Kulkuri, kestävän liikkumisen lähettiläs

Kulkuri, kestävän liikkumisen lähettiläs on osa Helsingin kaupungin ympäristökasvatustoimintaa. 1.–2.-luokkalaisille suunnatun Kulkuri-toiminnan tavoitteena on lisätä lasten tietoa liikkumisen ja liikenteen vaikutuksista ympäristöön ja omaan terveyteen hauskalla ja toiminnallisella tavalla. Kulkuri tekee vierailuja Helsingin peruskoulujen alaluokilla keväisin ja syksyisin.
Lapsia pihalla
Kulkuri vieraili Vuoniityn koululla vuonna 2022. Kuva: Petri Luiskari

Liikenteen ympäristökasvatus Helsingissä 

Ilmastonmuutoksesta huolestuneet lapset ja nuoret haluavat usein vaikuttaa ja toimia ympäristön ja ilmaston hyväksi. 

Järjestämme hauskoja ja toiminnallisia liikenteen ympäristökasvatustyöpajoja: Kulkuri-toimintaa 1.–2.-luokkalaisille ja Ilmari-toimintaa yläkouluille. Pajoissa aktivoimme koululaisia positiivisella otteella ajattelemaan ja toimimaan liikkumisen valinnoissa ilmasto- ja ympäristövastuullisesti. Pyrimme myös vaikuttamaan laajemmin koko perheen liikkumistottumuksiin.

Koulu- ja harrastusmatkaliikkuminen

Koulu- ja harrastusmatkaliikkuminen on tärkeää paitsi ympäristön, myös lasten ja nuorten terveyden näkökulmasta. Lasten liikuntasuositus on 1–2 tuntia päivässä, mutta vain noin kolmasosa peruskouluikäisistä liikkuu riittävästi. 

Neljä hyvää syytä kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan lihasvoimin: 

  1. Kävely, pyöräily ja esimerkiksi potkulautailu auttavat pysymään terveenä 
  2. Liikkuminen piristää mieltä ja auttaa keskittymään 
  3. Kunto nousee ja jaksaa paremmin 
  4. Liikkumisen päästöt vähenevät!

Kulkurin vierailut 1.–2.-luokkalaisille

Kulkurin työpaja koostuu pyörätaitoradasta ja oppimispelistä. Pyörätaitoradan tavoitteena on opetella yhdessä pyöräilyn tärkeitä taitoja ja sääntöjä hauskuutta unohtamatta.  Oppimispeliä pelataan Seppo-mobiilialustalla. Pelissä koululaiset pääsevät pohtimaan muun muassa eri kulkutapoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön.

Opettajalle ja kasvattajalle

Täältä löydät Kulkuri, kestävän liikkumisen lähettiläs -toiminnan materiaaleja opettajien ja kasvattajien vapaasti hyödynnettäväksi.

Tehtävävihko (pdf)

Hyppää Hetan matkaan on peruskoulun alaluokkalaisille suunnattu tehtävävihkonen, jonka teemana on kestävä liikkuminen. Tehtävien ohella vihkossa kulkee tarina Hetasta ja hänen matkoistaan. 
 
Tulostusohje: 
Tämä on tulostukseen suunniteltu väriä säästävä versio tehtävävihkosta. Tulosta joko

  1. koko A5, booklet-tulostus tai
  2. koko A4, molemminpuolinen tulostus

Jos haluat tilata tehtävävihkoja, lähetä sähköpostia osoitteeseen kymp.ymparistovaikutukset@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

Värityskuvia (pdf)

Hauskoja värityskuvia kestävän liikkumisen teemoilla.

Infoa aikuisille (pdf)

Infolehtisestä löydät tietoa kestävästä liikkumisesta niin ympäristön kuin lasten terveyden kannalta.

1:41 minuutin pituinen hauska animaatio kestävästä liikkumisesta. Animaatio sopii esimerkiksi lyhyeksi introksi kestävän liikkumisen oppitunnille, tai ihan vain näytettäväksi sellaisenaan ja herättämään keskustelua liikkumisvalinnoista. Videolla käsitellään muun muassa sitä, miten ilmastonmuutosta voi hillitä omilla liikkumisvalinnoilla ja mitä muuta hyötyä on kestävistä kulkutavoista, kuten kävelystä, pyöräilystä ja joukkoliikenteen käytöstä, kuin pienet päästöt. 

Vinkit kestävään liikkumiseen

Kestävä liikkuminen on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa. Alla muutamia helppoja vinkkejä siihen, miten voit tehdä kestäviä liikkumisvalintoja arjessasi.

Kulkutapa määränpäähän kannattaa valita tilannekohtaisesti, huomioiden vaihtoehtojen hyödyt ja haitat. Ratkaisevia tekijöitä voivat olla muun muassa matkan pituus, sääolosuhteet sekä tavaroiden ja henkilöiden kuljetustarve. Kävely ja pyöräily ovat ympäristöystävällinen ja terveyttä edistävä liikkumisvalinta. Tiesitkö, että kaupungissa lyhyillä matkoilla pyörä on myös tutkitusti nopein kulkupeli? 

Aina ei välttämättä kannata taittaa koko matkaa yhdellä kulkupelillä, vaan yhdistää reitille kävelyä, pyöräilyä tai joukkoliikennettä. Kun auton jättää liityntäpysäköintipaikalle, välttyy kaupungin ruuhkilta ja parkkipaikan metsästämiseltä. Pyöräilyn ja kävelyn yhdistäminen matkaan lisää tärkeää arkiliikuntaa päivään. 

Jos liikkuminen vaati oman auton käyttöä, kannattaa tarjota kyytiä samalla muille samaan määränpäähän liikkuville. Vanhempien aikaa säästyy, kun lasten kyyditseminen pidemmän matkan päähän harrastuksiin toteutetaan kimppakyydeillä. Pidemmille välimatkoille voi kyytiä tarjota myös somessa erilaisissa kimppakyytiryhmissä. 

Omaa ja perheen liikkumista kannattaa suunnitella siten, että samalle reitille pyrkii yhdistämään useamman autolla matkustamista vaativan tehtävän suorittamisen. Esimerkiksi kaupassa tai jumpassa kannattaa poiketa töistä tai koulusta kotiin tullessa sen sijaan, että illalla lähtisi uudestaan autolla liikkeelle. 

Fiksun liikkujan valinta on myös jättää matka tekemättä ja hyödyntää esimerkiksi etätyömahdollisuuksia ja etäpalavereita! 

Ota yhteyttä Kulkuriin

Kulkuri, kestävän liikkumisen lähettiläs -toimintaa järjestää Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut. Haluaisitko Kulkurin vierailulle kouluusi? 

Kysy lisää:
Kirsikka Nevalainen 
ympäristöasiantuntija 
kirsikka.nevalainen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) 
puh. 09 310 23 835 

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/kulkuri.