Hanasaaren voimalaitos

Hanasaaren voimalaitos on tuttu maamerkki itäisessä kantakaupungissa. Energiantuotanto voimalaitoksessa loppui huhtikuussa 2023. Helsingin kaupungin tavoitteena on säilyttää voimalaitos. Voimalaitosalueella on parhaillaan käynnissä energiayhtiö Helenin vetäytymiseen liittyvät purkutyöt, jotka kestävät kesään 2025 asti. Voimalaitoksen tulevaa käyttöä ei ole vielä ratkaistu. Voimalaitoksen tulevasta käytöstä järjestetään todennäköisesti kilpailu.
Hanasaaren voimalaitos ilmasta kuvattuna.

Hanasaaren voimalaitoksesta on tehty erilaisia soveltuvuusselvityksiä, joiden perusteella voimalan tilat taipuvat monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Kaupunki tekee myös voimalaitosalueella tarvittavia teknisiä ja taloudellisia lisäselvityksiä ja maaperätutkimuksia. Rakennuksen perustusten ja muiden rakenteiden kuntoa tutkitaan edelleen tiedon lisäämiseksi.   

Teknisten selvitysten perusteella Hanasaaren voimalaitosrakennus on mahdollista säilyttää ja muuntaa uuteen käyttötarkoitukseen. Korkeat ja isot tilat taipuvat moneen, ja tulevaisuudessa Hanasaaren voimalaitos voisi tarjota kaupunkilaisille monipuolista ja mielenkiintoista tekemistä ja kokemuksia. 

Kurkista sisään voimalaitokseen Tuomas Uusheimon valokuvien kautta

Turbiinihalli Hanasaaren voimalaitoksessa.
Kuva: Tuomas Uusheimo
Hanasaaren voimalaitos sisältä, koneita kuvassa.
Kuva: Tuomas Uusheimo
Turbiinihalli
Kuva: Tuomas Uusheimo
Turbiineita turbiinihallissa.
Kuva: Tuomas Uusheimo
Kattilahalli voimalaitoksessa.
Kuva: Tuomas Uusheimo
Hanasaaren voimalaitos sosiaalirakennus.
Kuva: Tuomas Uusheimo
Auditorio, oranssit penkit ja sininen lattia.
Kuva: Tuomas Uusheimo.
Keltaiset rappuset Hanasaaren voimalaitoksen sisällä.
Kuva: Tuomas Uusheimo
Sosiaalirakennus ulkoa kuvattuna.
Kuva: Tuomas Uusheimo
Hanasaaren voimalaitos ulkoapäin kuvattuna.
Kuva: Tuomas Uusheimo
Hanasaaren voimalaitos ulkoa.
Kuva: Tuomas Uusheimo
Piirretty kuva voimalaitoksen eri osista.
Kuva: HL Arkkitehdit
Punatiilinen voimalaitos
Kuva: Tuomas Uusheimo

Voimalaitos soveltuisi monenlaisiin käyttötarkoituksiin 

Vuoden 2024 aikana kaupunki on visioinut voimalan tulevaisuutta yhdessä kaupunkilaisten, kaupungin sidosryhmien ja alueen toimijoiden kanssa. Visiotyön tavoite oli selvittää, mitä kaupunkilaiset ja sidosryhmät ajattelevat voimalasta ja ideoida, mitä voimala voisi tarjota alueen asukkaille ja laajemmin kaikille kaupunkilaisille.

Visiotyössä kirkastuivat voimalan mahdollisuudet kaupunkilaisia palvelevaksi ”magneettirakennukseksi” sekä vetovoimakohteeksi, joka voisi houkutella myös kansainvälisiä kävijöitä. Osallistavan kehittämisprosessin tuloksena saatiin runsaasti ideoita ja toiveita voimalan tilojen sekä sitä ympäröivien ulkoalueiden kehittämiseksi. Työssä tarkasteltiin myös globaaleja megatrendejä. Tulosten pohjalta muodostettiin kolme skenaariota, jotka toimivat voimalan kehittämisen tukena.

Kaupunki on lisäksi tehnyt yhteistyötä oppilaitosten kanssa liittyen Hanasaaren voimalaitokseen. Keväällä 2024 yhdessä Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen kanssa järjestetyllä ”Advanced Building Design Studio” -kurssilla maisteriopiskelijat tutkivat voimalan kehittämistä kiertotalous-, kulttuuri-, museo- ja liikuntakäyttöön. Laurea-ammattikorkeakoulun ”Urban Design by Spatial Psychology” -kurssilla taas kansainväliset opiskelijatiimit tutkivat alueen identiteettiä ja ideoivat prototyyppejä, joiden avulla aluetta voitaisiin alkaa avata kaupunkilaisille. Opiskelijoiden työt ovat tehneet näkyväksi monia voimalan ja alueen kehittämisessä tärkeitä teemoja.

Kaupunki valmistelee voimalaitoksen tulevasta käytöstä kilpailua ja selvittää myös väliaikaiskäytön mahdollisuuksia. 

Hanasaaren ympäristö kehittyy – kodeiksi ja palveluiksi 

Hanasaaren eteläkärkeen on suunnitteilla uusi asuinalue 4500 asukkaalle. Alueelle on tarkoitus tulla asuinkortteleita, kivijalkakauppoja, viheralueita ja kanava. Ranta-alue on tarkoitus avata kaupunkilaisille, ja sen varrelle on suunnitteilla pyöräilybaana sekä kelluvia rakenteita. Alue tullaan liittämään ympäröiviin kaupunginosiin uusilla silloilla.

Hanasaaren voimalaitos sijaitsee keskustan tuntumassa, uuden ja vanhan risteyskohdassa. Suvilahti ja Kallio ovat tunnettuja tapahtumistaan ja vilkkaasta kulttuurielämästä. Voimalan itäpuolella sijaitsevat voimakkaasti kasvavat Kalasataman, Sompasaaren ja Nihdin alueet. Pohjoispuolella sijaitsevat Teurastamo ja Tukkutori, ja Verkkosaareen on rakentumassa uusi asuinalue. Vuonna 2037 alueella ennustetaan olevan 34 000 asukasta. Myös yritystoiminta on vahvassa kasvussa, ja alueelle odotetaan syntyvän 11 000 uutta työpaikkaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kaupungin tavoite on säilyttää voimalaitos, mutta tästä ei ole tehty päätöksiä. Kaupunki selvittää voimalan säilyttämismahdollisuutta osana alueen tulevan käytön suunnittelua, alueen haastavat tekniset olosuhteet huomioiden.  

Voimalaitoksen käyttö päättyi keväällä 2023. Alueelta puretaan joitakin toissijaisia rakennuksia ja voimalan sisältä prosessilaitteita. Itse voimalaa ei pureta. Voimalaitosrakennus, sen etualalla sijaitseva sosiaalirakennus sekä keskeisiä osia voimalan prosessilaitteista säilytetään. Säilytettävä kokonaisuus on määritelty Helenin, kaupungin ja kaupunginmuseon yhteistyönä, pohjautuen voimalasta laadittuun rakennushistoriaselvitykseen. 

Purkutyöt kestävät tämänhetkisen arvion mukaan kesään 2025 asti. Purkutöistä vastaa Helen Oy. 

Hanasaaren voimalaitos on yksi arkkitehti Timo Penttilän päätöistä. Se on arvotettu rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi. Helsingin kaupunginmuseo esittää sosiaalirakennusta sekä joitakin voimalan osia suojeltaviksi.  

Voimalaitoksen tulevaa käyttöä ei ole ratkaistu. Kaupunki teettää teknisiä ja taloudellisia lisäselvityksiä, joiden tarkoituksena on varmistaa, voidaanko voimalaitosrakennus säilyttää osana alueen jatkokehitystä. Mikäli voimalan uusiokäyttö osoittautuu mahdolliseksi, tullaan tulevasta käytöstä järjestämään näillä näkymin kilpailu. 

Kilpailun muotoa, kilpailualueen rajausta ja aikataulua selvitetään parhaillaan. Nämä asiat täsmentyvät vuoden 2025 aikana. 

Kyllä. Kaupunkilaiset ja kaupungin sidosryhmät kutsuttiin vuonna 2024 mukaan voimalan visiotyöhön. Kaupunkilaisten osallistumisen mahdollisuudet suunnitellaan osana voimalan kokonaishanketta. 

Nimi
Päivi Hietanen

Titteli
Projektinjohtaja