Painotettu opetus

Osa perusopetuksen kouluista tarjoaa painotettua opetusta 1., 3. tai 7. vuosiluokalta alkaen. Painotetussa opetuksessa painotetaan tiettyä oppiainetta tai aihealuetta. Hakuvaihtoehtoja ovat digitaalinen kuvataide, ilmaisu, kuvataide, latina, liikunta, liikunta ja kotitalous, luonto ja tiede, matematiikka, matematiikka-luonnontiede, mediakasvatus, musiikki, nykytanssi, taideilmaisu, tanssi, liike ja ilmaisu, tanssitaide, teknologiakasvatus ja viestintä.

Painotetussa opetuksessa opiskelevilla oppilailla kouluviikko voi olla 1–2 tuntia pidempi kuin yleisopetuksessa opiskelevilla oppilailla.

Painotettuun opetukseen haetaan valintakokeella, jolla testataan oppilaan valmiuksia opiskella hakemassaan painotuksessa. Saman painotuksen koulut käyttävät samaa valintakoetta ja järjestävät kokeet samanaikaisesti.

Hakuohjeet helsinkiläiselle hakijalle

  • Haku 1. luokalle: Ensimmäiselle luokalle Porolahden peruskoulun musiikkiluokalle  haetaan Asti-järjestelmässä tammikuussa, kun kouluun ilmoittautuminen aukeaa. Katso lisätietoa osiosta Tietoa 1. luokan aloittavalle.
  • Haku 3. luokalle: Opetukseen haetaan Wilmassa. Hakuaika on tammikuussa. Katso lisätietoa osiosta Tietoa 3. luokalle siirtyvälle. Ruotsinkielisen Kottby grundskolanin musiikkipainotukseen haetaan koulun omien ohjeiden mukaan. Katso tarkemmat ohjeet Kottby grundskolanin nettisivuilta kohdasta 'Intensifierad musikundervisning från årskurs 3'. 
  • Haku 7. luokalle: Opetukseen haetaan Wilmassa. Hakuaika on marras-joulukuussa. Katso lisätietoa osiosta Tietoa 7. luokalle siirtyvälle. Ruotsinkielisen Kottby grundskolanin musiikkipainotukseen haetaan koulun omien ohjeiden mukaan. Katso tarkemmat ohjeet Kottby grundskolanin nettisivuilta kohdasta 'Intensifierad musikundervisning från årskurs 7'. 
  • Tarkemmat ajankohdat ja lisätiedot valintakokeista sekä niissä tarvittavista välineistä saa koulun kotisivuilta. Kokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua. Löydät kaikki peruskoulumme Peruskoulut-sivulta.

Hakuohjeet ulkopaikkakuntalaiselle hakijalle

Painotettuun opetukseen otetaan ensisijaisesti Helsingissä asuvia oppilaita. Jos luokassa on tilaa, voidaan sinne ottaa myös muualla asuvia oppilaita. Katso tarkemmat hakuohjeet kunkin luokka-asteen omista osioista.

Tarkemmat ajankohdat ja lisätiedot valintakokeista sekä niissä tarvittavista välineistä saa koulun kotisivuilta. Löydät kaikki peruskoulumme Peruskoulut-sivulta.

Painotettua opetusta tarjoavat koulut

1. vuosiluokalla alkava painotettu opetus

Painotettuun opetukseen haetaan valintakokeella. Tarkemmat ajankohdat ja lisätiedot valintakokeista sekä niissä tarvittavista välineistä saa koulun kotisivuilta. 

3. vuosiluokalla alkava painotettu opetus

Oppilas voi hakea viiteen eri hakuvaihtoehtoon eli kouluun/painotukseen. Hakuvaihtoehdot asetetaan ensisijaisuusjärjestykseen. Saman painotuksen koulut käyttävät samaa valintakoetta, ja oppilas osallistuu valintakokeeseen ensisijaisessa kyseisen painotuksen hakuvaihtoehtokoulussaan.

Ilmaisutaito tarkoittaa esiintymistaitoa. Ilmaisutaitoa opiskellaan ryhmässä leikin ja roolien avulla. Ilmaisutunnilla harjoitellaan puhumista, liikkumista ja tanssia, teatteria ja musiikkia. Tavoitteena on, että oppilas löytää oman tapansa ilmaista itseään. 

Valintakokeessa on erilaisia ilmaisutehtäviä.  

Ilmaisun painotusta voi opiskella Kannelmäen peruskoulussa

Kuvataiteessa opiskellaan monipuolisesti piirtämistä, maalaamista, muotoilua ja rakentelua eri tekniikoilla ja materiaaleilla. Oppilas kehittää omaa persoonallista ilmaisuaan ja luovuuttaan kuvataiteessa. 

Valintakokeessa on erilaisia taidetehtäviä. 

Kuvataiteen painotusta voi opiskella  Aleksis Kiven peruskoulussa ja Pikku-Huopalahden ala-asteen koulussa. 

Liikunnassa harjoitellaan motorisia taitoja eri liikuntalajeissa. Harjoittelu koostuu liikkumistaidoista, lajitaidoista, tasapainotaidoista ja välineen käsittelytaidoista. Kaikkien oppituntien opiskelussa voidaan myös käyttää toiminnallisia oppimistapoja. 

Valintakokeessa mitataan yleisliikunnallisia taitoja lapsille sopivin testein. 

Liikunnan painotusta voi opiskella Haagan, Pukinmäenkaaren, Merilahden ja Puistopolun peruskouluissa sekä Tahvonlahden ala-asteen koulussa. 

Musiikissa opiskellaan laulua, soittoa, musiikkitietoa, musiikin historiaa sekä musiikkiliikuntaa. Musiikin opetuksessa musisoidaan yhdessä.  

Valintakokeessa oppilas laulaa ja tekee rytmi- ja melodiatehtäviä. 

Musiikin painotusta voi opiskella Laajasalon, Pakilan, Suutarilan ja Vuoniityn peruskouluissa sekä Kaisaniemen ja Oulunkylän ala-asteen kouluissa. Ruotsinkielistä musiikin painotettua opetusta antaa Kottby grundskola. 

Nykytanssissa oppilas ilmaisee itseään liikkuen ja yhdessä tekemällä. Opetukseen kuuluu tanssiesityksien katsomista, keskustelua ja kirjoittamista omasta tanssimisesta. Oppilaat esiintyvät koulun juhlissa ja tanssioppilaiden omassa Tanssin juhlassa. Tanssioppilaat tekevät yhteistyötä musiikkioppilaiden kanssa.

Valintakokeessa oppilas tekee ryhmässä opettajan ohjaamia harjoituksia. Harjoituksissa arvioidaan oppilaan motorisia ja tanssillisia valmiuksia. Harjoituksissa arvioidaan myös oppilaan uskallusta tuottaa omaa liikettä. 

Nykytanssin painotusta voi opiskella Kaisaniemen ala-asteen koulussa. Nykytanssin painotus yläkoulussa on nimeltään tanssitaide.

Taideilmaisussa opiskellaan kuvataidetta, musiikkia, käsityötä ja ilmaisutaitoa. Taideilmaisussa tehdään omia taidetöitä ja yhteisiä projekteja. Oppilaat vierailevat eri kulttuurikohteissa kuten teattereissa ja museoissa. Yhteistyötä tehdään eri kulttuuritoimijoiden kanssa.  

Opetuksessa painotetaan vuosittain eri taideaineita. 4. luokalla painotetaan käsitöitä, 5. luokalla musiikkia ja 6. luokalla kuvataidetta. Yläkoulussa 8. luokalla painotetaan teatteri-ilmaisua ja 9. luokalla keskitytään itselle tärkeään taidemuotoon. 3. luokalla ja 7. luokalla tutustutaan eri taiteenaloihin. 

Valintakokeessa on tehtäviä kuvataiteesta, musiikista, käsityöstä ja ilmaisutaidosta. Valintakokeessa oppilas näyttää, että osaa tehdä yhteistyötä. 

Taideilmaisun painotusta voi opiskella Puistopolun peruskoulussa.

7. vuosiluokalla alkava painotettu opetus

Painotettuun opetukseen haetaan valintakokeella, johon ilmoittaudutaan Wilmassa. Oppilas voi hakea viiteen eri hakuvaihtoehtoon eli kouluun/painotukseen. Hakuvaihtoehdot asetetaan ensisijaisuusjärjestykseen. Saman painotuksen koulut käyttävät samaa valintakoetta (poikkeuksena Helsingin normaalilyseo, jossa on oma latinan valintakoe), ja oppilas osallistuu valintakokeeseen ensisijaisessa kyseisen painotuksen hakuvaihtoehtokoulussaan.

Tarkemmat ajankohdat ja lisätiedot valintakokeista sekä niissä tarvittavista välineistä saa koulun kotisivuilta.