Suun terveydenhuollon palveluseteliohjeet

Palvelusetelihoidossa voit itse valita hammaslääkärin ja vastaanoton kaupungin hyväksymistä palveluntuottajista. Hakeudu hoitoon heti, kun olet saanut palvelusetelin.

Tällä sivulla

Palvelusetelihoito

Palvelusetelihoidossa sinun on mahdollista itse valita hammaslääkäri ja vastaanotto Helsingin kaupungin palvelusetelitoimintaan hyväksytyistä palveluntuottajahammaslääkäreistä.

Hakeudu hoitoon heti, kun olet saanut palvelusetelin. Palvelusetelisi on voimassa neljä (4) kuukautta sen myöntämispäivästä.

Saat tekstiviestillä tiedon, kun palvelusetelisi on valmis, jolloin voit hakeutua palveluntuottajahammaslääkärille hoitoon. 

Miten toimin, kun olen saanut suun terveydenhuollon palvelusetelin?

Tarkista, millainen palveluseteli sinulla on, ja valitse alta oikea kohta sen mukaan.

  1. Kirjaudu Palse.fi-portaaliin

    Kirjaudu Palse.fi-portaaliin Suomi.fi-tunnistautumisen avulla.

    Siirry Palse.fi-portaaliin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  2. Vertaile palveluntuottajia

    Kun olet kirjautunut sisään Palse.fi-portaaliin, näet järjestelmästä palvelusetelitietosi ja löydät vertailusta hammaslääkäriasemat. Hinnat ovat kaikilla KOHO-palveluntuottajilla samat kuin kaupungin omassa toiminnassa.

  3. Valitse palveluntuottaja ja varaa aika

    Valitse sinulle sopiva palveluntuottaja ja varaa aika hoitoasi varten. Kerro ajanvarauksen yhteydessä, että sinulla on Helsingin suun terveydenhuollon KOHO-palveluseteli.

    Tämä on tärkeää, koska kaikki hammaslääkärit kyseisellä asemalla eivät välttämättä ota vastaan palveluseteliä.

  1. Kirjaudu Palse.fi-portaaliin

    Kirjaudu Palse.fi-portaaliin Suomi.fi-tunnistautumisen avulla.

    Siirry Palse.fi-portaaliin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  2. Vertaile palveluntuottajia

    Kun olet kirjautunut sisään Palse.fi-portaaliin, näet järjestelmästä palvelusetelitietosi ja löydät vertailusta hammaslääkäriasemat ja niiden palvelusetelihinnastot sekä omavastuuosuudet. 

  3. Valitse palveluntuottaja ja varaa aika

    Valitse sinulle sopiva palvelun­tuottaja ja varaa aika hoitoasi varten. Kerro ajanvarauksen yhteydessä, että sinulla on Helsingin suun terveydenhuollon palveluseteli. 

    Tämä on tärkeää, koska kaikki hammaslääkärit kyseisellä asemalla eivät välttämättä ota vastaan palveluseteliä.

     

Mitä palvelusetelihoito maksaa?

Palvelusetelin arvo kattaa osan suunnitellun hoitosi kustannuksista. Sinun maksettavaksesi jää omavastuuosuus, jonka maksat itse suoraan palveluntuottajahammaslääkärille.

KOHO-palvelusetelin omavastuuosuus

KOHO-palvelusetelin omavastuuosuus on samansuuruinen kuin kaupungin oman toiminnan asiakasmaksut lisättynä käyntimaksulla kultakin käynniltä.

Hinnoissa ei ole mukana mahdollisia hammaslaboratoriokuluja.

Muiden palvelusetelien (TUTHO, KOK, LOHK, EA) omavastuuosuus

Omavastuuosuuden näet hammaslääkärien hintavertailusta, kun olet kirjautunut palse.fi-sivustolle. Palveluntuottajahammaslääkäreiden omavastuuosuuksien hinnat vaihtelevat Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon kanssa sovituissa rajoissa.

Hinnoissa ei ole mukana mahdollisia hammaslaboratoriokuluja.

Saako omavastuuosuudesta Kela-korvausta?

Maksamastasi omavastuuosuudesta ei voi saada Kela-korvausta. Omavastuuosuus voidaan huomioida perustoimeentulotuen muuna perusmenona tapauskohtaisesti, mutta vain terveyskeskuksen asiakasmaksun verran. Mahdollinen ylimenevä osa jää itse maksettavaksi.

Huomaa, ettei palvelusetelin omavastuuosuus ei kerrytä maksukattoa.

Lue lisää maksukatosta

Maksat itse hammaslaboratoriokulut

Mikäli hoitosuunnitelmassasi on proteesit tai purentakisko, maksat kokonaan itse niihin liittyvät hammaslaboratoriokulut, kuten tapahtuisi myös Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon hoidossa. Nämä kustannukset saattavat muodostaa huomattavan osan kokonaiskustannuksista.

Saat kustannusarvion ennen hoidon aloittamista

Palveluntuottajahammaslääkäri antaa sinulle ennen hoidon aloittamista kustannusarvion, johon liittyy myös arvio mahdollisista laboratoriokuluista.

Mikäli hoidon edetessä hoitosuunnitelma muuttuu (esim. paikattava hammas vaatiikin suuremman paikan tai juurihoidon), myös hoidon lopulliset kustannukset voivat muuttua. Palveluntuottajahammaslääkäri keskustelee kanssasi hoitosuunnitelman muutoksista ja niiden vaikutuksesta hoidon hintaan.

Peruuttamattoman käynnin maksu

Peruuttamattoman poisjäännin aiheuttamista kustannuksista vastaat itse.

Kuka vastaa hoidosta?

Mikäli et ole tyytyväinen palvelusetelillä saamaasi hoitoon, selvitä asia sinua hoitaneen palveluntuottajahammaslääkärin kanssa.

Miten toimin, jos en halua käyttää saamaani palveluseteliä?

Jos et halua käyttää saamaasi palveluseteliä, ota yhteys asiakaspalveluumme, soittamalla p. 09 310 51400 tai Maisa-viestillä. Tarvitsemasi hoito järjestetään Helsingin kaupungin suun terveydenhuollossa. Voit tällöin joutua odottamaan hoitoa hieman pidempään.

Soita asiakaspalveluun 09 310 51400(Linkki aloittaa puhelun)

Siirry Maisaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

 

 

 

Ohjeet eri palvelusetelien käyttöön

Ensiavun jatkohoidon palveluseteli kattaa hoitokokonaisuuden, jonka ensiavun antanut hammaslääkäri on suunnitellut. Palvelusetelissä on lueteltu suunnitellut toimenpiteet, ja Palse.fi-portaalissa voit tarkistaa, kuinka paljon näiden toimenpiteiden omavastuuosuudet ovat. Nämä omavastuuosuudet jäävät sinun maksettavaksesi.

Kerro ajanvarauksen yhteydessä, että sinulla on ensiavun jatkohoidon palveluseteli. 

Tutkimuksen sisältävä kokonaishoitopalveluseteli käsittää yhden hoitokokonaisuuden: tutkimuksen, diagnoosin, hoitosuunnitelman ja hoidon toteutuksen. Tämä hoitokokonaisuus tulee toteuttaa yhdessä palveluntuottajayrityksessä. Et siis voi vaihtaa yritystä kesken hoitoa.

Kun olet kirjautunut sisään, näet Palse.fi-portaalista palvelusetelitietosi ja löydät vertailusta hammaslääkäriasemat jotka ottavat vastaan KOHO-palvelusetelin.

Kerro ajanvarauksen yhteydessä, että sinulla on KOHO-palveluseteli. 

Kokonaishoidon palveluseteli kattaa hoitokokonaisuuden, jonka setelin myöntänyt hammaslääkäri on tekemänsä tutkimuksen perusteella katsonut aiheelliseksi. Tämä hoitokokonaisuus vastaa sisällöltään kaupungin omassa hoidossa tehtävää kokonaishoitoa. Palvelusetelissä on lueteltu suunnitellut toimenpiteet, ja Palse.fi-portaalissa voit tarkistaa, kuinka paljon näiden toimenpiteiden omavastuuosuudet ovat. Nämä omavastuuosuudet jäävät sinun maksettavaksesi.

Kerro ajanvarauksen yhteydessä, että sinulla on KOK-palveluseteli.

Lohkeamapalveluseteli (LOHK) kattaa yhden lohjenneen hampaan hoitamiseksi tarvittavat toimenpiteet (suppea tutkimus, röntgenkuvaus, puudutus, paikkaus tai hampaan poisto). Hoito tehdään yleensä yhdellä käynnillä. Mikäli hammasta ei ole kuitenkaan mahdollista hoitaa loppuun samalla käynnillä (lääkehoito), palveluseteli sisältää myös jatkokäynnillä tehtävän lopullisen paikkauksen. Sama hammaslääkäri tekee molemmat toimenpiteet. Et siis voi vaihtaa hammaslääkäriä kesken hoitoa.  

Tarvittaessa lohjenneen hampaan juurihoito voidaan tehdä lohkeamapalveluseteliin sisältyen. Tällöin juurihoitoon tarvittavien toimenpiteiden omavastuuosuudet määräytyvät valitsemasi palveluntuottajan hinnaston mukaisesti. Maksat siis omavastuuosuudet erikseen juurihoitoon liittyvistä toimenpiteistä. Tällöin palveluntuottajahammaslääkäri antaa sinulle ennen juurihoidon aloittamista kustannusarvion, mitä juurihoito tulee sinulle maksamaan.

Kerro ajanvarauksen yhteydessä, että sinulla on LOHK-palveluseteli. 

Tutkimus- ja hoitopalveluseteli (TUTHO) kattaa hoitokokonaisuuden, joka tulee toteuttaa samassa palveluntuottajayrityksessä. Et siis voi vaihtaa yritystä kesken hoitoa.  

Tähän kokonaisuuteen kuuluu tutkimus, ehkäisevän hoidon toimenpiteet, sivualueen röntgenkuvat (BW) (mikäli hoitava hammaslääkäri katsoo sen aiheelliseksi), hoitosuunnitelma ja, tarvittaessa, kahden hampaan hoidon (paikkaus, juurihoito, poisto) ja/tai kaksi toimenpidettä hampaiden kiinnityskudosten hoitamiseksi (esim. hammaskiven poisto).

Näille, kuten muillekin toimenpiteille, maksamasi omavastuuosuus määräytyy palveluntuottajan hinnaston mukaisesti. Näet suunniteltujen toimenpiteiden omavastuusi hinnat palse.fi-hintavertailusta.  

HUOM! Mikäli sinulla on enemmän hoidontarvetta, voit jatkaa hoitoasi yksityispotilaana samalla tuottajahammaslääkärillä tai palata kaupungin omaan toimintaan, jolloin otat yhteyttä suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen (p. 09 310 51400). 

Kerro ajanvarauksen yhteydessä, että sinulla on TUTHO-palveluseteli.