontakta Kvinnojouren, tfn 0800 02400(Länken startar ett samtal) .

Naisten linja(Länk leder till extern tjänst) (på finska)

Våldtäktskriscentret Tukinainen

En avgiftsfri telefonrådgivning för personer som har upplevt sexuellt våld och/eller sexuella övergrepp, deras närstående och yrkespersoner. Tjänsten är säker, konfidentiell och frågor kan ställas anonymt. Kontakta Våldtäktskriscentret Tukinainen, tfn 0800 97899(Link startar ett telefonsamtal) .

Nettitukinainen(Länk leder till extern tjänst) (på finska)

Välitä! Arbete med sexuellt våld

Setlementti Tampere ry:s stöd till personer som fyllt 17 år och som utsatts för sexuellt våld, personer som gjort sig skyldiga till sexuellt våld och deras närstående. Kontakta vården! Support, tfn 045 279 8090.

Välitä!(Länk leder till extern tjänst)

Män som utsatts för våld 

Miessakit ry:s diskussionsstöd per telefon, e-post, enskilda möten och handledda kamratgruppsträffar för män som upplevt våld hemma eller på gatan. Betjäning även på engelska. Kontakta oss, tfn 044 751 1340(Link startar ett telefonsamtal) .

Män som utsatts för våld(Länk leder till extern tjänst)

Lyömätön linja

Miessakit ry:s stöd till män som använder eller är rädda för att använda psykiskt eller fysiskt våld mot sina närstående. Kontakta Lyömätön linja, tfn 044 751 1334(Link startar ett telefonsamtal) .

Lyömätön linja(Länk leder till extern tjänst)

Avoin linja telefonen och chatten

Maria Academys stöd till kvinnor som använder eller är rädda för att använda våld, samt professionella som möter olika former av våld och relaterade fenomen i sitt arbete eller i sin arbetsgemenskap. Du kan också kontakta oss anonymt. Kontakta Avoin linja, tfn 09 756 222 60 .

Avoin linja(Länk leder till extern tjänst)

Skyddsnätet Helsingfors

Mannerheims Barnskyddsförbunds individuella stöd och professionellt ledda kamratgruppsverksamhet för vuxna, barn, familjer och par som har upplevt eller hota om våld i nära relationer eller i nära relationer. Kontakta Turvaverkko Helsingfors, tfn 040 645 3622(Link startar ett telefonsamtal) .

Skyddsnätet Helsingfors(Länk leder till extern tjänst)

Öppenvård för att förebygga våld

Huvudstadens skyddsrums individuella, par- och familjemöten för offer för våld i hemmet, förövare, deras barn och nära och kära. Kontakta den förebyggande verksamheten för våld, tfn 050 301 0748(Link startar ett telefonsamtal) .

Huvudstadens skyddsrum(Länk leder till extern tjänst)

Nettiturvakoti 

Förbundet för mödra- och skyddshem erbjuder information och samtalsstöd för alla som är inblandade i våldet och deras närstående.

Nettiturvakoti(Länk leder till extern tjänst) (på finska)

Familjerådgivning för Helsingfors församlingar

Professionell hjälp vid relationsproblem och livskriser. Kontakta oss på 09 2340 2555(Link startar ett telefonsamtal) .

Stöd för parrelationen(Länk leder till extern tjänst)

Hjälp för äldre

Suvantolinja

En avgiftsfri telefonrådgivning för alla som är inblandade i våld mot äldre och deras närstående. Kontakta oss på 0800 06776(Link startar ett telefonsamtal) .

Suvanto ry(Länk leder till extern tjänst)

Hjälp på flera språk, mångkulturella tjänster 

Kriscentrum Monika

Gratis hjälplinje och chatt. Hjälp för kvinnor och barn med invandrarbakgrund som har utsatts för våld i nära relationer. Alla tjänster är gratis och du behöver inte uppge ditt namn. Servicespråk: albanska, arabiska, bulgariska, dari, engelska, spanska, farsi, italienska, koreanska, svenska, tyska, somaliska, finska, turkiska, ryska och estniska. Du får också möjlighet att få tolkhjälp. Kontakta oss, tel. 0800 05058(Link startar ett telefonsamtal) .

Kriscentrum Monika(Länk leder till extern tjänst)

Mona Shelter

Monika Kvinnoförbundets krishjälp och trygga liv för kvinnor och barn i ett skyddat boende som ligger på hemlig adress. Servicespråken är albanska, arabiska, bulgariska, dari, engelska, spanska, farsi, italienska, koreanska, svenska, somaliska, finska, turkiska och ryska. Du får också möjlighet att få tolkhjälp. Du kan ringa och söka skydd var som helst i Finland om det är farligt att vistas hemma eller i närområdet på grund av våld. Tjänsten är kostnadsfri för dig. Kontakta oss, tfn 045 6396 274(Link startar ett telefonsamtal) .

Shelter Mona(Länk leder till extern tjänst)

Sopu-työ

Loisto Settlements hjälp i hedersrelaterade kriser och konfliktsituationer. Servicespråken är finska, svenska, engelska, franska, arabiska, farsi, dari och turkiska. Du får också möjlighet att få tolkhjälp. Du kan kontakta oss under ditt eget namn eller anonymt via telefon, e-post, WhatsApp, Facebook eller Instagram. Alla diskussioner är konfidentiella och tjänsterna är kostnadsfria. Kontakta oss på 010 508 8830(Link startar ett telefonsamtal) .

Sopu-työ(Länk leder till extern tjänst)

Miehen linja

Lyömätön linja i Esbo. Stöd till män med invandrarbakgrund som använder eller är rädda för att utöva psykiskt eller fysiskt våld mot sina närstående. Servicespråken är finska, engelska, franska och grekiska. Du får också möjlighet att få tolkhjälp. Kontakta oss tel. 09 276 62 8 99(Link startar ett telefonsamtal) .

Miehen linja(Länk leder till extern tjänst)

Öppenvård för att förebygga våld

Huvudstadens skyddsrums individuella, par- och familjemöten för offer för våld i hemmet, förövare, deras barn och nära och kära. Kontakta den förebyggande verksamheten för våld, tfn 050 301 0748(Link startar ett telefonsamtal) .

Huvudstadens skyddsrum(Länk leder till extern tjänst)

Nettiturvakoti

Förbundet för mödra- och skyddshem erbjuder information och samtalsstöd för alla som är inblandade i våldet och deras närstående.

Nettiturvakoti(Länk leder till extern tjänst) (på finska)

Lyömätön linja

Miessakit ry:s stöd till män som använder eller är rädda för att använda psykiskt eller fysiskt våld mot sina närstående. Kontakta Lyömätön linja, tfn 044 751 1334(Link startar ett telefonsamtal) .

Lyömätön linja(Länk leder till extern tjänst)

Miehen Linja

Miehen Linja, en oslagbar linje i Esbo, betjänar män som har flyttat till Finland och som har använt eller är rädda för att använda våld i sina familjer. Miehen Linja har specialiserat sig på kulturellt känsliga mansarbeten. Tjänsten betjänar på finska, engelska, franska och grekiska, eller så kan vi prata på ditt modersmål med hjälp av en tolk. Kontakta Miehen Linja, tfn 09 276 62 8 99(Link startar ett telefonsamtal) .

Miehen Linja(Länk leder till extern tjänst) (på finska och engelska)

Avoin linja telefonen och chatten

Maria Academys stöd till kvinnor som använder eller är rädda för att använda våld, samt professionella som möter olika former av våld och relaterade fenomen i sitt arbete eller i sin arbetsgemenskap. Du kan också kontakta oss anonymt. Kontakta Avon linja, tfn 09 756 222 60 .

Avoin linja(Länk leder till extern tjänst)

Välitä! Arbete med sexuellt våld

Setlementti Tampere ry:s stöd till personer som fyllt 17 år och som utsatts för sexuellt våld, personer som gjort sig skyldiga till sexuellt våld och deras närstående. Kontakta vården! Support, tfn 045 279 8090.

Välitä!(Länk leder till extern tjänst)

Suvantolinja

En avgiftsfri telefonrådgivning för alla som är inblandade i våld mot äldre och deras närstående. Kontakta oss på 0800 06776(Link startar ett telefonsamtal) .

Suvanto ry(Länk leder till extern tjänst)

Familjerådgivning för Helsingfors församlingar

Professionell hjälp vid relationsproblem och livskriser. Kontakta oss på 09 2340 2555(Link startar ett telefonsamtal) .

Stöd för parrelationen(Länk leder till extern tjänst)

 

Hjälp dygnet runt

Nollalinjen

Nollinjen är en riksomfattande, anonym och avgiftsfri telefontjänst för personer som har upplevt våld i nära relationer och våld mot kvinnor, deras närstående och yrkespersoner. Nollinjens telefontjänst är öppen 24/7 alla dagar på året på numret 080 005 005(Link startar ett telefonsamtal)  

Nollalinja(Länk leder till extern tjänst)

Mieli Kristelefonen

Du kan ringa kristelefonen anonymt och konfidentiellt. Mieli Kristelefonen betjänar på numret 09 2525 0112(Link startar ett telefonsamtal)

MIELI Kristelefonen(Länk leder till extern tjänst)
 

Seri-stödcentret 

Seri stödcenter är en stödenhet för personer över 16 år som har utsatts för sexuellt våld, oberoende av kön.

Seri-stödcentret har jour på numret 040 701 8446(Link startar ett telefonsamtal) .

Seri-stödcentret(Länk leder till extern tjänst)  

Skyddshem

Sophie Mannerheims skyddshem

Mannerheims barnskyddsförbund upprätthåller Sophie Mannerheims skyddshem i Helsingfors, ett hem som är öppet dygnet runt där den som upplevt eller hotats av våld kan söka skydd och hjälp i situationen.

Sophie Mannerheims skyddshem(Länk leder till extern tjänst)

Skyddshems Hertta, Tilkka ja Pellas

Huvudstadsregionens skyddshem Hertta, Tilkka och Pellas erbjuder omedelbar krishjälp, psykosocialt stöd, tryggt boende dygnet runt samt rådgivning och handledning åt alla, oavsett ålder och kön. Efter att man vistats på skyddshemmet är det möjligt att få stöd i boendet från enheten Kilpola.

Pääkaupungin turvakoti ry (på finska och engelska)(Länk leder till extern tjänst)

Röda Korsets de Ungas skyddshus

De Ungas skyddshus hjälper unga och deras närstående dygnet runt, alla dagar på året. Den unga eller den ungas närstående får stöd av de Ungas skyddshus för att hantera vardagen, för konflikter i familjen eller andra problem. Du får hjälp snabbt och kostnadsfritt.

Röda Korset, de Ungas skyddshus(Länk leder till extern tjänst)

Skyddshem Mona

Finlands enda skyddshem som finns på en hemlig adress. Skyddshemmet Mona erbjuder flerspråkigt stöd för kvinnor och barn i kris. Du kan ringa och söka dig till skyddshemmet överallt i Finland, om det känns farligt att vara hemma på grund av våld. Telefon: 045 6396 274 (Link startar ett telefonsamtal) (24h).

Servicespråk: albanska, arabiska, bulgariska, dari, engelska, spanska, farsi, italienska, koreanska, svenska, tyska, somaliska, finska, turkiska och ryska. Även möjligt att få hjälp av en tolk.

Skyddshem Mona(på finska, engelska o andra språk)(Länk leder till extern tjänst)

Kamratstöd

Flickornas hus, Loisto Settlementti

Flickornas hus är avsett för alla i åldern 10–28 år som identifierar sig som flickor eller kvinnor eller som funderar över vad det innebär att vara flicka. Flickornas hus erbjuder lokaler för fritid och hobbyer samt hjälp och stöd för funderingar eller svåra livssituationer. Tjänsten erbjuds på finska och engelska.

Flickornas hus (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Pojkarnas hus, Helsingfors stad

Pojkarnas hus är en säker och öppen plats, fri från diskriminering och mobbning, avsedd för 10–28-åriga pojkar, män och personer som funderar över vad det innebär att vara pojke.

Pojkarnas hus (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Skyddsnätet Helsingfors

Mannerheims Barnskyddsförbunds individuella stöd och professionellt ledda kamratgruppsverksamhet för vuxna, barn, familjer och par som har upplevt eller hota om våld i nära relationer eller i nära relationer. Kontakta Turvaverkko Helsingfors, tfn 040 645 3622(Link startar ett telefonsamtal) .

Skyddsnätet Helsingfors(Länk leder till extern tjänst)

Känner du igen våld?

Känner du igen våld mot dig själv?

Det kan vara fråga om våld om

  • du inte kan vara dig själv hemma
  • någon får dig att känna dig värdelös
  • du är rädd hemma, i skolan eller med kompisarna
  • ingen tar hand om dig
  • din kroppsliga integritet har kränkts.

Det finns stöd och hjälp tillgängligt.

Känner du igen vad som kännetecknar våld i nära relationer i ditt eget beteende?

  • Skriker du, får du utbrott eller har sönder saker?
  • Nedvärderar du, hotar du eller utövar du utpressning mot din närstående?
  • Kontrollerar du din närståendes aktiviteter, penningtransaktioner eller relationer?
  • Är du hårdhänt mot din närstående?
  • Utför du sexuella handlingar mot den andras vilja? 

Det finns stöd och hjälp tillgängligt.

En tårta med texten "Jag gör din fest till en mardröm".
Det är viktigt att söka hjälp om du misstänker att våld riktas mot dig eller en närstående.

Den här sidan hittar du också på adressen hel.fi/hjalpvidvald och hel.fi/hjälpvidvåld .