Du kan även lämna en orosanmälan om en äldre person

En orosanmälan är ett enkelt och snabbt sätt att till yrkespersoner förmedla information om att en äldre person kan behöva hjälp. Även om oron är liten är det bra att lämna en orosanmälan.
En anställd vid socialservicen kontaktar den äldre person, för vilken orosanmälan har lämnats. Bild: Kaisa Sunimento

Du kan lämna en orosanmälan om du märker att en äldre person har svårt att ta hand om sig själv, sin hälsa eller sin säkerhet. Även en liten oro är tillräcklig för att lämna en orosanmälan, och du kan lita på att personens situation kommer att utredas.

Det kan till exempel handla om rörelsehinder, psykiskt välbefinnande eller ensamhet. Du kan till exempel lämna en orosanmälan om en äldre granne, som verkar bortkommen eller på annat sätt behöver hjälp. Du måste känna till personens namn och adress.

Du kan lämna en orosanmälan om en äldre person på två sätt: du kan ringa till Seniorinfo eller lämna anmälan i Maisa. Privatpersoner kan lämna anmälan anonymt, men det är bra att om möjligt diskutera din oro med den äldre personen i förväg.

Vad händer efter att en orosanmälan har lämnats?

En anställd vid socialservicen kontaktar den äldre person, för vilken orosanmälan har lämnats. Vi strävar efter att utreda den äldre personens egen syn på situationen. Tillsammans funderar vi på vilken typ av hjälp eller tjänster som skulle vara till nytta för honom eller henne.

På grund av tystnadsplikten kan vi inte berätta för den person som lämnade orosanmälan hur ärendet fortskrider, men vi handlägger alla de orosanmälningar som lämnas in.

Du kan också be Seniorinfo om mer råd om hur du lämnar en orosanmälan.

Du kan lämna en orosanmälan genom att ringa till Seniorinfo vardagar
kl. 9–15, tfn 09 310 44556 eller i Maisa vid punkten “Lämna en socialvårdsanmälan”.

Du kanske är intresserad av

Familjevård för äldre har fått en lovande start

Publicerad: