Kino Caisa hämtar okonventionella filmer till Berghäll

Kulturcentret Caisa fortsätter att arbeta för att bygga ett jämlikt Helsingfors, nu även genom sitt filmutbud. Kino Caisa hämtar filmupplever till Berghäll som man kanske inte får se någon annanstans.
Kino Caisa ligger i Caisa Cultural Centre på Ekogatan 4, även känt som Brödfabriken. Bild: Maarit Hohteri
Kino Caisa ligger i Caisa Cultural Centre på Ekogatan 4, även känt som Brödfabriken. Bild: Maarit Hohteri

Kulturcentret Caisa som ligger i Brödfabriken på Ekogatan arbetar för mångfald och inkludering genom konst och kultur. En ny lansering på Kulturcentret Caisa i höst är Kino Caisa, som börjar visa filmer tisdagen den 1 oktober.

Kino Caisas program lyfter fram människor, berättelser och berättare som inte får plats i det konventionella filmutbudet. Filmerna är flerspråkiga eller kommer från flera olika språkområden, och lyfter även fram professionella  filmskapare som representerar minoriteter.

– Jag hoppas att de filmer som visas på Kino Caisa väcker tankar och öppnar nya perspektiv på mänskligheten och världen. Dessutom hoppas jag att filmerna ökar förståelsen för mänsklighetens mångfald, säger Johanna Rissanen som är kulturproducent på Caisa och ansvarar för programmet på Kino Caisa.

Framöver ordnas två filmvisningar varje tisdag, klockan 14 och 18. Visningarna är på engelska, det vill säga i alla filmer är antingen talet eller textningen på engelska.

– Alla kan välja den tidpunkt som passar bäst för deras livsrytm. Förhoppningsvis kommer de förmånliga biljetterna på sju euro att göra filmupplevelserna tillgängliga för flera, säger Rissanen. Biljetter fås från Lippu.fi-tjänsten och Caisas infodisk.

Programmet för oktober som har kuraterats av mångsysslaren inom filmevenemang Diego Ginartes inkluderar bland annat You Resemble Me, Costa Brava, Lebanon, Bacurau och Prism. Filmerna handlar om bland annat rasism, flyktingskap och psykisk hälsa. De har inte genomgått samma granskning som filmer med stor spridning, och därför är åldersgränsen F-18. Åldersgränsen beror alltså inte på att ämnena är känsliga. Programmet på Kino Caisa kompletteras under hösten.

I oktober kommer Kino Caisa att visa You Resemble Me, Bacurau, Costa Brava, Lebanon och Prism.
I oktober kommer Kino Caisa att visa You Resemble Me, Bacurau, Costa Brava, Lebanon och Prism.