Helsingin luonnonsuojelualueita on perustettu erityisesti linnusto- ja metsäisten arvojen perusteella. Lähes puolet Helsingin luonnonsuojelualueista sijaitsee saarissa. Merkittävimpiä linnustonsuojelualueita ovat Viikki-Vanhankaupunginlahti ja Östersundomin lintuvedet. Haltialanmetsä on suurin metsäinen suojelualue. Luonnonsuojelualueita on myös Helsingin omistamilla mailla muissa kunnissa, Sipoossa, Espoossa, Hangossa ja Inkoossa.
Suurin osa Helsingin luonnonsuojelualueista on maanomistajan (useimmiten Helsingin kaupungin) aloitteesta perustettuja yksityisiä luonnonsuojelualueita. Maanomistaja voi ehdottaa alueelle omassa rauhoitusesityksessään käyttöä rajoittavia määräyksiä. Alueet säilyvät suojelupäätöksen jälkeen yksityisellä omistajalla tai kunnalla.
Luonnonsuojelualueen perustamisen prosessi kestää tavallisesti 2-3 vuotta. Uusia luonnonsuojelualueita perustetaan pääasiassa voimassa olevan luonnonsuojeluohjelman mukaan.
Luonnonsuojelualueen perustamisen vaiheet
- Suunnitellun luonnonsuojelualueen luontotietoja täydennetään tarvittavilla luontoselvityksillä.
- Helsingin ympäristöpalvelut valmistelee luonnonsuojelualueen rauhoitusesityksen sekä hoito- ja käyttösuunnitelman yhdessä muiden asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa. Prosessin aikana järjestetään tavallisesti myös asukastilaisuus. Hoito- ja käyttösuunnitelmien luonnoksiin voi jättää kirjallisia kommentteja.
- Perustamisesitys sekä hoito- ja käyttösuunnitelma etenevät kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston käsittelyyn.
- Perustamisesitys sekä hoito- ja käyttösuunnitelma etenevät kaupunginhallituksen käsittelyyn.
- Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tekee luonnonsuojelualueen rauhoituspäätöksen ja vahvistaa hoito- ja käyttösuunnitelman.